zamknij

Wiadomości

Czerwionka-Leszczyny: kreple z Familoków trafiły do mieszkańców (zdjęcia)

2024-02-08, Autor:  lk

Dziś tłusty czwartek. Najlepszych, bo domowych pączków nie mogło zabraknąć na Familokach w Czerwionce-Leszczynach. Kobiety z Koła Gospodyń Wiejskich z Dębieńska prowadziły warsztaty dla dzieci z Warsztatu Terapii Zajęciowej. Była wspólna praca, degustacja dokonanych wypieków, które trafiły też do mieszkańców.

Reklama

Gospodynie prowadząc warsztaty, zdradziły uczestnikom swoją recepturę na najlepsze pączki.

- Mąka, żółtka, masło, drożdże z zaczynu, mleko, cukier — oto lista produktów niezbędnych do przygotowania pączków. Do ciasta dodajemy też spirytus, żeby podczas pieczenia pączki nie chłonęły tłuszczu. Do tego marmolada — taka, jaką lubimy najbardziej — tłumaczyła Ernestyna Kubecka z KGW w Dębieńsku podczas warsztatów, które odbyły się w Centrum Informacji Turystycznej.

Technika robienia pączków jest różna — dotyczy to zarówno nadziewania pączków, jak i ich pieczenia. Nadziewać marmoladą można je zarówno po usmażeniu, jak i przed smażeniem, jak my robiono to dzisiaj.

- Sklejamy razem dwa kawałki ciasta nadziewane marmoladą — tłumaczyły gospodynie.

Na warsztatach nie zabrakło również Burmistrza Czerwionki-Leszczyn, który osobiście dzielił się wypiekami z mieszkańcami. Pączkami przygotowanymi przez gospodynie mieli okazję poczęstować się mieszkańcy i turyści, którzy około godziny 12.00 odwiedzili osiedle Familoków.

- Od 2017 roku tłusty czwartek świętujemy wraz z naszymi mieszkańcami. Nie inaczej jest w tym roku. Dziękuję gospodyniom z KGW Dębieńsko za wspaniale przygotowane kreple i za zorganizowanie warsztatów, podczas których zdradziły recepturę tych pyszności — powiedział Wiesław Janiszewski.

Genezy tłustego czwartku doszukiwać się można już w starożytności. Rzymianie hucznie żegnali zimę i witali wiosnę, bawiąc się i obficie jedząc — także pączki. W Polsce tak obfitym i radosnym okresem był mięsopust (zapusty, ostatki), czyli ostatni tydzień przed Wielkim Postem, kiedy to należało obficie się najeść. Na stołach pojawiały się tłuste potrawy, również pączki, ale nie była to wersja słodka, a raczej nadziewana mięsem, boczkiem lub słoniną. Pierwsze słodkie pączki pojawiły się w Polsce w XVI wieku. Zgodnie z tradycja, aby zapewnić sobie powodzenie przez cały rok, należało w tłusty czwartek zjeść choć jednego pączka.

- Tłusty czwartek jest raz w roku, nie powinniśmy wtedy liczyć kalorii — podkreślały z uśmiechem panie z KGW Dębieńsko.

A wy kupujecie, czy smażycie własne pączki na Tłusty Czwartek?

Oceń publikację: + 1 + 15 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Jesteś za aquaparkiem w Rybniku?





Oddanych głosów: 1259