zamknij

Wiadomości

Ranking TasteAtlas: polskie zupy w setce najwyżej ocenianych! Jedna na podium

2023-04-16, Autor: 

Mamy czym się chwalić. Polskie zupy znalazły się w pierwszej setce ogólnoświatowego rankingu TasteAtlas. Smakoszom przypadł do gustu zwłaszcza żurek, który zajął 2. miejsce! Lepszy okazał się tylko japoński ramen. W zestawieniu znalazło się jeszcze kilka polskich dań. Zobaczcie, które.

Reklama

Jak czytamy na stronie organizatorów rankingu, TasteAtlas to encyklopedia smaków, światowy atlas tradycyjnych potraw, lokalnych składników i autentycznych restauracji.

Skatalogowaliśmy ponad 10 000 produktów spożywczych i napojów, a dziesiątki tysięcy jeszcze czekają na zbadanie i zmapowanie. Te popularne, jak i zapomniane smaki i aromaty każdego miasta, regionu i wsi na świecie – dowiadujemy się.

To strona, którą tworzy ponad 50 tys. smakoszy z całego świata.

Nic nie wiemy o metodologii tworzenia rankingu. Sądząc jednak o możliwości przyznawania ocen, zestawienie powstało dzięki głosom internautów. Jak widać, spotkało się z szerokim odzewem wśród internautów. Post na Facebooku o zupach doczekał się z 26 tys. reakcji, 10 tys. komentarzy i 9,1 udostępnień.

Tak jak wspomnieliśmy, w setce najlepiej ocenianych zup na świecie, znalazł się kilka polskich dań. Oto one (od razu tłumaczymy z angielskiego to, jak zaprezentowano na stronie internetowej polskie zupy):

87. miejsce – zupa ziemniaczana

Źródło: https://www.tasteatlas.com/

To wywodząca się z Polski tradycyjna zupa ziemniaczana. Zupa jest zwykle przygotowywana z mieszanki ziemniaków, bulionu drobiowego lub warzywnego, cebuli, pora, czosnku, oliwy z oliwek, soli, pieprzu i ziół, takich jak szczypiorek, tymianek i liście laurowe.

Cebule i pory siekamy i smażymy na oliwie z pokrojonym w kostkę czosnkiem. Ziemniaki kroimy w kostkę, a gdy cebula i pory się zarumienią, dodajemy do garnka z ziołami i przyprawami. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu do miękkości ziemniaków.

Oceń publikację: + 1 + 7 - 1 - 3

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (3):
  • ~Moneta 2023-04-16
    13:56:57

    8 10

    Ten portal juz sie konczy skoro takie tresci sie podaje...
    Ale tak, polska kuchnie wyrozniaja dobre zupy akurat - to jest racja. Problem z tym, ze na polskich zupach zadna restauracja nie zarobi bo to przystawka, na ramenach tak, bo to danie glowne. Zreszta w Polsce robi sie znakomite rameny - ale ... nie w Rybniku. Chyba ze Yatta Ramen otworzy swoja franczyze.

  • ~Moneta 2023-04-16
    14:04:16

    13 3

    "barszcz czysty czerwony, a jego bazą jest najczęściej sfermentowany sok z buraków, zwany też kwasem chlebowym" - co za bzdury...

  • ~RMG 2023-04-16
    22:13:32

    3 2

    Kocham żurek, zdziwiłam się, że nie wspomniano o wodzionce ;)

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Jak zamierzasz spędzić wakacje 2024?





Oddanych głosów: 337