zamknij

Biznes

Nowa restauracja postawiła na unikalny design

2012-03-10, Autor: 
Liczba knajp w naszym mieście z roku na rok rośnie. Coraz trudniej więc konkurować na rynku gastronomii. Nie dziwne więc, że nowo powstające restauracje szukają sposobu na to jak się wyróżnić i pozyskać klientów.

Reklama

Taki pomysł wydaje się mieć powstała niedawno Gospoda Śląska w Niedobczycach. Budynek dawnego urzędu stanu cywilnego został zaadaptowany na tradycyjną izbę śląską. Wewnątrz nie brakuje więc ścian pomalowanych wałkiem oraz „byfyjów”, czyli obecnych kiedyś w śląskich domach kredensów. Uroku wnętrzu restauracji dodają też piece „kafloki”. Mało tego, na jednym z nich ciągle stoją garnki, w których gotuje się rosół i kompot.

Śląska tradycja ma też odzwierciedlenie w karcie dań. - Każde danie proponujemy w dwóch wersjach: tradycyjnej rybnickiej oraz w wersji uwzględniającej nowe trendy kuchni polskie – tłumaczy Tomasz Hartman – szef kuchni Gospody Śląskiej. Prócz tradycyjnego golonka czy schabowego, w knajpie zjeść można m.in. „świyncelnik”, „nudelzupa” czy „kartofle z fojerki z kiszkom i jajcem”.

 

Gospoda Śląska chce też przyciągnąć klientów daniami dla osób na diecie bezglutenowej.

Oceń publikację: + 1 + 40 - 1 - 13

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (44):
  • ~predkront 2012-03-10
    12:39:27

    0 0

    Wyglada przytulnie. Moze warto wpasc na rolada z modrom kapustom :D

  • ~ 2012-03-10
    13:15:12

    0 0

    Kredensy (byfyje) i piece węglowe miały swój urok w małych kuchniach. Tutaj wygląda to nieco komicznie. "Kafloki" kojarzyły mi się raczej z piecami kaflowymi w pokojach, który ogrzewały całe mieszkanie. W kuchniach były piece węglowe ze słynnymi blachami i fajerkami. Z sentymentu uroniłem łzę.

  • ~ 2012-03-10
    13:23:04

    0 0

    Na zdjęciu widzę sporych rozmiarów drewno kominkowe. Do pieców z tamtych czasów raczej trudno byłoby coś takiego wsadzić.

  • ~WciagamWasNosem 2012-03-10
    14:18:42

    0 0

    Byłem jadłem i piwa się napiłem :), super wystrój i smaczne jedzenie, czas oczekiwania około 20 minut co świadczy o tym, że produkty na podawane dania są świeże i robione na bieżąco. Polecam na niedzielny obiadek :).

  • ~STK 2012-03-10
    18:51:18

    0 0

    Ja też byłam z mężem i dziećmi. Super restauracja dla rodzin. Wystrój przepiękny, zjedliśmy bardzo smaczny obiad i deser. Ukłony dla szefa kuchni:)

  • ~ 2012-03-11
    16:27:01

    0 0

    Pozdrowienia dla szefa kuchni.

  • ~kolorowy_motylek 2012-03-11
    16:44:41

    1 0

    A ja się zawiodłam:(Po Waszych pozytywnych opiniach też się tam wybrałam i szczerze przyznam,że mało smaczne jedzenie.Porcje duże ale smakowo żadna rewelacja.Rolada wręcz twarda,rosół bez smaku,widziałam jak wszyscy sobie doprawiali,kapusta też taka "nijaka" jedynie duży plus dla kompotu-pyszny był.Wystrój pomysłowy,bardzo przytulnie ale niestety po takim obiedzie nie nabiera się ochoty na dalsze odwiedziny w Gospodzie Śląskiej:(

  • ~notlad 2012-03-11
    18:25:53

    0 0

    Coś mi tu "pachnie" markowanymi komentarzami ;)

  • ~ryba20 2012-03-11
    18:53:56

    0 1

    co do kolorowego motylka to jak woli rosół w którym na 2 litry rosołu jest "kilo" wegety to już jego sprawa ja osobiście wolę jak ja sobie moje danie sam doprawię znam szefa kuchni i wiem że tylko w tej Restauracji nie używa się w ogóle glutaminianu sodu . W Rybniku 90 % knajp restauracji jedzie na wegetach kostkach i mrożonkach .

  • ~Rafał 2012-03-11
    20:09:07

    0 0

    Chcieli byśmy podziękować Pani kelnerce (brunetce), która zorganizowała dla nas wolny dwu osobowy stolik, zamówiliśmy rosół, kaczkę i roladą, wszystko było pyszne, a rosół z domowym makaronem nas zauroczył.

  • ~kolorowy_motylek 2012-03-11
    20:37:54

    1 0

    Nie "kilo vegety" tylko mięso i warzywa są potrzebne do zrobienia domowego,pysznego rosołu.Plus za domowy makaron ale on i tak smaku rosołu nie polepszył.Wiadomo każdy ma swój gust i smak ale z czystym sercem mogę polecić inne restauracje z dużo lepszym jedzeniem.Też mi się wydaje że te zachwyty i pozytywne opinie wystawiają znajomi właściciela ale to już inna sprawa.

  • ~lalaxoxo 2012-03-11
    20:53:20

    0 1

    a mnie się podobało, mają dobre dania, a desery super. warto pojechać. no i fajny pomysł z tym podwójnym menu. a co do komentarzy, to wydaje się, że tylko konkurencja jest na nie ;)

  • ~adammo30 2012-03-11
    22:08:51

    0 0

    Tez byłem dziś z rodzina w Gospodzie Śląskiej wszystko było bardzo smaczne rolada była miękka a rosół wyśmienity Polecam Wszystkim

  • ~ 2012-03-11
    22:30:25

    0 1

    Byłam z rodzinką na śląskim obiedzie.Dzieci były zachwycone.Bardzo dobre jedzenie.Zauważyłam,że co niektóre osoby jeszcze nie skosztują a już sięgają po przyprawy.Szarlotka na ciepło po prostu poezja.Miła atmosfera.Widzę ,ze przyjeżdża coraz więcej aut nie tylko na rybnickich rejestracjach.Życzę powodzenia

  • ~Wujek samo Y 2012-03-12
    02:40:29

    0 0

    Jadę jutro przetestować , na pewno napisze opinie .

  • ~ 2012-03-12
    08:18:52

    1 0

    To może być ciekawe - zwłaszcza że Szef Kuchni nie jest Ślązakiem. A co do umiejętności kucharzy z tak zwanej "Polski" to już dawno mam swoje zdanie którego nie zmienię. Co zresztą potwierdzają opinie o jedzeniu w jednym z poprzednich miejsc jego pracy.
    http://www.gastronauci.pl/362-wieza-cisnien-wroclaw

  • ~danielo78 2012-03-12
    11:02:48

    1 0

    I JA SĄDZE ŻE KTOŚ TU SOBIE ROBI KRYPTOREKLAME. PRACOWNICY I WŁAŚCICIELE JADĄ Z OPINIAMI NA MAXA.KOLORYZUJĄ ILE WLEZIE.

  • ~ 2012-03-12
    11:55:41

    1 0

    Te osoby, którym smakował tam rosół chyba nie jadła nigdy prawdziwego śląskiego rosołu! Przecież ten rosół nie widział mięsa, to była zwykła lura na warzywach i może jakieś ściepki drobiowe bo wołowiny tam nie było grama. Ale jeżeli ktoś w domu na codzień zajada na obiad zupy z tytki to potem spuszcza się nad smakiem fatalnej zupy w restauracji.

  • ~ 2012-03-12
    14:31:08

    1 0

    student na syp sie do gemby wegety zalej czajnikiem i połknij razem z glutem bedziesz miał ślonskom orginalną nudel zupe , tak sie znasz...

  • ~ 2012-03-12
    14:46:24

    0 0

    MANIEC, może chciałbyś kupić książki do gimnazjum i słownik ortograficzny? Tak ograniczone słownictwo świadczy o twoim wiejskim wykształceniu na poziomie podstawówki, z czego większość godzin obecności musiała być stanowczo opuszczona. Rozwaliły mnie twoje prymitywne wypociny - czy czajnik to jakaś ciecz skoro mam nim zalać Wegetę?

  • ~passatb6 2012-03-12
    16:04:53

    1 0

    Byłam zaraz z początku ...i chyba nie polecam ....... strasznie zimno chyba mają tam problemy z dogrzaniem. Na barszczyk z krokietem czekaliśmy w nieskończoność, w krokiecie znalezliśmy kości z kurczaka a piwa lenego nie było bo ktoś zapomniał kupioć "gazu". Kelnerki też nie radzą sobie a czarny ubiór w swetry chyba w takim lokalu nie przystoi.Wystrój piękny ale to nie załatwi sprawy .

  • ~passatb6 2012-03-12
    16:06:03

    1 0

    Byłam zaraz z początku ...i chyba nie polecam ....... strasznie zimno chyba mają tam problemy z dogrzaniem. Na barszczyk z krokietem czekaliśmy w nieskończoność, w krokiecie znalezliśmy kości z kurczaka a piwa lenego nie było bo ktoś zapomniał kupioć "gazu". Kelnerki też nie radzą sobie a czarny ubiór w swetry chyba w takim lokalu nie przystoi.Wystrój piękny ale to nie załatwi sprawy .

  • ~ 2012-03-12
    19:07:55

    0 1

    Mi smakowało :) polecam innym. Jak ktoś jest ciekawy niech przyjedzie i spróbuje. Więcej nie napiszę bo reszta pomyśli że to autoreklama dla Restauracji.

  • ~taki jeden 2012-03-12
    19:14:28

    0 0

    To nie jest budynek dawnego stanu cywilnego tylko szkoły(zanim wybudowano dzisiejszą SP21), później urząd gminy w Niedobczycach. Co do restauracji, to mimo, że mieszkam bardzo blisko to jeszcze nie byłem, ale cieszę się, że powstał w Niedobczycach w końcu normalny lokal, a nie speluna pijacka jak Victoria czy bar Górnik.

  • ~GBB 2012-03-12
    20:47:42

    1 0

    Byłem dzisiaj oto moje oceny w skali 1-10
    Wystrój 10
    zupa i drugie danie 9
    deser "szpajza" 0 bo to nie była szpajza - ale to coś 8
    Czas oczekiwania 0 - posiłki wydawane bardzo powoli i nie równo, część zup, potem dla części drugie danie
    serwis 0 - jedna przerażona dziewczyna nie mająca pojęcia o pracy kelnerki.
    kawa 0 - lura słabej jakości
    Szef kuchni próbował ratować sytuację, ale ogólne wrażenie słabe

  • ~WciagamWasNosem 2012-03-12
    20:56:25

    0 1

    ~GBB - Chcesz mieć szybko to zapraszam do mc donald'a prostaku. Smacznego.

  • ~ 2012-03-12
    21:31:17

    0 0

    Chyba wybiorę się tam z czystej ciekawości. Potem napiszę komentarz. Mnie nikt nie będzie podejrzewał o reklamę tego lokalu.

  • ~darekrybnik 2012-03-12
    22:41:47

    0 0

    I po co się pchali na tą stronę? Jak "miastowi ' z Rybnika czy innych Żor przyjadą ,opiszą ,obgadają. To co ,że w domu na obiad parówki z wody i zupa z tytki . Hehe

  • ~bondza1 2012-03-13
    02:43:36

    0 1

    co jak co no ale np zupa jak dla mnie bomba , w życiu takiego rosołu dobrego nie jadłem . drugie danie hmm było nawet i dobre ; ) ale jeśli mam powiedzieć co kolwiek na temat tej " szpajzy" to moja matka by im pokazała jak się robi szpajze , zjadłem bo zjadłem ale nie była ona specjalna i na pewno nie nazwałbym tego " szpajzą" hmm jeśli chodzi o lokal to jest ok , nie podoba mi się jedynie to że pracownicy kuchni na sali przy klientach smażą czy tam gotują no i jak pewna osoba stwierdziła mają kiepskie ogrzewanie było mi zimno... czasem tam chyba brak dobrej organizacji . no ale jeśli miałbym powiedzieć czy wybrałbym się tam jeszcze raz to pewnie że tak ; ) zawsze to coś innego niż w domu ; )

  • ~bondza1 2012-03-13
    02:52:52

    1 0

    ~kubarybnik nie ma co przechwalać lokalu zbyt rosół dobry no ale jak każdy lokal też ma swoje wady... ale nie potrafię pojąć tego jak kucharze prócz pracy w kuchni mogą pracować na sali przy klientach??? to dla mnie jest np śmieszne i można to odebrać że to jest tzw ostateczne wyjście jeśli np na kuchni nie ma miejsca..... tego jeszcze w żadnej restauracji nie widziałem .. jeśli chodzi o meni to bardzo mało wyboru jak na restauracje.... co mnie aż zaskoczyło... brak przypraw na stołach... takich jak np Magi , pieprz,sól... no z tym tez to kapa skoro ja lubię no bardziej ostrzejsze dania a w tym lokalu było niemożliwe bym mógł np sobie popieprzyć zupe.... musiałbym zejść na dół i prosić o pieprz.. no a to chyba niezbyt na miejscu by nie dostarczyć tego.

  • ~bondza1 2012-03-13
    02:58:24

    0 0

    Darek i tu chyba nie chodzi o to by dokuczyć innym za negatywne opinie ale moim zdaniem nie jesteś w stanie stwierdzić kto co ma w domu na obiad bo nawet można powiedzieć " nie mierz nikogo swoją miarą " jak juz dawać komentarze to na poziomie bo takie stwierdzenia jak " jedzą w domu parówki i zupe z tytki" można śmialo uznać za teksty na poziomie gimnazjum i to wszystko dlatego bo ktoś dał negatywną opinie... a zawsze i obojętnie co by to było są i wady i zalety .. i trzeba się z tym pogodzić.
    dobranoc

  • ~BobBudowniczy79 2012-03-13
    08:08:43

    1 0

    Lokal ładnie wykonany, kelnerki mało rozgarnięte, ale widać, że się starają. Jedzenie mnie nie zachwyciło, mało przyprawione. Rolada miała jakiś dziwny posmak. Szpajza jakaś dziwna, mało klasyczna ;) chociaż smakowo bardzo dobra. Gorzej było wieczorem, gdyż cała rodzinka co była na śląskim obiedzie miała problemy żołądkowe, może to przypadek. Zdecydowanie nie polecam.

  • ~justtaa77 2012-03-13
    11:28:15

    0 0

    czy ktoś był w restauracji Złota Nuta w Gotartowicach tam gdzie wcześniej były Wichrowe Wzgórza?

  • ~sweeTeddy 2012-03-13
    16:55:43

    0 0

    Aż mie ciekawi ta niedobecko restauracyjo :P Jka przijada na świynta do dom to na pewno sie z familijom przyńda na jaki dobry obiod i ta szpajza se pomaszkieca co by jom z tom maminom świontecznom szpajzom zestawić :D A tak swoją drogą to uroczo, że moja dzielnica odżyła choć trochę ;) @Don Tytusie czy przypadkiem byfyj nie był w każdej kuchni śląskiej, a śląskie kuchnie to tak z zasady były wielkie, a nie "małe", przecież to w kuchniach toczyło się całe życie śląskiej rodziny... i w sumie jest tak po części do dziś :P

  • ~Niezależna 2012-03-13
    16:55:51

    0 1

    A ja byłam z moją rodziną w gospodzie na lodach, i bardzo nam smakowały. Lokal jest nowy, ale już z wyraźnym, określonym klimatem. Wrażenie robią kwalifikacje zawodowe i dyplomy za udział w konkursach gastronomicznych szefa kuchni ;)
    ~bondza1 - uwaga do twojego komentarza : światowe trendy pokazują, że właśnie ogromnym zainteresowaniem cieszą się tzw. otwarte kuchnie, w których na oczach gości powstają zamówione przez nich dania :) Pozdrawiam

  • ~Amelia88 2012-03-14
    11:52:35

    1 0

    ależ mnie teraz korci sprawdzić, kto ma rację: zwolennicy restauracji czy jej przeciwnicy..... musze sprawdzić!!!

  • ~bondza1 2012-03-14
    15:17:01

    1 0

    wiele bym powiedział na temat restauracji moja była tam pracuje ... no ale lepiej w język się ugryź po co komuś pod nogami dołki kopać ; )

  • ~monika1447 2012-03-14
    16:08:21

    0 0

    hmmm mam mieszane uczucia co do tego lokalu ... w nazwie gospoda śląska a w menu brak np. " wodzionki " ... wiem że to woda, czopsnek i chleb i można zrobić w domu no ale jak najbardziej śląskie, to samo z tą niby " szpajzą " ... zamawiam szpajzę a dostaję jakiś coś ;-) ciekawe czy jak zamówie np. golonko to podadzą mi schaba itp.Ceny są ok

  • ~bondza1 2012-03-15
    02:59:56

    0 0

    podawają to co zamówisz . ale najlepszy jest ten rosół. nastepnym razem jak pójde tam to musze innych dan popróbować

  • ~ 2012-03-15
    20:35:19

    1 0

    Wcześniej obiecałem, że napiszę komentarz po wizycie w tej Gospodzie. Komentarz jest krótki - byłem, zjadłem, nie polecam.

  • ~ 2012-03-16
    14:55:11

    1 0

    Ciekawi mnie czy ma w swoim mnnu"rolada z Hauskeisom"+dodatki jak do rolady śląskiej.To nie żart .

  • ~bondza1 2012-03-17
    19:42:44

    0 1

    Chciałem przeprosić pracowników restauracji za moje negatywne komentarze... napisałem je w złości mimo iż nie powinienem . głupie zachowanie no ale na błędach człowiek musi niestety się uczyć.. jeśli uraziłem kogoś to jeszcze raz bardzo przepraszam !

  • ~basia75685 2012-03-20
    15:36:55

    0 1

    Impreza organizowana.. Nie polecam porażka

  • ~bondza1 2012-03-22
    14:14:19

    1 0

    Basia a co się działo że aż tak źle było ?:D

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.