Szpitalne posiłki większości z nas nie kojarzą się dobrze i smacznie. Inaczej jest w Klinicznym Szpitalu Psychiatrycznym w Rybniku, który przystąpił do pilotażowego programy "Dobry posiłek" i serwuje swoim pacjentom nie tylko urozmaicone, zdrowe dania, ale także apetycznie wyglądające. Aż chce się jeść. Sami zobaczcie!
Ministerstwo Zdrowia wprowadziło do końca czerwca 2024 roku pilotażowy program dla szpitali "Dobry posiłek". Podstawą do planowania jadłospisów w zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego jest średnioważona norma na energię i składniki odżywcze dla całej populacji szpitalnej bez względu na płeć. Ministerstwo narzuciło konkretne zalecenia, które zostały opracowane przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy we współpracy z Instytutem Matki i Dziecka oraz Instytutem – Pomnik - Centrum Zdrowia Dziecka. W ramach programu Narodowy Fundusz Zdrowia dofinansowuje żywienie pacjentów w kwocie 25 zł osobodzień.
- Do programu przystąpiliśmy pod koniec listopada i przewidziany jest on do końca czerwca 2024 roku. Dzięki przystąpieniu do programu nasi pacjenci otrzymują jeszcze lepiej zbilansowane i bardziej urozmaicone posiłki, które mają przyczyniać się do szybszego powrotu do zdrowia. Do tej pory posiłki składały się ze śniadania, obiadu i kolacji, natomiast obecnie dołożyliśmy jeszcze jeden posiłek więcej. Pacjenci dostają dodatkowo "drugą kolację" - mówi Michalina Zawarty, rzecznik prasowa rybnickiego szpitala klinicznego.
Jak apetycznie wyglądają posiłki, możecie zobaczyć na zdjęciach, które publikujemy. Pieczywo mieszane, masło, ser żółty, kiełbasa drobiowa, szpinak świeży, kawa z mlekiem, to propozycja jednego ze śniadań. Na obiad: Krupnik zabielany, pieczeń z indyka, sos, ziemniaki, sałatka z kapusty czerwonej, herbata. Pieczywo mieszane, masło, trwóg z rzodkiewką, szynka gotowana, kiwi, pieczywo chrupkie, herbata z cytryną, to propozycja kolacji dla pacjentów Klinicznego Szpitala Psychiatrycznego SPZOZ w Rybniku.
Wymogiem przystąpienia do programu było zatrudnienie dietetyka klinicznego, który w razie potrzeb konsultuje pacjentów, dostosowuje diety do poszczególnych schorzeń. Szpital jest również zobligowany, by na swojej stronie internetowej regularnie umieszczać jadłospisy oraz zdjęcia posiłków.
- Program polega nie tylko na różnorodności i zbilansowanym żywieniu, ale także na zwiększeniu dostępności do porady dietetycznej. Jeżeli lekarz zauważa, że pacjent ma problemy z odżywianiem, zleca konsultację z dietetykiem, który może ustalić indywidualny plan żywieniowy, a także takie konsultacje mają na celu edukowanie pacjenta w zakresie prawidłowego żywienia — podkreśla Michalina Zawarty.
Więcej posiłków do przygotowania, większa różnorodność, więcej czasu na ich przygotowanie. Pracownicy kuchni mają co robić, ale potrzebne może okazać się dodatkowe wsparcie.
- Na chwilę obecną nie zatrudnialiśmy dodatkowych pracowników na kuchnię, ale nie wykluczamy, że w najbliższym czasie będzie to miało miejsce. Przybył jeden dodatkowy posiłek, teraz podajemy 4 posiłki, a również zwiększyła się ilość i różnorodność produktów. Jedzenia do przygotowania jest więcej — mówi rzeczniczka szpitala.
Tagi: program "Dobry posiłek", Klinicznym Szpitalu Psychiatrycznym w Rybniku, zróżnicowane jedzenie, dietetyk, bilans kaloryczny, posiłki w szpitalu, jedzenie
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Tragedia w Lyskach. Nie żyje 15-letnia pasażerka motocykla, kierowca w ciężkim stanie (zdjęcia)
51913Policja i niebieski parawan przy Gliwickiej. Doszło do tragedii
44405Minął miesiąc od tragicznej śmierci znanego biznesmena. Prawie 100 pracowników zostało na lodzie
33349Policyjny radiowóz w rowie. Kierowcy pytają; jak to się stało? (wideo)
29074Plac Wolności z „bykiem”. Napis zostanie poprawiony
24602Zmarł dr Eryk Kwapuliński – najstarszy praktykujący lekarz w Rybniku
+322 / -19Józef Makosz, były prezydent Rybnika - poparł Andrzeja Sączka
+428 / -233Koleje Śląskie uruchomią codzienne połączenia Rybnik-Gliwice - od 9 czerwca!
+190 / -2A. Sączek o hejcie w sieci: „niech 8 gwiazdek nie będzie stanem umysłu w Rybniku”. Zaproponował konsultacje społeczne
+259 / -102Rak wątroby u 12-latka. Filip z Jejkowic potrzebuje pomocy
+154 / -4Mateusz Morawiecki na spotkaniu PiS w Rybniku. "Pełną parą zaczynamy kampanię do Europarlamentu"
37Historyczna chwila. Sejm za śląskim jako językiem regionalnym
34"Nie jestem przeciwnikiem walki o czyste powietrze". A. Sączek twierdzi, że jego piec spełnia normy ustawy
24Minął miesiąc od tragicznej śmierci znanego biznesmena. Prawie 100 pracowników zostało na lodzie
23Łukasz Kohut rozstanie się ze skłóconą Lewicą? Onet: wystartuje do Parlamentu Europejskiego z list KO
20Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~major666 2023-12-08
12:10:42
czyli zaczęli po prostu podawać normalne jedzenie, a nie za przeproszeniem g*wno jak to zawsze miało miejsce (przynajmniej z mojego doświadczenia w WSS nr 3 - kromka chleba, MARGARYNA i pół pomidora / albo mielonka / parówka MOM / + woda z herbatą.
Dodam, że miałem okazję przebywać również trzykrotnie w szpitalu Wielospecjalistycznym w Gliwicach na Kościuszki - tam posiłki były ilościowo jak i jakościowo bardzo dobre. Nie wspomnę o lekarzach i pielęgniarkach, gdzie było widać, że nikt nie pracuje tam za karę :)
~Dark Side 2023-12-08
15:01:01
Gratuluję Szpitalowi Psychiatrycznego ... fotografa! Wspaniałe, wystylizowane zdjęcia a ta miętka to mistrzostwo świata! Średnio ogarnięta nastolatka z aparatem w telefonie naprawdę się postarała.
Rzeczywistość jest z goła inna. Z tego co się orientuję, a czytam czasem na temat żywienia w szpitalach, w/g nowych wytycznych programu " Dobry Posiłek" przeciwwskazane są tłuste i niskogatunkowe produkty: tłuste pasztety, podroby ( pasztetowa i wątrobianka )
Co na to tamtejsza Dietetyczka?
do major666
nie masz pojęcia o czym piszesz...
~Makao 2023-12-08
16:11:22
Dziwny system mamy, że 2 rodzaje pieczywa bądź wędliny na szpitalnym talerzu traktujemy jako coś "niezwykłego" a pasztetowa to istny luksus xD
~Fidzi 2023-12-08
17:52:57
No i pięknie! Widać, że "niejaki" prof.Foltys ma łeb na karku i jak czarodziej, z upadłego szpitala, potrafił zrobić ośrodek godny naśladowania.
Wyprowadził go z długów. Rozwinął i unowocześnił. Zmienił wpierw w Centrum Zdrowia Psychicznego, a od niedawna w Kliniczny Szpital Psychiatryczny. Remontuje budynki na potęgę. Wyposażenie dla pacjentów również wymienił na nowe. Pensje pracownicy mają na poziomie, którego zazdroszczą inni. A teraz i posiłki swoim poziomem idą w górę.
Po latach rządów karierowiczów (Urban,Krawczyk, Łaba) wreszcie nastał tam ktoś, kto nic nikomu nie musi udowadniać i kto potrafi dogadać się z każdą opcją polityczną.
Brawo ???