Gotowanie w popularnej śniadaniówce nie jest niczym nowym dla szefa kuchni z Rybnika. Łukasz Szymon Gamoń, tym razem stoczy "wojnę" na pierogi ze zwyciężczynią 9 edycji MasterChefa, Aleksandrą Juszkiewicz. Rybniczanin opowiedział nam, czym będzie chciał zaskoczyć telewidzów.
6 marca w Dzień Dobry TVN, który prowadzącą Dorota Wellman i Marcin Prokop odbędzie się pierogowy challenge. Dwóch kucharzy będzie prowadziło "wojnę" na pierogi regionalne. Wejścia kuchenne planowane są na godziny: 8.08, 9.11, 10.13, 11.11. W czasie trwania programu na żywo kucharze mają zaskoczyć telewidzów pierogami w regionalnych odsłonach.
Tym razem w śniadaniówce zobaczymy dwóch kucharzy. Pojawi się Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężczyni 9. edycji programu MasterChef Polska, z zamiłowania ekolożka, propagatorką dziedzictwa kulinarnego Warmii i Mazur. Pochodzi z Giżycka i w programie przygotuje pierogi popularne w tej części kraju. Natomiast śląską kuchnię w swoich pierogach będzie zamykał Łukasz Szymon Gamoń. Jest szefem kuchni z Rybnika, Ślązakiem z krwi i kości, który od 25 lat gotuje i propaguje kuchnię śląską w nowoczesnym wydaniu. Jego autorską kuchnię doceniają przewodniki kulinarne.
Na Śląsku pierogi nie są specjalnie tradycyjną potrawą, jednak dla szefa kuchni promującego śląskie dania w autorskim wydaniu to nie problem. Mimo że pierogi pojawiły się w Polsce dopiero po II wojnie światowej, a Śląsk specjalnie z pierogów nie słynie, to rybniczanin już ma plan, jak je poda.
- Pierogi, które będę robił w telewizyjnej kuchni, będą w czterech odsłonach. Zgodnie z zasadą zero waste, czyli niemarnowania jedzenia, przygotuję pierogi z roladą śląską i modrą kapustą. Jeżeli zostanie w rądlu rolada, czy kapusta, to nie musimy kolejnego dnia ich odgrzewać w tradycyjny sposób, tylko można zrobić smaczny farsz na pierogi. W myśl tej samej zasady, na szybko machnę kompocik owocowy, a owoce zamiast do kosza, to pójdą do pierogów. Dodam do nich prażone migdały, czy coś innego chrupiącego — zdradza Łukasz Szymon Gamoń.
- Chciałbym przygotować też ciekawe pierogi z naszą hauskyjzom. To będzie bardzo dobre. A czwartego rodzaju pierogów nie zdradzę, to będzie niespodzianka — dodaje.
To nie jest pierwszy występ rybniczanina w kuchni DD TVN. <<Kucharz z Rybnika ponownie będzie gotował w DD TVN>> Jak sam mówi, trzeci raz będzie gotował w TVN-ie, więc ma nadzieję, że jego obecność w telewizyjnej kuchni będzie cykliczna.
Gotowanie w studio telewizyjnym na żywo, gdzie kluczową rolę odgrywa czas i przygotowany scenariusz, nie jest dla kucharza niczym zaskakującym. Ma jednak świadomość, że może coś nie pójść po jego myśli.
- To jest kuchnia na żywo, w której może wydarzyć się wszystko - może wywalić prąd, mogą nie dojechać jakieś produkty i będę musiał działać spontanicznie. Podczas mojego debiutu miałem taki przypadek, że otrzymałem inny produkt niż zamawiałem, ale co, trzeba było sobie jakoś radzić - mówi kucharz.
Gotowanie na antenie porównuje do pracy w restauracji, w której obsługuje kilkudziesięciu klientów jednocześnie.
- Podczas poprzedniej wizyty w studio robiłem kluski śląskie i żeby wyrobić się w czasie, moja żona na zapleczu już kulała te kluski i szatkowała kapustę czerwoną. Ekipa jest super, zawsze ktoś zagada, a czas niestety ucieka. Trzeba się mocno liczyć z presją czasu, ale to nie jest dla mnie niczym nowym. Podobnie jest w restauracji. Jednocześnie pojawia się kilkanaście zamówień na różne dania i trzeba pilnować, kiedy co wydajesz. Także serwis restauracyjny działa podobnie — opowiada Łukasz Szymon Gamoń.
Tagi: Łukasz Szymon Gamoń, kucharz z Rybnika, rybniczanin w DD TVN, telewizja śniadaniowa, gotowanie w telewizji
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Jejkowice mają Miss Śląska. Sara Stempka okrzyknięta najpiękniejszą mieszkanką województwa
27489Plac Wolności z poczekalnią. Czy spełnia oczekiwania mieszkańców? Nie owijają w bawełnę (wideo, zdjęcia)
24494Mężczyzna został przygnieciony przez pojazd na skupie złomu
21603Na tych ulicach nie będzie prądu nawet przez 9 godzin. Zobaczcie harmonogram przerw
18737Człowiek Roku Rybnik.com.pl: poznajcie nominowanych! Rusza głosowanie internautów
17517Endoproteza kolana - co warto wiedzieć?
+403 / -29Bohaterski kierowca autobusu doznał udaru. Rodzina walczy o jego powrót do zdrowia
+159 / -13"Malinką" z Rybnika do Wisły. Polregio połączył opolskie z Beskidem Śląskim
+150 / -7Ta sprawa znajdzie finał w sądzie? Związkowcy mówią o mobbingu w kopalni: „Dyrekcja zamiata sprawę pod dywan”
+102 / -15Mobbing na KWK Jankowice? Były zarzuty, było postępowanie wyjaśniające. Co ustalono?
+83 / -17„Dlaczego pan Nawrocki mieszkał za moje pieniądze w hotelu?” Spięcie na konferencji PiS-u
37Grzegorz Braun mówił w Rybniku o „froncie gaśnicowym”. „Miejsce ślązakowców - piątej kolumny - jest w więzieniach”
28Nowoczesne centrum przesiadkowe w Jejkowicach - otwarte
26Łukasz Kohut o Braunie i jego „ślązakowcach”: pana miejsce jest na Kremlu
24Szkoły i przedszkola w Rybniku odczują demograficzną zapaść. W planach likwidacje
18Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~Francik049 2024-03-01
20:21:31
Pierogi - tradycyjna śląska potrawa która trafiła na nasze stoły za sprawą ubogacających naszą kulturę emigrantów ekonomicznych, zawanych niegdyś werbusami, którzy masowo zasiedlali powstające jak grzyby po deszczu bloki
~ 2024-03-01
21:18:13
Pytanie czy z serem czy truskawkani?