zamknij

Wiadomości

Kopciuchy nadal są w sprzedaży. MPiT uszczelnia rynek

2019-02-19, Autor: 

W sprzedaży w sklepach czy w internecie wciąż jest sporo kopciuchów sprowadzanych z zagranicy. Nowe przepisy mają ukrócić proceder importowania kotłów na węgiel nie spełniających wymogów 5 klasy.

Reklama

Wyeliminowanie możliwości wprowadzania na polski rynek wysokoemisyjnych urządzeń grzewczych, co wpłynie na poprawę jakości powietrza w Polsce – to główny cel proponowanych przez Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii zmian w prawie.

Właśnie trwają uzgodnienia międzyresortowe projektu ustawy o zmianie ustawy Prawo ochrony środowiska oraz ustawy o inspekcji handlowej. Konsultacje zakończą się do 28 lutego.

Na mocy rozporządzenia Ministra Rozwoju i Finansów w sprawie wymagań dla kotłów na paliwa stałe, od 1 lipca 2018 r. w obrocie mogą znajdować się wyłącznie kotły na paliwo stałe klasy 5. W reakcji na praktykę stosowaną przez niektóre podmioty na rynku kotłów, w MPiT opracowano projekt nowelizacji niektórych przepisów rozporządzenia. Istniejący system wymagań dla kotłów na paliwo stałe wprowadzanych do obrotu na terenie kraju, uzupełni wspomniana nowela. Jej celem jest też wzmocnienie kontroli przepisów przez organy inspekcji handlowej oraz ograniczenie importu kotłów niespełniających wymogów z krajów Unii Europejskiej, Islandii, Norwegii i Republiki Turcji.

Na czym polega problem?

Szacuje się, że na polski rynek trafia około 200 – 250 tys. kotłów na paliwa stałe rocznie. Dokładnych danych brakuje ze względu na duże rozproszenie rynku i „szarą strefę” w handlu takimi urządzeniami, którą ocenia się na 20 - 25 proc. rynku.

>>>Smog zabija - dane Państwowego Zakładu Higieny nie pozostawiają złudzeń<<<

Z obserwacji rynku kotłów na paliwo stałe wynika, że w sprzedaży stacjonarnej i za pośrednictwem internetu w dalszym ciągu znajdują się urządzenia niespełniające wymagań rozporządzenia. Stanowią znaczny odsetek ofert. Niestety wciąż pojawiają się podmioty, jak i osoby fizyczne, które próbują obchodzić istniejące przepisy.

Jakie zmiany wprowadza nowelizacja?

Nowelizowana ustawa precyzyjnie wskazuje instytucje uprawnione do przeprowadzenia kontroli podmiotów wprowadzających do obrotu kotły na paliwo stałe. Sprawdzane będą m.in.: zgodność urządzeń z wymaganiami, posiadanie odpowiedniej dokumentacji, certyfikatów itp. Nowelizacja pozwala także organom inspekcji na ograniczenie wprowadzania urządzeń do obrotu i nakładanie kar w przypadku wykrytych nieprawidłowości. Zmiany pozwolą też zapewnić instytucjom kontrolnym odpowiednie zasoby organizacyjne i finansowe. Proponujemy również wprowadzenie narzędzi, które pozwolą zablokować import z krajów Unii Europejskiej, Islandii i Norwegii (będących stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym spoza UE) oraz Republiki Turcji kotłów niespełniających polskich wymogów.

Dzięki nowelizacji producenci z wymienionych wyżej krajów oraz z Polski będą tak samo podlegać krajowym wymaganiom dot. kotłów na paliwo stałe.

Tekst pochodzi z portalu Śląski Biznes.

Oceń publikację: + 1 + 26 - 1 - 41

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (49):
  • ~ 2019-02-19
    09:20:28

    59 83

    Od 1 września 2019 w Krakowie będzie obowiązywał całkowity zakaz palenia węglem i drewnem. Będzie on dotyczył nie tylko pieców i palenisk węglowych, ale także kominków i ciężkich, stacjonarnych grillów - poinformowano w poniedziałek na stronie Urzędu Miasta Krakowa.

  • ~citizen50 2019-02-19
    09:36:20

    30 29

    @flaszka0.49 Ciekawe jak na tą informację zareaguje nasz Prezydent #niedasie

  • ~palaczzasypowy 2019-02-19
    09:45:58

    67 20

    co to jest kopciuch?

  • ~Łukasz Biegiesz 2019-02-19
    09:49:26

    63 5

    Nie trzeba wcale sprowadzać z zagranicy kopciuchów. Są dostępne u nas i mają się dobrze. Wystarczy wpisać w google podgrzewacz CWU lub kocioł na biomasę niedrzewną. To te same kotły co kiedyś ale zmieniły tylko plemię. Poza tym artykuł sugeruje że kocioł nie spełniający 5 klasy to kopciuch a to nieprawda

  • ~ 2019-02-19
    09:59:05

    40 4

    Wg waszej wymyślonej definicji kopciuch to piec poniżej klasy V. W ofercie polskich firm są piece zasypowe klasy V. (Z buforem ciepła w DTR)

    Norma definiująca klasę V to temperatura spalin wychodzących do komina, a nie jak ma się spalać węgiel.

    A jak wywnioskować można z komentarza powyżej to producenci obchodzą zapisy swoimi nazwami, jak widać mają dobrych radców prawnych.

  • ~mezi1235 2019-02-19
    10:32:15

    78 15

    Rozumiem palenie smieciami czy źle spalany wegiel bo to o to głównie chodzi. Ale za chwile nie będzie można nawet grila czy malego ogniska. Masakra

  • ~entropia 2019-02-19
    10:39:24

    30 24

    ~palaczzasypowy
    piec lub kocioł górnego spalania z przewymiarowaną otwarta komorą bez dolotu powietrza wtórnego zasilany błotem powęglowym lub wilgotnym węglem brunatnym lub wysokoenergetycznym węglem kamiennym typ 33/34 obsługiwany przez operatora szufli w myśl zasady "rozpalę i zasypię, niech się kisi" co prowadzi do suchej destylacji paliwa czego efekt widać w kominie

  • ~entropia 2019-02-19
    10:46:51

    24 9

    ~ryhor
    zasypowe piątki które się pojawiły to nic innego tylko ulepszone "dolniaki" które do tej pory nie były popularne bo bezproblemowo da się w nich palić tylko niespiekający się gruby sort a przy nieumiejętnej obsłudze i tak będą dymić jak parowóz a śmieci zmieszane z węglem też przepalą

  • ~Grzegorz Adamczyk 2019-02-19
    10:47:19

    69 29

    Wczoraj przyjechalo paliwo do mojego kopciucha cale 5 ton orzecha typu 33 sam miod zaraz wrzuce , 2 lopatki

  • ~ 2019-02-19
    10:49:09

    29 51

    W Krakowie jakoś dali radę a u nas tylko dużo gadania i mało działania.

  • ~Wertykalny Magik 2019-02-19
    11:01:11

    21 20

    W sprzedaży jest zarówno byle co, ukryte pod odpowiednią nazwą, jak i kotły zasypowe V klasy.

    Tylko, że jakoś nikt nie zwraca uwagi na kluczową rzecz: zgodnie z instrukcjami (tych kotłów, które przejrzałem) do ich prawidłowej obsługi należy użyć węgla typ 31. Wrzucenie tam węgla koksującego spowoduje, że to nie będzie już V klasa. To tak jakby na stacjach paliw można było zatankować cokolwiek. Olej roślinny nalany nawet do najnowszego silnika nie zadziała jak należy.

    Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz. U. z dnia 22 czerwca 2010 r.) §4 ust. 1 pkt. 2 brzmi: zabronione jest (…) użytkowanie instalacji, urządzeń i narzędzi niesprawnych technicznie lub w sposób niezgodny z przeznaczeniem albo warunkami określonymi przez producenta.

    Wystarczyłaby mała akcja UM, Straży Pożarnej, Straży Miejskiej. Ale nie da się, nie można...

  • ~Wertykalny Magik 2019-02-19
    11:22:58

    26 5

    A jeszcze jedna ciekawa sprawa:

    jak dowiedziałem się w UM: "Zarządzeniem Prezydenta Miasta nr 550/2015 z dniem 24 września 2015 r. został powołany zespół zadaniowy ds. ograniczenia niskiej emisji na terenie Miasta Rybnika. Przewodniczącym jest pan Jacek Chołuj. Zespół spotyka się co najmniej raz na kwartał, przewodniczący zespołu przedstawia raporty prezydentowi miasta.”

    Wiedzieliście o istnieniu takiego zespołu? O jego działaniach? jakichś sprawozdaniach? Może warto coś więcej w UM podpytać? Ja szczerze mówiąc nigdy nic nie słyszałem,a googlując też prawie nic się nie znajduje, poza tym, że odpowiadają oni za "niezwykle" skuteczną kampanię z billbordami z 2015 r. Wyjście smoga (czyli uczymy przedszkolaki "Nie pal śmieci, bo trujesz dzieci")

  • ~Arteks 2019-02-19
    11:24:05

    35 88

    Obojętnie czy piec śmieciuch ma tabliczkę Made in Janusz czy Made in Turkey - użytkowanie go świadczy o tym, że właściciele są bardzo zacofani i lubią się brudzić. Czas szybko leci i nastanie taki dzień jak 01.01.2022 gdzie wszystkie piece bez tabliczek lub starsze niż 10 lat nie będą mogły być użytkowane, w przeciwnym razie będzie groził za to mandat. Sprawa dla miłośników pylących kotłowni w swoich chałupach jest już przegrana. Wstyd, że trzeba wymuszać to prawem, a nie tak jak w innych krajach przez zdrowy rozsądek i zrozumienie, że epoka pary już dawno minęła.

  • ~minowa 2019-02-19
    11:42:45

    67 24

    Idę akurat wędzić kiełbasy. Już rozpaliłem wędzarnik - KOPCIUCHA ! I co, nie wolno ? Wędzarnik to nie kocioł ani piec !

  • ~Arteks 2019-02-19
    11:59:31

    20 82

    @minowa - nie rób tego proszę. Do jednych z najbardziej rakotwórczych produktów spożywczych należą wszystkiego rodzaju wędzonki. Wiem, że jesteś czuły na chemiczną żywność, tym bardziej powinieneś poczytać o szkodzie dla organizmu jaką wyrządzają mu produkty wędzone.

  • ~ 2019-02-19
    12:15:31

    79 17

    Widzisz Arteks ,wedzonki robiono od zarania dziejów, ale tylko na zwykłej soli, potem rozwieszono je na strychach , bo nie było lodówek, wszyscy żyją , moi dziadkowie i pradziadkowie tak robili . Kwestia tego jakie mięso jest użyte , jak kupujesz z marketu za grosze to potem połączenie tej chemi z mięsa z wysoką temperatura powodują wydzielanie się związków rakotwórczych. Oj Arteks , co wy na tych blokach wiecie , zginął byś na wsi ....

  • ~Arteks 2019-02-19
    12:23:08

    19 68

    @goliat - ludzie różne rzeczy robili, różne rzeczy jedli i nie dbali o higienę. Współczesna nauka wskazuje, że wędzona żywność jest kancerogenna - niezależnie czy kupiona w markecie czy zrobiona w swoim wędzelniku. Akurat @minowa to osoba która bardzo zwraca uwagę na niebezpieczeństwo chemicznej żywności stąd zwróciłem mu uwagę na szkodliwość tego co wędzone. Ludzie - zacznijcie się chociaż trochę szanować. Porzućcie zwyczaje żywieniowe i ogrzewcze jaskiniowców! ;) Mamy XXI wiek!

  • ~Arteks 2019-02-19
    12:29:57

    20 64

    @goliat - niech wieś żyje sobie po wiejsku, w mieście powinny obowiązywać miejskie standardy.

  • ~sympatykrybnika 2019-02-19
    12:32:06

    6 28

    ~palaczzasypowy - Już w dniu 2019-02-09 08:52 ~Daro67 zadał pytanie: “Czy ktoś byłby łaskaw konkretnie zdefiniować co to jest "kopciuch"? Na co otrzymał w odpowiedzi od ~Foxy_02 “Dla mnie kopciuch to każdy dymiący piec powodujący , że moje dzieci dostają od tego raka i choroby płuc. Po prostu ten badziew zabija ludzi i tyle, nie ma co definiować.” i ode mnie ““KOPCIUCH” to publicystyczne określenie pieca, który jak sama nazwa wskazuje kopci. W petycji jak i w uchwale antysmogowej nie będzie używane te określenie”.
    Szanowny ~palaczkopciuchowy przepraszam ~palaczzasypowy po co zadajesz takie głupie puytanie?

  • ~foka 2019-02-19
    12:52:41

    22 4

    Oj Artex Artex - zaczynasz prowadzić prawidła na temat wędzenia wędlin jak swego czasu wymądrzałeś się na temat klimatyzacji....
    Nie wiem czy wiesz - ale prawidłowo osuszone - oraz doprowadzone do odpowiedniej (nie za wysokiej) temperatury podczas wędzenia wędliny nie łapią na siebie cząstek sadzy, substancji smolistych itp. (ale to wyższa sztuka wędzenia która trzeba mieć wytrenowaną - wędzonki są wtedy złote).
    ~adiky - w Krakowie można było.... sle Kraków dał ludziom alternatywę (sieć ciepłownicza, gaz) której w Rybnik w większości przypadków brak.
    Co do samych klas kotłów - mam kocioł zasypowy (znanego producenta) klasy 3 (pale w w nim od góry) kilka lat temu producent przedstawił rozwiązanie przerabiające tenże kocioł na kocioł podajnikowy - te kilka lat temu zachowywało to klasę kotła na poziomie 3-cim. Jakie było moje zdziwienie kiedy przdstawiciel producenta kotła skontaktował się niedawno ze mną (chcąc sprzedać owy zestaw) - przedstawiając go jako podnoszący kocioł do klasy 4 - za kilka lat pewnie osiągną klase 5 (tym samym zestawem... -wieć gdzie tu logika)

  • ~Arteks 2019-02-19
    13:09:20

    3 39

    @foka - żadne wymądrzanie się. W przypadku klimatyzacji przyznałem ci rację. A w przypadku wędzonek - poczytaj sobie w necie lub posłuchaj dietetyków. Jeśli nie wiesz, że wędzona żywność jest rakotwórcza i niezdrowa to należysz do wyjątków. Co do alternatywy to bardzo wielu mieszkańców Rybnika która kopci - miałaby alternatywę innego źródła ciepła ale z niej nie korzysta. Kopciuchy kopcą nawet na Grunwaldzkiej czy Krzyżowej obok szkół - gdzie jest zarówno ciepłociąg i gazociąg. Ciekawe, że nawet dzieci w szkole i na boiskach szkolnych nie budzą "litości" wśród trujących. A ty byś chciał budować "alternatywę". Po co? Skoro nie ma obligatoryjnego podłączania się do sieci, a niektórym taki syfiaty styl życia wcale nie jest żadną ujmą.

  • ~sympatykrybnika 2019-02-19
    13:16:52

    3 12

    ~foka odpowiedziałeś ~adiky nie odnosząc się do kwestii “dużo gadania i mało działania”, a to tutaj jest ważne, pokazuje ile jeszcze roboty przed nam aby Rybnik dał ludziom alternatywę (sieć ciepłownicza, gaz). Ważne aby plemię “palaczy kopciuchowych” nie torpedowało inicjatyw w tym zakresie.
    Na pohybel PALACZOM KOPCIUCHOWYM.
    Moje na pohybel proszę nie uważać jako mowy nienawiści (wezwanie do użycia przemocy (powieszenia)), jedynie jako na zgubę, na nieszczęście.

  • ~cyd 2019-02-19
    13:19:03

    29 7

    Nie dziwię się, że ludzie mają inne priorytety niż wymiana pieca. Doskonały przykład daje miasto - posiada ponad tysiąc kopciuchów ale priorytetem są ścieżki rowerowe, stawianie gargamela na auta, przekopy, betonowanie, więc czemu ludzie mają się wychylać? Mało, że płacą podatki na te nieszczęsne projekty, to jeszcze muszą oglądać wycinanie drzew i topienie kasy w coraz to bardziej irracjonalnych projektach. " Diagnoza" jest jedna: zima się kończy ale w Rybniku zielono nie będzie:)

  • ~brandonn 2019-02-19
    13:21:59

    20 3

    siedzicie i marudzicie zamiast posłuchać arteksa i wyjechać tam gdzie zdrowe powietrze

  • ~spirit-of-the-town 2019-02-19
    13:25:01

    24 2

    Widzę ze temat na wędzonki zszedł:) Arteks ma częściowo rację - jeśli źle się wędzi (na szybko, złym drewnem) można się doszukać mikroskopijnych cząstek sadzy - które jednak dla zdrowego człowieka nie stanowią większego zagrożenia (chyba że ktoś pożera 3 kg dziennie przez rok). Na pewno są one zdrowsze od wędzonek marketowych -pokolorowanych zamiast wędzonych. Moi dziadkowie wędzili od zawsze (dożyli 89 i 86 lat - no ale wtedy wszystko było zdrowe). Słowami dietetyków nie przejmowałbym się - cały czas wmawiają że tłuszcz to samo zło, a jest wręcz odwrotnie. Zabija cukier, a tłuszcz pomaga. Pozdrawiam

  • ~palaczzasypowy 2019-02-19
    13:36:35

    32 3

    kupiłem sobie śląską od woźniczki,dzisiaj będzie ognisko,ahhh pycha

  • ~sympatykrybnika 2019-02-19
    13:40:33

    9 31

    ~Arteks napisałeś “Skoro nie ma obligatoryjnego podłączania się do sieci”. Ja się trochę gubię w tym obligatoryjnym podłączeniu się do sieci. Zastanawiam się, czy jest jakaś norma prawna, która by zabraniała władzom - urzędowi wydać przepis nakazujący danej posesji do podłączenia się do sieci ciepłowniczej, gazowej. Czy urząd nie mógłby “pójść po bandzie”, nagięć prawo, znaleźć jakąś lukę prawną. Wiem, że organy władzy publicznej obowiązuje zasada legalizmu czyli organy te działają na podstawie i w granicach prawa.
    Ale, czy nie do odważnych świat należy.
    Pozdrawiam
    Na pohybel PALACZOM KOPCIUCHOWYM.

  • ~Arteks 2019-02-19
    14:14:16

    9 34

    @cyd - miasto daje świetny przykład bo nie tylko wymienia piece w swoich zasobach ale podnosi estetykę swoich budynków - czego nie można powiedzieć o właścicieli wielu chałup wyglądających i kopcących jak slamsy. Miasto tworząc infrastrukturę dla biegaczy czy rowerzystów - dba o rozwój fizyczny społeczeństwa. Parking wielopoziomowy zły? Nadal byś chciał z auta wychodzić na brudnym i błotnym klepisku... Nie dorosłeś do tego aby mieszkać w nowoczesnym mieście. @spirit-of-the-town - jeśli sam sobie coś zrobisz to pewnie będzie tam mniej chemicznych składników ale efekt wędzenia ma podobne efekty. To tak samo jak upieczesz sobie ciasto - będzie bez chemii ale z takim samym cukrem co te kupione w cukierni. Lepiej unikać takiej żywności która nie budzi żadnych wątpliwości odnośnie jej szkodliwego wpływu na nasze zdrowie. Tłuszczowa dieta Kwaśniewskiego umiera śmiercią naturalną. Ci którzy się nią fascynowali albo mają dzisiaj problemy z kilogramami albo są po zawale, albo na cmentarzu. Wiem co mówię bo mam w tej dziedzinie smutne doświadczenia rodzinne. ;( @palaczzasypowy - jeśli ktoś nie szanuje swoich nosów lub płuc - nie będzie też szanował żołądka i jelit. Śmieciowy opał czy śmieciowe jedzenie to taki sam syf. @brandonn - po co wyjeżdżać? Epoka pieców śmieciuchów się skończy także na Śląsku. Ci którzy wymienią je szybciej - będą to mogli zrobić bezstresowo i taniej. Ci którzy będą czekać na ostatnią chwilę muszą się liczyć, że w przypadku opóźnienia zapłacą karę, a fachowców wymieniających piece nie jest za dużo więc będą mieli pełne ręce roboty.

  • ~ 2019-02-19
    14:17:45

    12 30

    Dopoki debile kupuja i stosuja takie piece, dopoty beda je sprzedawac.

  • ~cyd 2019-02-19
    15:00:27

    12 4

    Artek
    Dobrze prawisz-ci którzy będą czekać na ostatnią chwilę jak urzędnicy rybnika-ponad 1000 kopciuchów w ponad 100 budynkach, zapłacą więcej, a zapomniałem to my z podatków zapłacimy:)
    Ale ty też wciąż żyjesz w epoce pary, która powstaje dzięki temu okropnemu węglowi i dzięki której to żyjesz po miejsku. Tak, tak epoka pary, ale słoneczko wyszło, tylko coś zieleni na mieście nie widać, może choć jakie tuje?

  • ~spirit-of-the-town 2019-02-19
    15:46:36

    9 2

    Arteks masz rację. Wszelkie diety różnych oszołomów raczej okazują się na dłuższą metę zdradliwe. W tej o której wspomniałeś juz samo ograniczenie warzyw powinno dać do myślenia. Co do tłuszczu chodzi mi o to, że nie trzeba go unikać, ludzkość od zawsze go spozywala, oczywiście bez obzarstwa. Wystarczy jeść wszystko we właściwych proporcjach a cukier rzeczywiście mocno ograniczyć. Zdrowie przyjdzie samo.

  • ~exx 2019-02-19
    16:03:34

    9 5

    O ile jeszcze śmieciuch w starym domu nie sppecyjalnie dziwi to w nowym domu, powiedzmy 15lat w zwyż nie powinien istnieć. I jak to zwykle w tym kraju jest zamiast stopniowej ewolucji ogrzewania mamy małą rewolucję. Zakazać i już! Ja wiem że są podane daty ale co z tego kiedy nie ma sieci grzewczej jako alternatywy. Mało tego nikt wam nie powie ile lat będzie można palić piecem 5klasy. A to jak widać może się zmienić radykalnie i 10tys. wyrzucone w błoto, bo zmieni się trend.

  • ~Arteks 2019-02-19
    17:43:11

    4 21

    @spirit-of-the-town - zgadza się i uważam podobnie. Natomiast własny wędzelnik może sprzyjać przeholowaniu w spożywaniu tego rodzaju żywności. A poza jedzeniem obowiązkowo jak najwięcej ruchu. Wspaniale, że do Polski dotarła moda na siłownie pod chmurką czy moda na fit. Ale wielka szkoda, że przez kopciuchy i ludzkie zacofanie oraz zachłanność są dni, że nie da się biegać, spacerować, grać czy ćwiczyć na wolnym powietrzu. I dlatego warto walczyć z tym ciemnogrodem na wszelkie sposoby, a wojna jest prawie wygrana. @cyd - zauważ, że temat jest o sprzedaży zacofanych i zakazanych śmieciuchów. Problem nie dotyczy bloków gdzie mieszkają ludzie którzy szanują sobie wygodę i nie stosują takich XIX wiecznych technologii - może za wyjątkiem jakichś bloków wybudowanych w biednych powojennych latach 50. Ale jeśli chodzi o wspomnianą ciepłownię to mi jest obojętne jak będą ogrzewane osiedla i miasta - czy ciepłowniami węglowymi, czy przez elektrownię czy tak jak w Wiedniu przez spalarnie śmieci. Płacę dość dużo za sieciowe ogrzewanie - ale nie narzekam bo to wygoda warta każdej ceny. Ale jedno jest pewne - spalanie w dużym zakładzie wyposażonym w filtry z sieciową dostawą ciepła ma minimalne skutki dla środowiska i skutecznie rozwiązałoby problem smogu. Zauważ, że w wielu miastach są ciepłownie, a nie mówi się w ogóle o nich w kontekście smogu - ba, na airly przeważnie są na zielono czy żółto (np. Zielona Góra, Koszalin, Elbląg, Opole). Z pieców śmieciuchów jest gigantyczny smog i wstyd na Polskę czy Europę. Nie wiem ile masz lat ale nawet dzieci nie oczekują w naszym klimacie w lutym zieleni. ;)

  • ~minowa 2019-02-19
    17:51:56

    20 2

    @Arteks, kiełbaska gotowa. Nie ma żadnej sadzy ani smoły. Wędzenie 3h w temp. 30-40st.C, 20 minut w 80-90st.C. Potem parzenie w wodzie 10 minut w 80-90st.C. Skład - mięso mielone z marketu, schab z marketu - 75%, drobiowe mielone z kawałków ze sklepu 25%. Do tego sól, pieprz, majeranek. I tyle. Bez konserwantów, polepszaczy i bez malowania chemikaliami. Na pewno zdrowsza od sklepowej.

  • ~Tadeusz Kiełkowski 2019-02-19
    18:02:17

    11 2

    ~minowa Smacznego. Przekonałeś mnie juto wędzę.

  • ~Arteks 2019-02-19
    18:07:15

    7 22

    @minowa - kupujesz mielone mięso w markecie?!?!?! Przecież to tak jakbyś jadł odpady ze śmietnika... Mielone mięso pochodzi z wszystkiego co się nie sprzeda w innej formie. Jeśli masz własny dom i pole, mieszkasz daleko na peryferiach - czemu sobie sam nie hodujesz własnych zwierząt i nie produkujesz z nich kiełbas? Miałbyś swoje i wiedziałbyś co jesz, a może nawet byś na tym zarobił sprzedając innym. I miał kasę na lepszy opał. A tak jesz śmieciową żywność, ogrzewasz dom węglem, używasz wędzelnika i o zgrozo - robisz z tego atut. ;| A przecież tak żyli ludzie 150 lat temu i dawniej... Wtedy przynajmniej sobie hodowali sami zwierzęta na swoje potrzeby.

  • ~hynio1960 2019-02-19
    18:20:46

    14 1

    minowa ale smaku narobiłeś też będę wędził za około dwa tygodnie a Arteks nie wie co zdrowe i dobre a dietetycy zmieniają zdanie tak samo jak wiatr który rozwiewa ten okropny smog

  • ~cyd 2019-02-19
    18:43:31

    11 0

    Artek w naszej stolicy smogu zieleń zobaczysz jak będziesz przechodził przez drogę - koło maja jak światła z kurzu umyją:)

  • ~Arteks 2019-02-19
    19:49:40

    7 18

    @cyd - podziękuj za to właścicielom pieców śmieciuchów którzy tak wszystko zapylają ze swoich kominów. Brudne auta, brudne buty, potrzeba częstego mycia okien, tony popiołów które lądują na wysypiskach i potem znowu są rozwiewane po okolicy. To również kolejny skutek uboczny przestarzałych technologii grzewczych z którymi niektórzy nie potrafią się rozstać. A przecież w XXI wieku można ogrzewać się nowocześniej. Tylko trzeba chcieć i przestać udawać, że to nie jest problem.

  • ~artefaks 2019-02-19
    20:01:17

    7 0

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~exx 2019-02-19
    20:05:11

    11 3

    Ciekawostka taka:"piecyk węglowy z Kirgistanu, bez automatyki, podajnika, grama prądu, elektroniki czy filtra, za ~600zł, spala czyściej niż nasze kotły na najdroższy węgiel, kosztujące pod 10000zł. Mało tego: on nie spala porównywalnie czysto – on jest DWIEŚCIE RAZY CZYSTSZY niż wymaga 5. klasa!"
    Nasz przemysł kotlarski jest daleko w d...
    Zadjacie sobie ten "trud" i poczytajcie czysteogrzewanie.pl

  • ~szolka 2019-02-19
    20:17:35

    17 2

    Ludzie zakładają teraz piece V klasy i dostają na to dofinansowanie państwa a za 2 lata ktoś w rządzie wymyśli że wymagane będą kotły klasy VI i wszystko od nowa będą wymieniać. Wszystko rozbija się na ym żeby ktoś na tym zarabiał. Rzucić hasło żeby wymieniać kotły starsze niż 10 lat jest łatwo. Za chwilę ktoś wymyśli żeby wymieniać samochody starsze niż 3 lata bo one nie spełniają jakiejś normy itp... kasa, kasa, kasa

  • ~artefaks 2019-02-19
    21:14:49

    7 0

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~cyd 2019-02-19
    22:08:35

    12 1

    Artek
    Sam podziękuj urzędasom, za zabetonowanie naszego miasta i promocję smogu na tvn. Wędzonki nie są takie złe:)

  • ~Arteks 2019-02-19
    22:18:40

    3 14

    @cyd - a co powiesz o propozycji zabetonowania Warszawy i odcięcia widoku wielu okolicznym mieszkańcom przez planowaną inwestycję dwóch bliźniaczych wież w Warszawie na Srebrnej? Ja dziękuję władzom miasta za stabilizację, rozwój i rozsądne działanie w wielu dziedzinach, a także stworzenie Bulwarów nad Nacyną które poprzednicy z BSR i PiS rządzący przed Kuczerą mieli w planie przeznaczyć na... drogę średnicową.

  • ~adiqq 2019-02-20
    08:43:03

    4 1

    @Arteks - " Tłuszczowa dieta Kwaśniewskiego umiera śmiercią naturalną. Ci którzy się nią fascynowali albo mają dzisiaj problemy z kilogramami albo są po zawale, albo na cmentarzu. Wiem co mówię bo mam w tej dziedzinie smutne doświadczenia rodzinne."

    Przykro mi z tego powodu. Niestety, to wszystko wina dr JK, który w pewnym momencie dawał zwolennikom swojego żywienia sprzeczne i czasami wzajemnie się wykluczające rady - nie zabrał tez głosu gdy zaczęły się pierwsze problemy zdrowotne wśród "optymalnych", tylko całkowicie wycofał. Więc DO skazana jest na wymarcie.
    Natomiast pozostałe diety niskowęglowodanowe (Low Carb-LC, Low Carb High Fat - LCHF) czy też ich odmiana - dieta Paleo -lub bardziej restrykcyjna dieta ketogeniczna (Keto) - mają się świetnie...w ostatnim czasie było dużo nowych badań potwierdzających to co wielu ludzi wie od dawna intuicyjnie.
    Ja sam jestem tego doskonałym przykładem, bo od ponad 10lat jestem na LC, robię sobie regularnie badania(bardziej, żeby pokazać krytykom i oponentom niż z rzeczywistej potrzeby) i nie wyobrażam sobie powrotu do tradycyjnego żywienia. No ale tutaj mocno zboczyliśmy z tematu...

  • ~tomolesrow1 2019-02-20
    13:28:21

    4 1

    Arteks nie ma bladego pojęcia o wędzeniu . Wędzone mięso zawiera dużo mniej tłuszczów, wędzone mięso ma ok 2 razy mniej kalorii od smażonego, i tak dalej i tak dalej. Zdaniem specjalistów lepiej raz na jakiś czas zjeść dobry regionalny produkt - kiełbasę, mięso, ryby, sery - nawet jeśli zawiera on więcej substancji smolistych, niż na co dzień żywić się wyłącznie parówkami i tanią szynką konserwową.Wędzone ryby są świetnym źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a także białka i witamin, dlatego nawet osoby na diecie nie powinny wykluczać ich ze swojego jadłospisu
    Benzopiren powstaje przy bliskim kontakcie ognia z mięsem. Im dłuższy kanał wędzarniczy tym mniej benzopirenu powstaje i spokojnie mieści się w normach, nawet tych nowych unijnych. Odpowiedni dobór drzewa również powoduje , iż mniej benzopirenu się wydziela. Reasumując wędzenie , w dobrze zrobionym wędzarniku, wcale nie jest bardziej szkodliwe niż smażenie..
    Ale tłumaczenie tego Arteksowi to jak gaszenie ognia benzyną.

  • ~Arteks 2019-02-20
    13:49:34

    2 10

    @tomolesrow1 - nie wystarczy dbać o siebie i nie wychodzić z domu kiedy jest smog. Można postawić znak równości między paleniem papierosów, brakiem ruchu, jedzeniem "fastfudowej" żywności czy wędzonych pokarmów lub żywności z chemią. Byc może jest to jeszcze bardziej rakotwórcze od bycia narażonym na smog. Żaden dietetyk czy naukowiec nie pochwala wędzonych produktów. Ale nawet tacy eksperci nie są potrzebni aby stwierdzić, że coś co dusi się w dymie i w oparach różnych chemicznych związków wytwarzanych pod wpływem gorąca nie może być zdrowe. Jak można wymagać od ludzi aby przestali używać pieców śmieciuchów, jak nawet swoje organizmy traktują jak... odkurzecze lub śmietniki.

  • ~artefaks 2019-02-20
    17:37:08

    4 0

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Wybieramy prezydenta Rybnika. Na kogo oddasz głos w wyborach?





Oddanych głosów: 3621