zamknij

Wiadomości

Radny PiS-u recenzuje „Dracha”. „Twardoch się z choinki urwał”

2018-10-25, Autor: ww

Nowo wybrany radny Prawa i Sprawiedliwości Mariusz Węglorz zrecenzował inscenizację powieści „Drach”, której prapremiera miała miejsce w zeszły weekend na deskach Teatru Ziemi Rybnickiej. Uważa, że sztuka przedstawia nieprawdziwy obraz Ślązaków. Rażą go również pojawiające się w przedstawieniu wulgaryzmy, sceny przemocy i seksu.

Przypomnijmy, w sobotę i w niedzielę w Teatrze Ziemi Rybnickiej odbył się pokaz przedpremierowy oraz prapremiera sztuki „Drach” na kanwie powieści Szczepana Twardocha. Inscenizacja to wspólne przedsięwzięcie Teatru Śląskiego i Teatru Ziemi Rybnickiej. Mecenasem przedsięwzięcia jest Miasto Rybnik.

Reklama

Weekendowe przedstawienia kończyły się owacjami na stojąco, a w mediach sztuka została okrzyknięta artystycznym wydarzeniem roku. 

> Owacje na stojące o pierwszym pokazie „Dracha”.

Sceniczny „Drach” jednak nie wszystkim przypadł do gustu. Votum separatum wyraził na Facebooku radny Prawa i Sprawiedliwości – Mariusz Węglorz. Znany z konserwatywnych poglądów polityk opublikował taki post:

Wywołana do tablica radna Mirela Szutka podziela zdanie Mariusza Węglorza: 

Co sądzicie na ten temat? Oglądaliście insecnizację "Dracha"? Podzielacie zdanie Mariusza Węglorza i Mireli Szutki?

Zobacz galerię

Oceń publikację: + 1 + 57 - 1 - 119

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (68):
  • ~Jedynie Prawdziwy Polak 2018-10-25 11:32:21

    No oni to się czują tak pewnie, że będą artystom mówili jak się sztukę robi. Pewnie Mickiewiczowie i Szymborskiej kazaliby wprowadzić parę ulepszeń i upiększeń, Gombrowicz to w ogóle poszedłby do cenzury, nie mówiąc już o takim Tolkienie.

  • ~Tuuniaa 2018-10-25 11:34:21

    Ja moja Starka też zawsze godoła: za moich czasów takich rzeczy ni było. :-)

    128 7
  • ~Blazej Balcerzak 2018-10-25 11:36:23

    "Radny z PIS u" nie czytal "Cholonka. czyli dobry Pan Bog z gliny" Janoscha, Radny z PISu wierzy ze ludzie kiedys byli swieci, bo tak mu starziki rzykali. O plagach alkoholizmu na dawnym Slasku nikt mu nie mowil o patologiach w wielkoprzemyslowej klasie robotniczej tez sie nie dowiedzial. O kilku dzielnicach przedwojennego Rybnika o ktorych przed wojna mowilo sie "ze tam glupki mieszkaja" bo chow wsobny wsrod tubylcow byl powszechny tez nie slyszal. Szpital psychiatryczny bez przyczyny w Rybniku nie powstal a w zasadzie nie jeden na G Slasku bo i Toszek i Lubliniec tez - skad ta koncentracja tutaj a nie w okolicach Wroclawia na przyklad?

  • ~dr_Moriarty 2018-10-25 11:43:37

    Prywatna, bardzo wyważona opinia radnego. Tymczasem artykuł w swej wymowie zdaje się sugerować że "PiS znowu kpi ze Śląska i Ślązaków" oraz "PiS krytykuje sztukę której nie rozumie", a stąd pewnie już tylko krok do cenzury i dyktatury. A w ogóle to KONSTYTUCJA!, KONSTYTUCJA! Nie wspomnę, że radny napisał "Twardoch się z choinki urwał chyba", a nie "Twardoch się z choinki urwał". Ale co tam, drobnostka, każdy powód jest dobry żeby dokopać PiSowi i pośrednio rządowi. Przykro, że regionalny portal wpisuje się moim zdaniem w bardzo tanią i nieudolną antyrządową propagandę przy użyciu żałosnych środków.

  • ~Shark73 2018-10-25 11:49:11

    Recenzent się znalazł. Znawca i piewca śląskości. Przecież wg jego pryncypała Ślązacy to "ukryta opcja niemiecka". Jestem pewny, że wg radnego Węglorza i radej Szutki kwintesencją śląskości jest Lista Śląskich Szlagierów na TVS'ie. Ciekawe, ze "jedynie słuszna władza" wszystko rozumie opacznie albo w ogóle nie rozumie...po prostu.

  • ~Boguslawa Goral 2018-10-25 11:50:44

    Szanowny Panie Radny, ze sztuką i artystami to w ogóle jest problem. Nie piszą, nie grają i nie tworzą tak, jakby tego sobie życzyli politycy. Czasem nawet ktoś się obrazi zanim jeszcze zdąży pomyśleć. Słowem problem. Życzę, żeby tylko z takimi miał Pan do czynienia w czasie swojej kadencji.
    Ps. Skąd przyszło Panu do głowy, że DRACH to jest spot reklamowy Śląska?

  • ~2018 2018-10-25 11:50:46

    Smarzowski też się urwał z choinki ?

  • ~KartoFFel 2018-10-25 11:57:34

    Panie radny czekam aż Twardoch napisze książkę pod tytułem "Kabociorz".

  • ~Tomek_81 2018-10-25 11:59:21

    A kogo obchodzi co ten Pan myśli? Nie czytałem artykułu i nie mam zamiaru, szkoda czasu.

    99 27
  • ~trzynasty 2018-10-25 12:09:32

    Przypomnę, iż taśmy z nagraniami polityków w restauracji zawierają również wulgaryzmy artykułowane przez morawieckiego. Czy to również razi radnych? Proszę o odpowiedź.

  • ~Ancymon 2018-10-25 12:09:47

    Nie widziałem tej "sztuki " ale jeśli ktoś ją obejrzał to chyba ma prawo wyrazić swoją opinię , ci tak zwani obrońcy konstytucji już wylewają pomyje , już zabraniają wyraźić swoją opinię bo napisał to radny z PIS . Jacy z was tolerancyjni ludzie , ale demokracja lewacka .Podzielam opinię Pana radnego , czytając wywiady z autorem tej "sztuki " nic więcej po nim się nie spodziewałem .

  • ~zbrudzinski 2018-10-25 12:13:58

    Wg radnego, o Polakach czy Ślązakach można mówić wyłącznie dobrze! Nie ma sensu rozliczać z trudną przeszłością, zmierzyć z trudną prawdą o nas samych. O nie - jak mówimy o nas, to wyłącznie dobrze.
    Polecam Wiadomości w TVPiS panie radny, tam Polska jest potęgą, a Polacy to wyłącznie dobrzy ludzie (w odróżnieniu od tych wstrętnych Europejczyków)

  • ~rzyt 2018-10-25 12:25:05

    Twardocha czyta się ciężko. Mnie razi zbyt duża ilość zdań prostych. Ale to jest moje zdanie. Drach jest "przerysowany"; piszę o książce bo sztuki nie widziałem. Ale takie jest prawo artysty by zmuszać do dyskusji. Pamiętacie ile było postów na forum dotyczących " Ulotności"? Śląskość i jego kultura była od zawsze niszczona bo nie była potrzebna tym, którzy raz potrzebowali taniej siły roboczej, a drudzy jeszcze tańszej siły roboczej. Ślązak miał pracować.... Może to przekleństwo tej ziemi chciał Twardoch pokazać. Siermiężność musiała mieć jakieś korzenie nad którymi musimy się głęboko zastanowić i próbować się wyleczyć z kompleksów.

    113 6
  • ~rekin59 2018-10-25 12:26:27

    PIS to nie partia, to stan umysłu

  • ~Ancymon 2018-10-25 12:30:14

    ~zbrudzinski masz rację , nie wszyscy są dobrzy i przyzwoici , jest dużo kanalii opluwających nasz kraj ,kłamiących , donoszących , użalających się na Polskę do Timmermansa , Junckersa .Merkel .

    45 97
  • ~Arteks 2018-10-25 12:30:42

    Tej sztuce brakuje teraz jakieś cenzorskiej wypowiedzi któregoś z posłów PiS, ministra Glińskiego, będzie skandal, zainteresowanie mediów i... reklama na całą Polskę - Dracha i Rybnika. :))) Wcześniej mnie to nie interesowało. Ale Węglorz tak mnie zachęcił, że muszę się wybrać na Dracha i pewnie nie tylko mnie. :) Dziadkowie i pradziadkowie nie przeklinali na Śląsku, ludzie szanowali się kiedyś nawzajem, szanowali opał, dbali o wartości. A teraz panie Węglorz? Taki prosty przykład - jesteśmy chyba już jedynym regionem w Europie gdzie latem używa się pieców węglowych do napalenia wody do kąpania! Dziadkowie budowali nowoczesne domy zgodnie z ówczesnymi standardami, a współcześnie stawiali domy z... piecami "śmieciuchami"... I jeszcze niektórzy są z tego dumni, że nahajcują i mają ciepło - nieważne, że przez to cierpi komfort życia i wizerunek naszego zasmrodzonego regionu. To się nazywa regres nie?

    95 61
  • ~rekin59 2018-10-25 12:33:07

    Np Rydzyk skarżący się w UE na dyskryminację, Kaczyński na śledztwo smoleńskie, pis sprowadzający Komisję Wenecką czy Duda skarżący żarówki, cała lista zdrajcöw

  • ~jedrek_1_1 2018-10-25 12:51:59

    Pan radny bawi się w inscenizacje historyczne. Jak widać to tylko zabawa, bo ze znajomością historii słabo. W Pszowie do barokowej bazyliki dobudowano po stu latach dwie wieży. W intencji walki z alkoholizmem. Piwo było reklamowane jako pożywny napój dla pracujących. Taki był prawdziwy Śląsk. A poważnie seks szokuje człowieka, który ma żonę w ciąży??

    89 15
  • ~akronaut 2018-10-25 12:58:35

    Sztukę widziałem. Wcześniej słuchałem fragmenty w radiowej Trójce.
    Odnoszę wrażenie, że dyskusja o sztuce (całej sztuce) ogranicza się wyłącznie do wyrażenia negatywnych lub pozytywnych ocen.
    Nie odczuwam potrzeby zabrania głosu w każdej sprawie, na temat każdego wydarzenia, w którym uczestniczę. To co dzieje się po kontakcie z dziełem artysty pozostaje najczęściej w mojej głowie. Jeżeli sztuka ma porywać "tłumy do działania" to - mam z tym dosyć negatywne skojarzenia. Kończę, bo kontynuując zaprzeczę temu, co napisałem powyżej.

    54 6
  • ~Barakuda 2018-10-25 12:58:45

    Pan Węglorz najlepiej niech złoży doniesienie , że ten spektakl obraża jego uczucia religijne a prokuratorzy Ziobry wsadzą za to Twardocha i wszystkich aktorów do więzienia. To by było bardzo w stylu PiSuaru.

  • ~Jacek Kamiński 2018-10-25 13:07:23

    Do Ancymona - przypomnij sobie czasy gdy "donosili" panowie Waszczykowski, Macierewicz, Rydzyk, Duda, Morawiecki i pani Kaczyńska. Czy Twój epitet "kanalie" też do nich zastosujesz, czy po prostu lepszemu sortowi więcej wolno?

    90 16
  • ~trzynasty 2018-10-25 13:18:52

    A może radni po prostu nie dorośli do oglądania takich przedstawień. Może zatrzymali się na etapie jasełek i to im wystarczy? Wyobraźcie sobie radni, że żyjecie jednak w wolnym kraju. Cenzura już była.

    90 20
  • ~MaciejK 2018-10-25 13:24:54

    Wiadomo: PiS zna się na wszystkim ;)

    83 21
  • ~MaciejK 2018-10-25 13:25:36

    dr Moriarty - gdyby ktoś powiedział, że jesteś idiota chyba, to rozumiem, że wyrażenie jest ok :) :)

    27 15
  • ~MaciejK 2018-10-25 13:29:25

    rekin, trochę nie na temat, ale jak zobaczyłem tę gadkę o żarówkach, to tylko czekałem aż zacznie narzekać na zły postęp, że używamy kanalizacji, a nie wychodka czy pralki, a nie tary i balii :) Żenada

    54 10
  • ~Dawid Dziwoki 2018-10-25 13:30:02

    Politycy prawicowi żyją ideą że jeśli o czymś się nie mówi i tego nie pokazuje to tego nie ma. Jeden pedofil na 1000 ksieży to nie pedofilia. Jeden alkoholik to nie patologia. Jeden głodne dziecko to nie ubóstwo. A już broń Boże napisz o tym książkę, nakręć film lub zrób sztukę.

    66 14
  • ~stanislaw_paluch 2018-10-25 13:34:03

    Czy ktoś zna kryteria rekrutacji do PIS? To nie może być przypadek, że trafiają tam tacy „specyficzni” ludzie.

    80 19
  • ~gracka 2018-10-25 13:49:42

    Czy ja byłam na tym samym "Drachu"?! Panie Mariuszu, Pana tak na serio?
    "Skandal" Pan powiada? Rozumiem, że tzw. kultura wyższa czasem może być niełatwa, ale sztuka, twórczość, rozrywka to nie tylko ulubieniec prezesa Kurskiego- Zenek Martyniuk...

    85 18
  • ~mewa74 2018-10-25 13:51:09

    Pan Węglorz wypowiadał się jako radny, czy jako prywatna osoba?
    Skąd nagle na portalu taki wgląd w wypowiedzi prywatnych ludzi?
    Jeśli ktoś wszedł na profil tego pana, przeczytał jego wypowiedź, to niech sobie tam prowadzi z nim wymianę argumentów. Następnym razem, to może redaktorzy portalu miejskiego niech w dniu premiery przepytają obecnych na niej widzów co sądzą o sztuce/filmie i wtedy dzielą się tym z internautami. Inaczej, to ten artykuł bardziej przypomina wypociny "Pudelka".

    66 13
  • ~Sajer 2018-10-25 13:52:06

    Godny następca Pana Cebuli.

    52 11
  • ~bandinho 2018-10-25 14:01:47

    Widzę że od jakiegoś czasu sporo ludzi ma problem z odróżnieniem fikcji od rzeczywistości. Nie podobają się filmy, sztuki teatralne, plakaty itp. Tylko dlatego że pokazują coś co nie współgra z ich wąskim pojmowaniem świata. Nie potrafią zrozumieć, że to tylko fikcja artystyczna. Nawet jeśli podparta prawdziwymi wydarzeniami. Rozumiem, że pan radny tak odbierając przekaz autora nie potrafi dostrzec szerszej perspektywy i wszystko traktuje zero jedynkowo. To nie wróży dobrze temu miastu.

    61 15
  • ~rekin59 2018-10-25 14:02:03

    Czekamy teraz na dalsze ģłębokie myśli wybitnej teatrolożki, i znawcy materii wszelakiej.Jestem bardzo ciekaw zdania pani Mirelli Sz. na temat żarówek żarowych

    64 17
  • ~entropia 2018-10-25 14:11:59

    ojej to lepiej niech ten Pan nie czyta "Morfiny" tam to dopiero "sodomia i gomoria i antypolskie plugastwo", literatura Twardocha jest jak pięść między oczy w atłasowej rękawiczce, nihilistyczna i bez patrzenia na "świętości"

    63 9
  • ~Alpha 2018-10-25 14:36:21

    A no tak, dlatego dziadków Mariusza biskupi i proboszczowie kazaniami i listami odczytywanymi z ambon prosili aby nie leczyć dzieci wódką (praktyka z lat 1880-1910). Problem alkoholizmu i pijaństwa był tak powszechny, że do dzisiaj mamy powiedzenie, co możno ożyrok ale robotny.

    Mamy więcej takich świętoszkowatych dziewic w Radzie Miasta po tych wyborach? :)

    61 11
  • ~mariusz64 2018-10-25 14:44:52

    Chcę państwu radnym PiS przypomnieć, że to inscenizacja powieści, a nie report czy opracowanie o stanie Ślázaków.

    78 8
  • ~master4k 2018-10-25 15:03:47

    Strach pomyśleć co Pan radny powie, gdy zobaczy "Grzeszny żywot Francka Buły". Tam to dopiero jest wesoło momentami. I celem oglądania nie trzeba się nawet ładnie ubierać, bo przecież puszczają w TV.

    Może ktoś Pana radnego wprowadził w błąd mówiąc, że "Drach" to dokument? A może nadeszły już czasy, kiedy w muzeach zacząć zamalowywać nagie grube baby? Czy na razie tylko wstęp od 18+? Też się tak Pan radny burzył, gdy Pański mentor nazwał kiedyś Ślązaków zakamuflowaną opcją niemiecką? Tutaj się można było popisywać oburzeniem.

    Mam 2 propozycje: 1) żeby więcej taka obrazoburczych i bluźnierczych sztuk nie było proponuję prewencyjnie zamknąć (a najlepiej spalić) wszystkie teatry na Śląsku 2) może by Pan radny znalazł chwilę czasu na pooburzanie się na prawdziwe problemy trapiące mieszkańców naszego regionu? Na sztukę, to my możemy się sami pooburzać. Każdy wedle własnego uznania i gustu.

    59 16
  • ~zbychu1703 2018-10-25 15:25:10

    Pisowcy oszukują ludzi i lubią żyć w zakłamaniu Prezes kłamie premier kłamie bo jest tylko teraz dla nich jedna prawda pisowska Nie dziwi mnie więc opinia Pana Radnego Ha Ha

    56 16
  • ~znawca 2018-10-25 15:31:55

    Panie radny Węglorz oczywiście, że wśród Ślązaków nie ma alkoholików, bijących żony czy ludzi z problemami psychicznymi.
    Tak samo nie ma ich wśród Kaszubów, Podhalan, Mazowszan i Mazurów. Nie ma ich również wśród Morawian, Katalończyków, Flamandów, Bretończyków, Walijczyków, Bawarczyków. W Rumunii, RPA, Australii, Kanadzie też ich nie ma, ani w okolicach Ontario ani tez w Quebec’ku. W ogóle nigdzie ich nie ma. Bo jak wiadomo Ziemia jest Rajem i zło, i grzech, i słabość tu nie występuje.
    A, i seksu też na świecie nie ma. Powszechnie wiadomo, że dzieci na Śląsku są nie od bab yno od chopów, co te dzieci znajdują na grubie.

    PiS „zapłaci” za tą „adopcję” radnego na swoich listach.

    80 12
  • ~norton 2018-10-25 15:40:48

    Czy Pan radny z Pisu nie ma prawa skrytykować przedstawienia? Ja dzieł Twardocha nie cierpię.

    29 54
  • ~znawca 2018-10-25 15:41:11

    Ps. Polecam panu panie radny Węglorz, przeczytać jak Twardoch komentuje na swoim fejsie ta adaptację. Pisze tam o krasnalach. Jego komentarz świetnie moim zdaniem koresponduje z pańskim.

    54 14
  • ~MatiW 2018-10-25 16:01:13

    Ehhhh panie Węglorz. Jakie to PiS-owskie myślenie. Wszędzie indziej, kradli, zabijali, uprawiali seks poza małżeński, ale u nas nie, bo my jesteśmy jak naród wybrany... Spektakl był genialny, pokazał ostatnie 100 lat Górnego Śląska, tego, że część była za Polską, część za Niemcami, a niektórzy czują się tylko albo i aż Ślązakami. Chce pan wszystkich wsadzić do jednego nieskazitelnego pudełka, ale życie takie nie jest. Ma wiele różnych barw i odcieni, których czasem nie rozumiemy. Jasne, że chce pan w ten sposób uderzyć w prezydenta i fakt, że spektakl powstał dzięki miastu, ale na życiu i sztuce trzeba się znać. A pan się nie zna ani na jednym ani na drugim.

    67 15
  • ~Zbyszek Newniany 2018-10-25 16:01:23

    Błażej Balcerzak nic dodać, nic ująć ! Byłem na prapremierze "Dracha" i jestem zafascynowany tą inscenizacją powieści Twardocha. Super, pełna ekspresji, ze świetną scenografią, z super dobraną muzyką młodego rybniczanina- z klimatami "Kabaretu". "Drach" pokazuje normalny Śląsk, z ludźmi z krwi i kości, pokręcone i tragiczne niejednokrotnie losy tego regionu, pokazuje że nic w życiu nie jest czarno-białe... I nic w nim nie obraża Ślązaków, pokazuje jedynie życie, takie jakie wtedy było, pełne tragedii, wyborów,niejednokrotnie zadziwiających i szokujących dzisiaj - słowa ojca Josefa "... tyś nie jest ani Polok ani Niemiec, tyś jest komunista ...". Dla ludzi żyjących pokolorowanym obrazem dawnego Śląska z makatkami w kuchni, chłopców idących do Bytomskich Strzelców w Powstaniach, ideą wybranego Narodu śląskiego to jest zapewne szok. szok tak jak po słowach Kutza o "śląskiej dupowatości". Myślę że bardzo mało widzów zwróciło uwagę na słowa hologramu Twardocha na zakończenie I aktu, to była kwintesencja i przesłanie całego spektaklu. Z rozmów zasłyszanych na prapremierze widzę, że duża część widzów nie przeczytała w ogóle "Dracha", albo zrobiła sobie szybkie streszczenie powieści. a było na spektaklu ' bo to wydarzenie i trzeba być". Błąd, bo bez tego zrozumienie całej rzeczy prowadzi do takich komentarzy jak w artykule, zupełnie bezsensownych. Jestem z poza Rybnika, ale od wielu lat blisko związanym z tym miastem, kocham je tak samo jak swoje, Bielsko-Białą. Od osoby mi najbliższej i na przykładzie jej śląskiej rodziny dowiedziałem się bardzo dużo o tragicznych i skomplikowanych losach i historii ludzi i całego regionu, i bardzo mało tam było rzeczy czarno - białych, takie było tu życie. Te wylukrowane opowieści z czytanek dla dzieci nijak się mają niejednokrotnie do prawdziwych historii, stąd ten szok... Wiem, zarzucicie mi że gorol się wypowiada, ale jako osoba z zewnątrz, ale będąca w środku społeczności mam trochę inny, bezstronny pogląd na całą sprawę, bardziej trzeźwy i na pewno nie obraźliwy. A co do zarzutów o wulgaryzmach, niby przekłamaniach, hałasach itd. ,itp. to to jest teatr i interpretacja, nie każdemu musi się to podobać i nie każdy musi " bywać ". Dyr. Talarczyk ma taki sposób reżyserii i chwała mu za to, bo nie ma nudy a jest elektryzowanie widza przebiegiem spektaklu. PS. Pozdrawiam wszystkich moich kochanych "hanysków" :)

    76 13
  • ~zbyszkobb 2018-10-25 16:30:57

    a sory trzy razy się wkręcił komentarz :)

    12 4
  • ~marzanna 2018-10-25 16:44:57

    Radny PiS-u, raptem od kilku chwil. Wcześniej radny "Wspólnie dla Rybnika", a jeszcze wcześniej BSR ... Ciekawe czy światopogląd zmienia równie często, jak przynależność klubowo-partyjną. Może Panu Radnemu za 5 lat będzie z Twardochem po drodze ...

    78 11
  • ~stanislaw_paluch 2018-10-25 18:46:54

    Szczepan Twardoch na FB wyjaśnia dlaczego powstał spektakl: "zrobiliśmy to nie po to, żeby sobie poprawiać czerwone czapeczki na krasnoludkowych główkach, tylko po to, żeby je sobie nawzajem postrącać. Żebyśmy w końcu wszyscy trochę urośli". Wnioskuję, że kołtuński komentarz Pana Radnego to swoisty coming out. Krasnoludku, brawo Ty!

    48 7
  • ~Grzegorz Wolnik 2018-10-25 19:45:04

    PiS, to faktycznie stan umysłu. Nawet jak się jest przechrztą i nadgorliwym neofitą, jak Pan W. Zero refleksji i świętoszkowate oburzenie. Pisowska dulszczyzna.

    43 18
  • ~anetak34 2018-10-25 19:50:08

    Intrygująca jest ta urażona moralność p. Mariusza. Kiedy w 2014 roku jego szanowna małżonka została zatrudniona jako referent w UM Rybnika w projekcie "Szczęśliwa 15" nie było słychać głosu jego oburzenia, że trafiła do siedliska zarazy "gender" (nota bene zdobywając magiczne 78 na 150 punktów w naborze kiedy Rybnikem rządził BSR z ramienia, którego 2 miesiące później p. Mariusz został radnym ;) )

    49 7
  • ~Mr.White 2018-10-25 20:58:57

    Żeby uznać, że facet w sukience w otoczeniu umalowanych freaków miał ukazywać Śląsk, to rzeczywiście trzeba mieć nie po kolei w głowie lub być tęczowym lewaczkiem.
    Szczerze, tak po ludzku byłoby mi wstyd pokazać takie wynaturzenie mojemu dziadkowi - Ślązakowi. Oczywiście patologii patologia nie razi.

    20 54
  • ~Paweł Króliczek 2018-10-25 22:40:25

    https://www.youtube.com/watch?v=dSFF0aP-S4g

    12 3
  • ~grzesnick 2018-10-26 07:39:35

    ~Paweł Króliczek - genialne! Panie Węglorz proszę to obejrzeć, to tylko kilka minut!

    11 3
  • ~ddeeff11 2018-10-26 07:52:18

    Dziadkowie i pradziadkowie nie przeklinali? To chyba na grubie nie robili

    28 4
  • ~secretkey 2018-10-26 07:57:36

    Pan Węglorz, umiłowanie śląska. ;-) Pan Węglorz (nomen omen) wyjaśni hanysom i górnikom dlaczego jego partia sprowadza węgiel z Rosji??? Na przyszłość powiedzcie temu Panu o co chodzi w spektaklu zanim go ktokolwiek zaprosi. Bez "przekazu dnia" nie poradzi.

    34 8
  • ~rzyt 2018-10-26 09:05:30

    Do redakcji. Wiedzę o Rybniku czerpię z Waszego portalu ale nie widziałem artykułu o zaprzysiężeniu radnych na pierwszej sesji. A coś takiego musiało mieć miejsce skoro piszecie o nowo wybranym już "radny". Jestem poza Rybnikiem i mogła mi ta wiadomość umknąć. Liczę na to, że tak było bo profesjonalizm redaktorów nie pozwolił by na " fejka" w tak prostej sprawie.

    17 10
  • ~Ancymon 2018-10-26 11:09:14

    ~secretkey dlatego sprowadza że go brakuje , bo Buzek i reszta POpaprańców z jego opcji pozamykało kopalnie i nie tylko kopalnie , zniszczyło cały przemysł .Przypomnij sobie hasła z tamtego okresu "Buzek na wózek ".

    11 27
  • ~Ziemniak Z Planety Ziemia 2018-10-26 11:13:59

    Paranoja i Szaleństwo

    22 3
  • ~Jacek Kamiński 2018-10-26 13:52:00

    Do Ancymona (znów) Czy obecną władzę za zamykanie kopalń (przykładowo Krupiński i Makoszowy) też pan nazwie popaprańcami?
    Trzeba te same reguły stosować wobec wszystkich.

    21 7
  • ~Ancymon 2018-10-26 14:26:04

    ~Jacek Kamiński nie nazwię ich POpaprańcami , ale oczekuję by osoby odpowiedzialne za zamknięcie kopalni" Krupiński" odpowiedziały za to - chcę usłyszeć jak się będą tłumaczyć ( z tego co wiem kopalnię "Makoszowy" zamknięto ze względu na to że generowała wielkie straty ).Drogi Panie to co Buzek , PO i reszta ( Balcerowicz , Lewandowski i paru innych ) zrobili z Polską Gospodarką to woła o pomstę do nieba , tak samo co zrobił PSL na wsiach . Ci ludzie powinni w pierdlach siedzieć a nie pajacować w Parlamencie Europejskim .

    13 15
  • ~Jacek Kamiński 2018-10-26 19:04:18

    Kolejny raz do Ancymona.
    Gospodarka popeerelowska była zbankrutowana. Głównymi towarami eksportowymi był węgiel, siarka, miedź. Surowce. Jak w Afryce. Zakłady wyeksploatowane i nierentowne . Od 1990 dopłaciliśmy do górnictwa 230 miliardów (Pan też; corocznie 1910 złotych). Przekształcenie tego w nowoczesny przemysł eksportujący na wymagające zachodnie rynki to cud. Gdy emocje ochłoną (kilka pokoleń) trafią oni na pomniki.

    11 6
  • ~vv 2018-10-26 21:19:21

    Jeżeli ktoś ma opinię "wyrażoną" przed premierą to czego się spodziewać. Śląsk jest potrzebny władzy raz na 4 lata przed wyborami a potem "ukryta opcja..." "polska racja stanu", "nie ma narodu śląskiego", "nie ma języka śląskiego". Możecie być Polakami. Ale tylko MY jesteśmy "prawdziwymi Polakami". Dajcie se spokój z taką partią. Nie rozumiem jak ktoś kto uważa się za Ślązaka może startować z pisowskiej listy o głosowaniu na nią nie wspomnę. Plują w twarz ale udają że deszcz pada.

    17 5
  • ~Grzegorz Szutka 2018-10-26 23:14:30

    Czytam komentarze i wątpię - czyżbyśmy wróciliśmy do starych "dobrych" czasów, gdy obowiązywała jedna linia i wszyscy musieli być jej wyznawcami? Zawsze uważałem, że sztuka -jakakolwiek by była- może podlegać krytyce bo każdy odbiera dzieło subiektywnie i to co jednego zachwyca, innego może brzydzić. Tymczasem większość komentarzy tutaj, nie odnosi się do dzieła, tylko są to personalne wycieczki pod adresem krytyków, bo mieli czelność nie zachwycić się!
    To jak jest? Nie wolno krytykować ? Tak ma wyglądać wolność i demokracja? Mnie to raczej trąci Orwellem....
    PS. "Cholonka..." pochłonąłem jednym tchem, o Eckercie opowiadał mi wujek, który był jego dobrym znajomym.
    PS2. Znałem wielu starych Ślązaków, tak pięknej gwary śląskiej, jak u mojej babci nie słyszałem już nigdy, nigdzie. W ich języku i z ich opowiadań wiem, że najgorszym przekleństwem jakiego zdarzało im się użyć, było "pierona", wypowiadane tylko w chwilach wielkiego wzburzenia, bo przecież to wezwanie diabła. Najwyraźniej przodkowie autora "Dracha" i moi mieszkali w różnych częściach Śląska...
    PS3. Artukuł pisany jest w tonie prowokującym do "jazdy" po krytykach sztuki.
    BRAWO RYBNIK.COM.PL!
    Czy za kilka miesięcy będziecie pomstowac na PiS za szerzenie mowy nienawiści?
    Nie szukajcie w słownikach - to się nazywa hipokryzja.
    PZDR

    16 12
  • ~Grzegorz Szutka 2018-10-26 23:21:47

    Czytam komentarze i wątpię - czyżbyśmy wróciliśmy do starych "dobrych" czasów, gdy obowiązywała jedna linia i wszyscy musieli być jej wyznawcami? Zawsze uważałem, że sztuka -jakakolwiek by była- może podlegać krytyce bo każdy odbiera dzieło subiektywnie i to co jednego zachwyca, innego może brzydzić. Tymczasem większość komentarzy tutaj, nie odnosi się do dzieła, tylko są to personalne wycieczki pod adresem krytyków, bo mieli czelność nie zachwycić się!
    To jak jest? Nie wolno krytykować ? Tak ma wyglądać wolność i demokracja? Mnie to raczej trąci Orwellem....
    PS. "Cholonka..." pochłonąłem jednym tchem, o Eckercie opowiadał mi wójek, który był jego dobrym znajomym.
    PS2. Znałem wielu starych Ślązaków, tak pięknej gwary śląskiej, jak u mojej babci nie słyszałem już nigdy, nigdzie. W ich języku i z ich opowiadań wiem, że najgorszym przekleństwem jakiego zdażało im się użyć, było "pierona", wypowiadane tylko w chwilach wielkiego wzburzenia, bo przecież to wezwanie diabła. Najwyraźniej przodkowie autora "Dracha" i moi mieszkali w różnych częściach Śląska...
    PS3. Artukuł pisany jest w tonie prowokującym do "jazdy" po krytykach sztuki.
    BRAWO RYBNIK.COM.PL!
    Czy za kilka miesięcy będziecie pomstowac na PiS za szerzenie mowy nienawiści?
    Nie szukajcie w słownikach - to się nazywa hipokryzja.
    PZDR

    17 14
  • ~nico9876 2018-10-27 04:44:08

    Grzegorz Sztuka-brawo zgadzam się z Panem , chciałem osobiście wyrazić swą opinie.Dzięki Panu już nie muszę pozdrawiam.

    16 5
  • ~Woziwoda 2018-10-27 13:30:13

    Czyli jeden dość ograniczony radny przyznał, że przez cztery lata nie dał sobie szansy przeczytać "Dracha" i pieprzy dopiero o sztuce, której Twardoch ani nie napisał, ani nie reżyserował.
    A my w parę dni po wyborach bez żadnego wysiłku dowiedzieliśmy się jakim ćwokiem może być radny miasta.

    13 9
  • ~ka22 2018-10-28 18:22:28

    A pan radny to na spektakl poszedł, bo mu bilet dali darmo i obiecali wyżerkę po ? Książkę w ogóle przeczytał ? Pan radny powinien skorzystać z prawa do milczenia, a dopóki wypowiada się na publicznym i ogólnodostępnym profilu na FB, powinien liczyć się z tym, że po tej wypowiedzi ktoś go oceni.
    I litości, dorosły człowiek i wstawia emotikonki do wypowiedzi.

    19 8
  • ~jmarkowi 2018-11-03 21:00:49

    Coś co krytykuje radny z PIS na pewno jest warte zobaczenia.... Mnie zachęcił do poszukania spektaklu.... A i rynek w Katowicach przy okazji odwiedzę...

    2 6
  • ~sipsi1 2018-11-04 00:15:03

    Wypowiedź tego pana to książkowy przykład tego,jak można zrobić z siebie kompletnego idiotę,albo przynajmniej rozwiać co do tego wątpliwości.
    Zresztą kiedyś słyszałem wywiad z tym obywatelem i jakoś się nie dziwię,bo wygląda mi na lotnego mniej więcej jak kowadło ale za to z parciem.Gdyby dostał plecy,to jest gotów iść głową do przodu bez zastanowienia byle trzoszkę "władzki"zakosztować.
    A co do "DRACHA"
    Szczepan Twardoch nie jest moim ulubionym pisarzem ani nawet nie plasuje się w okolicach powiedzmy, pierwszej trzydziestki,ale w przeciwieństwie do radnego Węglorza książkę czytałem i adaptację tejże widziałem.Książka jest nielinearna i nie czyta się jej lekko,a przeniesienie jej na scenę było trudne.
    Ktoś może zapytać ,skąd pewność,że radny książki nie czytał.Ano stąd,co na temat sztuki napisał.Ale nie o to chodzi.
    On po prostu zwyczajnie nic nie zrozumiał,co nie przeszkadza mu sztuki zrecenzować,bo jako radny czuje że ma patent na wszystko.
    Zna Becketa,zasadę działania silnika Wankla a przy okazji domowe sposoby leczenia nosacizny u psów i kierunek w którym zmierza polityka zagraniczna Papui i Nowej Gwinei.Od takich typów zachowaj nas,Panie!

    3 5
  • ~Jacek Kamiński 2018-11-12 14:34:54

    Do: Grzegorz Szutka
    To, że pańska babcia (przy panu jako dziecku) nie przeklinała to ładnie z jej strony. Radziłbym jednak zajrzeć do protokołów posiedzeń gminnych sadów polubownych sprzed ponad stulecia. Wyzwisk tam co niemiara. Łatwiej dotrzeć do Folkloru Górnego Śląska D. Simonides z kilku setkami lokalnych wyzwisk. Po tej lekturze zmieni pan zdanie co do świętości dawnych Ślązaków.

    1 5
  • ~benek80 2018-11-15 16:45:53

    Ta pisowska Polityka też ośmiela się krytykować Dracha!!!
    Toż to nie do pomyślenia jak ten PIS się rozpanoszył!
    Ale to pewnie następna pisowska "wybitna teatrolożka", nie rekin?
    Napisz kiedy byłeś na spektaklu bo chyba kilka razy widziałeś skoro się z takim znawstwem tematu wypowiadasz.

    https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kultura/teatr/1771018,1,recenzja-spektaklu-drach-rez-robert-talarczyk.read

    2 1

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy w Rybniku powinien obowiązywać zakaz spalania węgla?




Oddanych głosów: 3789