Maciej Mrozek, kucharz w restauracji „Taaka Ryba” w Suminie na Święta proponuje marynowanego karpia w cebuli i czosnku z kminkiem i kapustą z grzybami.
Składniki:
Karp (filet, dzwonek)
Cebula (3sztuki)
Czosnek (4 ząbki)
Kminek (może być mielony)
Olej
Mąka do obtoczenia
Kapusta kiszona (0,2 kg)
Pieczarki (0,15kg)
Masło ( 2 łyżki)
Liść laurowy
Ziele angielskie
Sól, pieprz, cukier (do smaku)
Karpia oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w pióra, czosnek rozgniatamy i grubo szatkujemy. Kminek delikatnie rozgniatamy i łączymy z cecbulą i czosnkiem, dodając odrobinę oleju, tak by ryba dokładnie wchłonęła smaki i aromaty. Rybę w misce przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.
Kapustę namaczamy w zimnej wodzie, by pozbyć zbyt intensywnego kwaśnego smaku. Rozdrabniamy, wrzucamy do garnka, zalewamy do połowy wodą, dorzucamy liść i ziele. Gotujemy do miękkości. Masło roztapiamy uważając, by się nie przypaliło i ściągamy z ognia. Pieczarki myjemy, osuszamy i trzemy na tarce z grubymii oczkami.
Podgrzewamy masło i obsmażamy pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem. Po obsmażeniu pieczarki dodajemy do wcześniej ugotowanej kapusty i doprawiamy cukrem, aby nie była zbyt kwaśna.
Rybę obtaczamy w mące i smażymy.
RADA: kapustę najlepiej przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w chłodnym miejscu, aby smaki jeszcze bardziej się wymieszały.
Życzymy smacznego!
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Wypadek w kopalni Chwałowice. Po rannego górnika przyleciał śmigłowiec LPR
43965Można wnioskować o 45 tys. zł na wymianę pieca. Kolejki nie ma
41935Sport był jego pasją. Zmarł Ksawery Fojcik – nauczyciel i działacz sportowy
37603Zmarł dr Eryk Kwapuliński – najstarszy praktykujący lekarz w Rybniku
29311W tym wypadku zginęła matka i jej 11-letnia córka. Policja prosi o pomoc (zdjęcia)
28157Zmarł dr Eryk Kwapuliński – najstarszy praktykujący lekarz w Rybniku
+318 / -19Koleje Śląskie uruchomią codzienne połączenia Rybnik-Gliwice - od 9 czerwca!
+187 / -2Rak wątroby u 12-latka. Filip z Jejkowic potrzebuje pomocy
+154 / -4Sport był jego pasją. Zmarł Ksawery Fojcik – nauczyciel i działacz sportowy
+142 / -10Wypadek w kopalni Chwałowice. Po rannego górnika przyleciał śmigłowiec LPR
+144 / -19Komisarz wyborczy: T. Pruszczyński zrzekł się mandatu radnego Rybnika. „Decyzję podejmę po II turze”
37Szczepan Twardoch kontra Maciej Kopiec. Poszło o Łukasza Kohuta. Pisarz doczekał się odpowiedzi europosła
26Koleje Śląskie uruchomią codzienne połączenia Rybnik-Gliwice - od 9 czerwca!
25"Nie jestem przeciwnikiem walki o czyste powietrze". A. Sączek twierdzi, że jego piec spełnia normy ustawy
22Łukasz Kohut rozstanie się ze skłóconą Lewicą? Onet: wystartuje do Parlamentu Europejskiego z list KO
19Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~dziecko_neo 2013-12-23
14:33:50
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=oIwE2E1sxTw - pyszniutki karp na święta z tesco. mniam mniam mniam.
~ 2013-12-23
16:18:15
"może byś mielony" - może byś poprawili?... Redakcjo, błąd już był w nagłówku, teraz drugi raz czytam artykuł (z nudów, bo nic ciekawego nie dzieje się w rybnikompl) i znowu łapie jakiś błąd.
~ 2013-12-23
19:10:05
Poprawione :)
~Dragons 2013-12-23
20:12:17
Ale nowość karpia marynowanego zrobić. Do tego nie potrzeba rad kucharza bo każdy takie coś potrafi przyrządzić. Ale zapodali newsa uuuu