zamknij

Wiadomości

Ludzie z pasją: jak z kelnera stać się właścicielem restauracji

2017-04-08, Autor: 

Jak ze zwykłego kelnera stać się właścicielem dwóch restauracji? O tym w krótkiej opowieści o Pawle Nowaku, który pomimo młodego wieku postanowił spełniać marzenia i dzięki ciężkiej pracy w ciągu 3 lat otworzył w Rybniku dwie restauracje.

Reklama

Paweł Nowak ma zaledwie 29 lat. Od 3 lat jest właścicielem bistro inoWino przy ulicy Kościuszki. Rok temu otworzył drugą restaurację przy Rynku.

Przygoda Pawła z gastronomią rozpoczęła się kilka lat temu. Jeszcze jako student pracował jako kelner w kilku restauracjach i hotelach. - Lubiłem tę pracę. Ale od początku miałem większe ambicje. W głębi serca miałem marzenie, by kiedyś otworzyć własną knajpę. Dlatego nie wykonywałem swojej pracy bezrefleksyjnie. Przyglądałem się pracy kucharzy, analizowałem skład i estetykę dań, które jako kelner podawałem klientom na talerzu – wspomina.

W 2014 roku razem z narzeczoną Magdaleną (a dziś już żoną) postanowił wziąć sprawy w swoje ręce. Decyzja o otwarciu własnej restauracji wymagała nie lada odwagi, bo młodzi zapaleńcy byli bez grosza przy duszy.- Postawiłem wszystko na jedną kartę. Wziąłem dotację z Powiatowego Urzędu Pracy na rozpoczęcie działalności i wynająłem lokal pod restaurację przy ul. Kościuszki w Rybniku – opowiada Paweł Nowak. W projekt włączył się również przyjaciel Pawła i Magdy - Zbyszek Kaszczyniec.

W inoWino, bo tak Paweł nazwał swoją knajpę, początkowo serwowane było tylko wino i przekąski. Rynek w ciągu kilku tygodni brutalnie zweryfikował taki biznesplan. Okazało się, że w Rybniku nie ma popytu na winiarnię, a klienci odwiedzają to miejsce nie dla wina, a przekąsek. - Musieliśmy więc szybko zareagować, zbudować porządne menu i zabrać się za prawdziwe gotowanie.

Paweł zdecydował, że w inoWino serwowana będzie nowoczesna kuchnia polska. Podstawowe założenie jest takie, by przygotowywać dania z produktów sezonowych. Dlatego, razem ze swoim zespołem – Dominiką, Zbyszkiem, Sebastianem, Danielem i Michałem co 2 miesiące robią burzę mózgów i konstruują nową kartę dań.

Drugim przykazaniem kulinarnego dekalogu Pawła jest estetyka serwowanych potraw. - Każde danie musi mieć swój „twist”. Nasz gość smakiem i wyglądem lunchu, kolacji czy deseru musi być pozytywnie zaskoczony – mówi z błyskiem w oczach Paweł.

Nasz bohater wymyśla i przyrządza nowe dania choć z wykształcenia nie jest kucharzem, - Często jestem pytany, kto mnie tego wszystkiego się nauczył. Nauczyłem się sam, godzinami wertując książki kucharskie, przeglądając Internet i odwiedzając z narzeczoną Magdą wiele inspirujących restauracji – zdradza.

Paweł Nowak potwierdza jednak, że gastronomia to branża dla prawdziwych twardzieli. A sukces okupiony jest ciężką pracą i wyrzeczeniami. Swój dzień pracy zaczyna o 7:30 od zakupów. Świeże produkty do 9:30 muszą znaleźć się w kuchni. O 10:00 rozpoczyna się tzw. przygotowanie składników pod obowiązującą kartę dań. Od 12:00 przychodzą goście. Gotowanie i wydawanie posiłków kończy się o 22:00.

Właściciel inoWino podkreśla, że nie wszyscy wytrzymują to mordercze tempo pracy. - Duża rotacja pracowników w tej branży nie jest przypadkiem. Podobnie jak wiele innych restauracji borykamy się z problemem braku rąk do pracy.

Paweł przyznaje również, że prowadzenie knajpy z nowoczesną kuchnią w Rybniku nie jest łatwą sprawą. Nadal pokutuje u nas mentalność „rolady i modrej kapusty”. Dla wielu potencjalnych klientów priorytetem nie są nowe doznania smakowe, a talerz wypełniony jedzeniem po same brzegi.

- Wiem, że z tego powodu są osoby, które omijają nasze restauracje szerokim łukiem. My jednak z raz obranej drogi nie zejdziemy. Nie wyobrażam teraz sobie, że nagle zrezygnujemy z tworzenia ciekawych i finezyjnych dań na rzecz przysłowiowych klusek, rolady i modrej kapusty – mówi kategorycznie Paweł.

Pod koniec naszego spotkania Paweł Nowak nerwowo spogląda na zegarek. Daje do zrozumienia, że musimy kończyć. Jest piątek do południa, godz. 9:45. - Właśnie dziś ruszamy z nową kartą dań. Przed nami mnóstwo pracy. Już nie umiemy się doczekać jak zareagują na nasze propozycje goście – kończy podniecony bohater naszej opowieści.

Oceń publikację: + 1 + 205 - 1 - 33

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (30):
  • ~marca90 2017-04-08
    09:03:21

    74 18

    Pierwszy raz trafiliśmy z mężem do tej restauracji kiedy miała swoje początki na ul. Kościuszki. Zostaliśmy pozytywnie zaskoczeni, ponieważ w Rybniku nie ma podobnego lokalu. Pan Kamil był jednocześnie kucharzem i kelnerem, szalenie przemiłym z wysokim poziomem kultury osobistej. Zjedliśmy 3 dania i każde kryło w sobie niespodziankę i było kwintesencją dobrego smaku. Wrócimy na pewno, jeszcze nie jeden raz :)

  • ~ 2017-04-08
    09:48:19

    17 6

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~turistas 2017-04-08
    11:52:40

    19 6

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~polk 2017-04-08
    13:03:55

    47 33

    Gratuluję pomysłu i podziwiam. Powiem tak byłem, sprawdziłem i nie polecam, z resztą jak i paru znajomych. Sprzedać mikroporcje w maksicenie i dopisać do tego ideologię to naprawdę trzeba umieć.
    Właściciel ma rację, tam nie przychodzi się najeść, co najwyżej cyknąć zdjęcie dania i wrzucić na fejsa by się pochwalić, tak jak zrobiła to jedna para obok nas.

  • ~fbicia 2017-04-08
    13:27:08

    9 5

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~fbicia 2017-04-08
    13:51:33

    50 12

    Skrócona wersja komentarza. Po wyjściu z restauracji na rynku człowiek niemiłosiernie śmierdzi ponieważ wentylacja otwartej kuchni jest bardzo kiepska :)

  • ~Hans Klos 2017-04-08
    16:54:42

    10 3

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~ 2017-04-08
    16:56:59

    28 17

    I tak na dzisiejszy wieczór kupiłem 3 piwka ,, Rybnicki Full " z centralnej Polski :)
    tak wygląda gospodarka w Rybniku .

  • ~ 2017-04-08
    17:53:11

    15 8

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~kierowca bombowca 2017-04-08
    17:54:38

    12 12

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~ada24 2017-04-08
    18:25:00

    51 24

    Nikt nikogo nie zmusza by tam chodzić i próbować smaki. Jeśli za drogo zawsze znajdzie się inna tańsza knajpa. Dobrze, że jest takie miejsce w naszej zapyziałej prowincji bo można poznać coś nowego a nie tylko piwo i golonka;)) Niestety wszystkie negatywne komentarze pokazują jakim jesteśmy społeczeństwem:( Sam nie zjem i komuś dowalę...:(

  • ~kierowca bombowca 2017-04-08
    19:23:40

    20 52

    I nikt mnie nie zmusi, nie bede płacił za "smak" w ilości małej łyżeczki, lokale dla snobów mnie nie bawią mimo, że jadam w restauracjach homary i np. borowiki u Geslerki

  • ~kierowca bombowca 2017-04-08
    19:49:31

    7 19

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~ 2017-04-08
    22:09:36

    21 6

    ja tylko szampan i kawior...

  • ~ 2017-04-09
    06:23:24

    11 10

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~kierowcabombowca 2017-04-09
    10:23:30

    5 9

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~ 2017-04-09
    11:52:15

    6 8

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~Genowefa50 2017-04-09
    12:42:11

    6 12

    Lamusie ciebie truje twoja szajba

  • ~Genowefa50 2017-04-09
    13:13:44

    34 19

    Mlody ambitny czlowiek wzion sprawy w swoje rece a nie czeko az mu kto cos do.Jak by wiecyj takich ludzi bylo to Polska by byla bogato.Powodzenia i duzzo klientow .

  • ~ 2017-04-09
    18:45:19

    7 8

    Pani ~Genowefa50

  • ~Malgosia74 2017-04-10
    07:27:41

    5 2

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~sceptyk2017 2017-04-10
    08:44:21

    14 1

    Redakcjo:"Użytkownik Forum zamieszcza swoje komentarze i opinie wyłącznie na własną odpowiedzialność i jest zobowiązany przestrzegać obowiązującego prawa oraz postanowień niniejszego Regulaminu. Redakcja portalu www.rybnik.com.pl nie ponosi jakiejkolwiek odpowiedzialności za treści zamieszczane przez Użytkowników na łamach Forum . Odpowiedzialność za zamieszczane przez siebie wypowiedzi, komentarze, opinie i wszelkie inne treści ponosi Użytkownik Forum, który dokonał zamieszczenia danej wypowiedzi."...zatem po co tyle usunięć komentarzy? Może w końcu zastosować ten Regulamin i tyle

  • ~dav 2017-04-10
    09:09:27

    17 4

    ehhhh! czytając komenty - ręce opadają! ocena tylko przez pryzmat mieszkania i bywania w SR (lub od SWD do SRC a raz od święta w SK), ceny jak ceny, jedzenie dobre, (choć raz się nadziałem). Nie wszystko jest dla wszystkich - właściciel adresuje to do innego targetu aniżeli wyznawcy MCD :) ma swoich klientów - którym takie podejście odpowiada (ceny obsługa, klimat lokalu). Osobiście bardzo kibicuję i życzę sukcesów! a nasze forum co cóż - lepiej pozostawić bez komentarza. pozdrawiam

  • ~Malgosia74 2017-04-10
    10:05:37

    9 0

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~ 2017-04-10
    11:09:56

    5 28

    Problemem nie jest brak popytu na winiarnie. Po prostu nikt nie ma ochoty pić wina przy akompaniamencie łomotu z okolicznych kościołów. Do tego depresyjnego walenia bardziej pasuje samotne picie w domu.

  • ~ 2017-04-10
    12:41:13

    20 1

    ~koniec.terroru - człowieku prawie każdą twoją wypowiedz spłycasz do " dzwonów kościelnych " chyba masz obsesje już na tym punkcie.
    Wieczorem i w nocy też ci przeszkadza " łomot dzwonów kościelnych " ???...

  • ~ 2017-04-10
    14:47:25

    6 21

    Odezwał się obrońca krzyża. Nie powinieneś być właśnie na miesięcznico/rocznicy?

  • ~ 2017-04-10
    23:57:22

    12 1

    To, że napisałem prawdę nie ma nic wspólnego z miesięcznicą jak to piszesz bo nie jestem zwolennikiem ani faworytem tej partii o której myślisz. Natomiast nie da się już czytać tych twoich infantylnych wpisów o "łomocie dzwonów kościelnych ", które spłycasz już nawet " do picia wina w samotności " ....

  • ~Marzena Kud 2017-07-08
    16:27:05

    0 3

    Miejsce rewelacyjne, Pan również. Swoją drogą kiedy zakładałam u siebie na blogu cykl wywiadów Człowiek z Pasją - myślałam, żeby zaprosić Pana do rozmowy. Widzę, że poszliście tym samym torem. Gratuluję artykułu.
    http://www.fitspirit.pl/2-czlowiek-z-pasja-ireneusz-goleniowski/

  • ~Dorota Skowronek 2017-08-03
    01:10:46

    0 2

    Zawsze pysznie, zawsze pomysłowo i zawsze z humorem i uśmiechem. Odwiedzający czuje się jak przyjaciel lokalu, nie klient.
    Bywamy z mężem regularnie i jeszcze nigdy się nie zawiedliśmy!
    Pozdrowienia i wielkie gratulacje dla Pawła! :)

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Wybieramy prezydenta Rybnika. Na kogo oddasz głos w wyborach?





Oddanych głosów: 4858