Czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, jaki wpływ na wygląd, smak i jakość przyrządzanych dań ma… kształt patelni? Zazwyczaj wydaje się to kwestią drugorzędną, zaraz po materiale, z jakiego patelnia powstała i jej rozmiarze. Tymczasem obok popularnych patelni okrągłych znajdziemy też modele kwadratowe i prostokątne. Czym się różnią? Kiedy warto je wybrać? Wyjaśniamy!
Kiedy analizujemy różnice w kształtach między patelniami, widzimy głównie dwie kategorie – patelnie okrągłe i kwadratowe. Jednak na tym porównanie się nie kończy. Zauważ, że patelnie kwadratowe bardzo często mają nierówną powierzchnię, z charakterystycznym układem przypominającym ruszt grilla. To właśnie patelnie grillowe – pozwalające na smażenie bez tłuszczu i przyrządzanie dań rybnych oraz mięsnych.
Klasyczna patelnia okrągła bez wątpienia daje Ci znacznie więcej możliwości wykorzystania od typowo grillowej patelni kwadratowej. Jest uniwersalnym naczyniem w każdej kuchni, pozwalającym na smażenie, duszenie, podgrzewanie potraw.
Najczęściej spotykane w kwadratowym wydaniu są patelnie grillowe. Mają one charakterystyczne wyżłobione rowki. Nierówne dno ma konkretne znaczenie – tłuszcz, który wytapia się z mięsa spływa do rynieniek, ograniczając w ten sposób kaloryczność dania. Filety drobiowe, steki, ryby smakują zupełnie, jak smażone na tradycyjnym grillu, mają nawet na zewnętrznej części charakterystyczne paski, czyli ciemniejsze, lepiej przysmażone miejsca tam, gdzie dotykały powierzchni patelni.
Patelnie grillowe bardzo często są wykonywane z aluminium i pokrywane powłoką nieprzywierającą – granitową, teflonową, tytanową czy ceramiczną. Od całej konstrukcji zależy przede wszystkim tempo i równomierność nagrzewania się podstawy naczynia, jak również jego waga.
Sam kształt patelni nie wpływa na smak dań, choć ma znaczenie dla ich ostatecznego kształtu. Raczej nie przyrządzamy kwadratowych naleśników czy omletów. Jeżeli jednak pochylimy się nad rodzajem patelni i ustalimy, że kwadratowe są patelnie grillowe, a okrągłe mają klasyczne, płaskie dno, wówczas zrozumiemy różnice w sposobie obróbki termicznej składników.
Jak widzisz patelnia okrągła i kwadratowa patelnia grillowa nie wykluczają się i mają inne funkcje smażenia. W Twojej kuchni zapewne znajdzie się miejsce dla każdej z nich. Gdy zamarzy Ci się grill w środku zimy, wrzucisz zamarynowaną karkówkę na patelnię z rowkami i usmażysz ją bez dodatku tłuszczu. W innych sytuacjach, dobrym wyborem będzie okrągła patelnia aluminiowa.
Tagi: Patelnia aluminiowa
17-letni Kamil chciał zrobić dla rodziny grilla. Jest poważnie poparzony. Jego mama prosi o wsparcie
25468Greckie truskawki zalały polski rynek. Jak jest w Rybniku i ile kosztują?
18504Zatankował 230 litrów paliwa i odjechał bez płacenia. Poznajecie go?
17388Co tam nowego u „mistrzów” parkowania? Są nowe zdjęcia ich „dokonań”
15838Padają ryby w Zalewie Rybnickim. Jaki jest powód?
15561Wyprowadzał psa bez smyczy. Właściciel agresywnego czworonoga chciał przechytrzyć strażników
+165 / -11Sport był jego pasją. Zmarł Ksawery Fojcik – nauczyciel i działacz sportowy
+143 / -10Wypadek w kopalni Chwałowice. Po rannego górnika przyleciał śmigłowiec LPR
+145 / -20Grzegorz J. usłyszał wyrok: 2,5 roku więzienia!
+155 / -47Ruszyła II tura wyborów! Zapraszamy na wieczór wyborczy w Rybnik.com.pl
+116 / -11Znamy kandydatów do Parlamentu Europejskiego. Kto startuje z naszego okręgu?
38Kierowcy mają powody do radości. "Kierunek zmian na pylonach może cieszyć"
24Senat również za językiem śląskim. Teraz czas na decyzję prezydenta Dudy
17Greckie truskawki zalały polski rynek. Jak jest w Rybniku i ile kosztują?
17Nowiny: teren „rekreacyjny” za Górką dla Burka został odgrodzony. Czytelnicy: dlaczego?
15Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert