Czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, jaki wpływ na wygląd, smak i jakość przyrządzanych dań ma… kształt patelni? Zazwyczaj wydaje się to kwestią drugorzędną, zaraz po materiale, z jakiego patelnia powstała i jej rozmiarze. Tymczasem obok popularnych patelni okrągłych znajdziemy też modele kwadratowe i prostokątne. Czym się różnią? Kiedy warto je wybrać? Wyjaśniamy!
Kiedy analizujemy różnice w kształtach między patelniami, widzimy głównie dwie kategorie – patelnie okrągłe i kwadratowe. Jednak na tym porównanie się nie kończy. Zauważ, że patelnie kwadratowe bardzo często mają nierówną powierzchnię, z charakterystycznym układem przypominającym ruszt grilla. To właśnie patelnie grillowe – pozwalające na smażenie bez tłuszczu i przyrządzanie dań rybnych oraz mięsnych.
Klasyczna patelnia okrągła bez wątpienia daje Ci znacznie więcej możliwości wykorzystania od typowo grillowej patelni kwadratowej. Jest uniwersalnym naczyniem w każdej kuchni, pozwalającym na smażenie, duszenie, podgrzewanie potraw.
Najczęściej spotykane w kwadratowym wydaniu są patelnie grillowe. Mają one charakterystyczne wyżłobione rowki. Nierówne dno ma konkretne znaczenie – tłuszcz, który wytapia się z mięsa spływa do rynieniek, ograniczając w ten sposób kaloryczność dania. Filety drobiowe, steki, ryby smakują zupełnie, jak smażone na tradycyjnym grillu, mają nawet na zewnętrznej części charakterystyczne paski, czyli ciemniejsze, lepiej przysmażone miejsca tam, gdzie dotykały powierzchni patelni.
Patelnie grillowe bardzo często są wykonywane z aluminium i pokrywane powłoką nieprzywierającą – granitową, teflonową, tytanową czy ceramiczną. Od całej konstrukcji zależy przede wszystkim tempo i równomierność nagrzewania się podstawy naczynia, jak również jego waga.
Sam kształt patelni nie wpływa na smak dań, choć ma znaczenie dla ich ostatecznego kształtu. Raczej nie przyrządzamy kwadratowych naleśników czy omletów. Jeżeli jednak pochylimy się nad rodzajem patelni i ustalimy, że kwadratowe są patelnie grillowe, a okrągłe mają klasyczne, płaskie dno, wówczas zrozumiemy różnice w sposobie obróbki termicznej składników.
Jak widzisz patelnia okrągła i kwadratowa patelnia grillowa nie wykluczają się i mają inne funkcje smażenia. W Twojej kuchni zapewne znajdzie się miejsce dla każdej z nich. Gdy zamarzy Ci się grill w środku zimy, wrzucisz zamarynowaną karkówkę na patelnię z rowkami i usmażysz ją bez dodatku tłuszczu. W innych sytuacjach, dobrym wyborem będzie okrągła patelnia aluminiowa.
Tagi: Patelnia aluminiowa
Magda Gessler ponownie na Śląsku. Restauracja w Świerklanach pod jej lupą
75092To była "gorąca linia" w Rybniku. Dosłownie! (zdjęcia)
29390Znaleziony w ostatniej chwili. W akcję zaangażowanych prawie 100 policjantów
25184Znany youtuber, Książulo był w Rybniku. Gdzie jadł? (wideo)
23583Rybnik: radiowozy na Placu Wolności. Zatrzymano kilka osób (aktualizacja)
21346Zbrojna grupa przestępcza rozbita! Rybnicka policja zatrzymała 17 osób
+126 / -2Rybnik: radiowozy na Placu Wolności. Zatrzymano kilka osób (aktualizacja)
+117 / -8Chaos komunikacyjny na węźle Żory/DW935 – czy istnieje skuteczne rozwiązanie? Zobaczcie ciekawe wideo youtubera
+116 / -9Zwija się, czy remontuje? Co się stało z drogerią znanej sieci na rynku?
+118 / -18Uszkodził opony na drodze. Miasto nie chce wypłacić odszkodowania
+109 / -10Sławomir Mentzen przyjedzie do Rybnika, by mówić o energetyce i gospodarce
27Radni mają pytania do prezydenta ws. nielegalnych imigrantów: czy i gdzie będą relokowani?
23Lenartowicz mówi o kłamstwach Wosia. Ten odpowiada: to decyzja PO
22Szymon Hołownia: "Prezydent ma działać, a nie być długopisem premiera". Kolejny kandydat na prezydenta RP w naszym regionie
20Dewastacja banerów wyborczych na rybnickim rynku
20Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert