zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Kuchnia Matki Boskiej wg Marka Szołtyska. Spotkaj się z pisarzem w Empiku

Marek Szołtysek napisał wyjątkową książkę kucharską o charakterze historyczno-biblijnym. Historyk przedstawił wątki związane z postaciami z Pisma Świętego, które wskazują na to, co jedli i pili oraz jak przyrządzali posiłki.

Reklama

Takiej książki jeszcze nie było. „Kuchnia Matki Boskiej. Co jadł Jezus, Maryja, apostołowie...” (wyd. Śląskie ABC) to niecodzienny zbiór przepisów. Jej autor, Marek Szołtysek, opowie o swojej najnowszej publikacji podczas spotkania, 19 grudnia (godz. 9:00-15:00) w salonie Empik Focus Park w Rybniku.

 

„Kuchnia Matki Boskiej. Co jadł Jezus, Maryja, apostołowie...” jest albumem religijno-kulinarnym z akcentami podróżniczymi i historycznymi. Bogato ilustrowana książka posiada około 450 unikalnych zdjęć. Jej autor przedstawia na fotografiach liczne wątki związane z biblijnymi bohaterami: co jedli, pili, z czego i jak przyrządzali swoje posiłki, jakich używali naczyń, jakich przypraw. Opowieści te są potwierdzane odpowiednimi cytatami z Pisma Świętego.

Książka przedstawia sprawdzone przepisy na biblijne potrawy. Zawiera m.in. receptury na przysmak króla Dawida, czerwoną zupę Jakuba, ciecierzycę św. Marty czy cukierki św. Jana.


 

Marek Szołtysek – pisarz, dziennikarz, historyk, znawca kultury i kuchni śląskiej. Redaktor „Gazety Rybnickiej”.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

"Piątka dla zwierząt" - popierasz ten projekt ustawy?




Oddanych głosów: 1515