Stres towarzyszy nam wszędzie: w pracy, w domu, również w innych miejscach. Tempo współczesnego życia, inflacja i drożyzna, widmo braku opału na nadchodzącą zimę – wszystko to są sytuacje stresogenne, nieobojętne dla naszego zdrowia. W poszukiwaniu sposobu na złagodzenie
stresu nie zdajemy sobie często sprawy, że doskonałym remedium jest właściwa dieta. Co zatem powinniśmy jeść?
Mimo że wielu z nas uważa stres za mniej lub bardziej długotrwały stan psychiczny, wywołuje on różne zmiany fizjologiczne w całym organizmie. Niekiedy objawy są – jakby mogło się wydawać – zupełnie niepowiązane z odczuwanym stanem. Należą do nich np. bóle kręgosłupa, wypadanie
włosów czy zaburzenia widzenia. Permanentny stan stresu może doprowadzić do poważnych problemów układu pokarmowego (owrzodzenie żołądka i dwunastnicy, zespół jelita nadwrażliwego), chorób układu krążenia, nadciśnienia tętniczego i insulinooporności.
Długotrwały stres powoduje zwiększone zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze i energię.nJednak nie wszyscy odżywiają się zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu. Można wyodrębnić dwa zasadnicze typy reakcji. Pierwszy to „zajadanie” stresu, a drugi to kompletna niemożliwość przełknięcia jakiegokolwiek pokarmu. „Zajadacze” w takich sytuacjach sięgają po jedzenie, które sprawia im przyjemność, a najczęściej są to słodycze, dania typu fastfood, chipsy, itp. Nie są to posiłki wartościowe pod względem odżywczym, dostarczają jedynie kalorii. Nie bez powodu zatem lekarze i dietetycy nazywają stres wrogiem odchudzania. W dłuższym okresie rezultatem może być nadwaga, która nie tylko nie oddala stresu, ale go potęguje. Natomiast „niejadki” nie są w stanie niczego zjeść, odczuwają dolegliwości żołądkowe, czasem nawet mają wymioty i biegunkę. Niedobory żywieniowe prowadzą do nadmiernej utraty wagi, osłabienia odporności i dodatkowego pogorszenia samopoczucia. Jak więc postępować, aby dieta łagodziła stres?
Dietetycy znają wiele produktów, które mają znaczący wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Wprawdzie jeszcze nikt nie opatentował diety antystresowej, ale znając mechanizm oddziaływaniaposzczególnych substancji odżywczych na układ nerwowy, można opracować jadłospis, który zawiera ich możliwie najwięcej, a przy tym jest urozmaicony i zbilansowany.
Dietetycy zgodnie uważają, że dieta antystresowa to taka, która zawiera jak najwięcej substancji przeciwutleniających (antyoksydantów). Są to związki chemiczne o wielu dobroczynnych właściwościach – głównie przeciwnowotworowych, przeciwcukrzycowych, zapobiegających chorobom układu krążenia i spowalniających procesy starzenia. Ich działanie polega na wiązaniu wolnych rodników, które niszczą zdrowe komórki organizmu, pobierając od nich elektrony.
Najsilniejsze właściwości przeciwutleniające mają witaminy A, C i E. Oprócz nich silnymi antyoksydantami są karotenoidy i flawonoidy, wspomagające działanie witamin. Najbogatszymi źródłami antyoksydantów są owoce i warzywa, a w szczególności aronia, owoce dzikiej róży,
żurawina, czarna porzeczka, orzechy, warzywa strączkowe, a także kakao. Ponadto przeciwutleniacze w dużych ilościach znajdują się w kiełkach pszenicy, szpinaku, sałacie, marchwi, natce pietruszki, grejpfrutach, mango, pestkach dyni i ziarnach sezamu, a poza warzywami i owocami w świeżym mięsie ryb morskich i tłuszczach roślinnych. Biorąc to pod uwagę, dieta antystresowa powinna składać się w minimum 50 proc. z warzyw i owoców, przy czym powinny one wchodzić w skład każdego posiłku – śniadania, obiadu i kolacji.
Bardzo ważne jest nawadnianie organizmu (35 ml na kg masy ciała). Posiłki przyprawia się ziołami i przyprawami o wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.
W obecnych, zabieganych czasach niewielu z nas może sobie pozwolić na wielogodzinne obliczenia kaloryczności posiłków i poziomu zawartości w nich substancji antystresowych. Istnieje jednak doskonałe rozwiązanie – zastosowanie odpowiedniej diety pudełkowej. Firma, które specjalizuje się w cateringu dietetycznym, współpracuje z dietetykiem, który ustala optymalny skład jadłospisu. Codziennie rano całodzienny zestaw posiłków gotowych do spożycia (po ewentualnym podgrzaniu)zostanie dostarczony wprost do domu zamawiającego. Jedzenie przygotowywane jest w profesjonalnej kuchni, ze składników najwyższej jakości, z zachowaniem wszelkich, bardzo restrykcyjnych przepisów sanitarnych.
Dzięki cateringowi dietetycznemu można zaoszczędzić czas, przeznaczony na dojazd do marketu i z powrotem, zakupy i gotowanie. Czas ten warto przeznaczyć na aktywny wypoczynek, który także wspomaga walkę ze stresem.
17-letni Kamil chciał zrobić dla rodziny grilla. Jest poważnie poparzony. Jego mama prosi o wsparcie
25473Greckie truskawki zalały polski rynek. Jak jest w Rybniku i ile kosztują?
18508Zatankował 230 litrów paliwa i odjechał bez płacenia. Poznajecie go?
17453Co tam nowego u „mistrzów” parkowania? Są nowe zdjęcia ich „dokonań”
15846Padają ryby w Zalewie Rybnickim. Jaki jest powód?
15561Wyprowadzał psa bez smyczy. Właściciel agresywnego czworonoga chciał przechytrzyć strażników
+165 / -11Sport był jego pasją. Zmarł Ksawery Fojcik – nauczyciel i działacz sportowy
+143 / -10Wypadek w kopalni Chwałowice. Po rannego górnika przyleciał śmigłowiec LPR
+145 / -20Grzegorz J. usłyszał wyrok: 2,5 roku więzienia!
+155 / -47Ruszyła II tura wyborów! Zapraszamy na wieczór wyborczy w Rybnik.com.pl
+116 / -11Znamy kandydatów do Parlamentu Europejskiego. Kto startuje z naszego okręgu?
38Kierowcy mają powody do radości. "Kierunek zmian na pylonach może cieszyć"
25Senat również za językiem śląskim. Teraz czas na decyzję prezydenta Dudy
17Greckie truskawki zalały polski rynek. Jak jest w Rybniku i ile kosztują?
17Nowiny: teren „rekreacyjny” za Górką dla Burka został odgrodzony. Czytelnicy: dlaczego?
15Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert