zamknij

Biznes

ACTA 2. Zamach na wolność słowa czy ochrona praw autorskich? Opinie

2018-09-13, Autor: ww

Wczoraj Parlament Europejski przyjął dyrektywę o ochronie praw autorskich nazywaną potocznie ACTA 2. Dyrektywa budzi kontrowersje, bo może w przyszłości znacząco zmienić zasady korzystania z dostępnych w Internecie zasobów. Mamy więc do czynienia z próbą ucywilizowania sieci i skutecznej ochrony praw autorskich czy też z zamachem na wolność słowa w majestacie prawa?

Wśród najbardziej kontrowersyjnych zapisów dyrektywy jest obowiązek filtrowania treści zamieszczanych przez użytkowników, pod kątem tego czy nie łamią praw autorskich. W wyniku tego rozwiązania, może dojść do blokowania takich treści jak parodia, memy, satyra, czy cytowanie.

Reklama

Dyrektywa wprowadza też tzw. podatek od linków. Portale wykorzystujące fragmenty artykułów prasowych będą miały obowiązek uzyskania licencji.

Za nowymi przepisami opowiadało wielu artystów, Izba Wydawców Prasy oraz duże koncerny medialne.

Przeciwne przepisom w uchwalonej przez Parlament Europejski formie było m.in. polskie ministerstwo cyfryzacji oraz niektóre organizacje pozarządowe, takie jak Centrum Cyfrowe. Swój przeciw wyrażali również internauci oraz wydawcy takich serwisów jak Wykop.pl czy Wikipedia, która w lipcu na znak protestu zawiesiła dostęp do swoich zasobów.

Parlament Europejski przyjął nową dyrektywę stosunkiem głosów 438 – za, 226 – przeciw, 39 – wstrzymujących się. Spośród polskich europarlamentarzystów za głosowali posłowie z Platformy Obywatelskiej, przeciw eurodeputowani z Prawa i Sprawiedliwości.

Prezentujemy Wam kilka opinii na temat nowo przyjętej dyrektywy o ochronie praw autorskich:

Kazimierz Krupa – dziennikarz ekonomiczny, Dyrektor Zarządzający Kancelarii Drawbridge:

- Internet jest wspaniałym narzędziem, wynalazkiem, który bardziej przeorał świat niż wszystkie inne wynalazki XX wieku (łącznie z bombą atomową!). Obala ustroje, buduje nowe, unicestwia jednych bohaterów, kreuje innych, bo siłą sprawczą są w nim ludzie, w swojej wielkiej masie. A jak wiadomo "kiedy ludzi kupa i Herkules dupa". Ale jest zbudowany, w istocie, na libertyńskiej zasadzie "róbta co chceta". I to jest nawet zrozumiałe, bo najpierw było koło i pierwsze pojazdy, a dopiero znacznie później pojawiły się przepisy regulujące ruch drogowy.

ACTA 2 (nazwa jest niestety myląca) jest właśnie nieśmiałą acz niezbędną próbą wprowadzenia do tej przestrzeni elementarnych uregulowań, jak choćby zagwarantowanie świętego dla konserwatywnego liberała prawa własności (tym razem intelektualnej). Na razie nie mówię o płatności za dzieła, ale bez tych uregulowań coraz więcej ludzi będzie twierdziło, że "panta rhei" nie pochodzi od Heraklita tylko od wujka Googla - bo tam zostało znalezione.

A dlaczego budzi takie przerażenie i protesty? Jak zwykle: z niezrozumienia. RODO, po wprowadzeniu (chociaż czy naprawdę zostało wprowadzone?) też o mało nie sparaliżowało wszelkiej działalności, bo niektórzy sądzili, że nie należy przy poznawaniu się podawać imienia i nazwiska bo tym samym narusza się RODO. Spokojnie, nie narusza się. Podobnie z dyrektywą o ochronie prawa autorskiego (wolę tę nazwę od ACTA 2).

To tylko pierwsza i dosyć nieśmiała próba przywrócenia normalności w tej ogromnej przestrzeni. Bo skoro nie można kraść w przestrzeni rzeczywistej to dlaczego kraść można w przestrzeni wirtualnej?

Grzegorz Marczak – redaktor naczelny Antyweb.pl:

- Stara polityczna gwardia europejska nadal nie rozumie Internetu. Acta 2 to przykład na to, że Parlament Europejski nie rozumie Internetu. Kolejne dyrektywy są coraz bardziej kuriozalne. Premoderacja treści przez właściciela strony internetowej czy podatek od linków to rzeczy mające bardzo duży wpływ na to jak będzie wyglądał Internet. Owszem założenia były słuszne - treści trzeba w jakiś sposób kontrolować (szczególnie związane z terroryzmem, nienawiścią itp.), a prawo autorskie powinny być przestrzegane. Tutaj jednak strzela się serią z automatycznego karabinu do celu wielkości główki szpilki. Może strzelec trafi, ale na pewno przy okazji wyrządzi więcej szkody niż pożytku.

> Czytaj więcej opinii na ten temat w portalu ŚląskiBiznes.pl. Komentują: Paweł  Dobrowolski, Robert Gwiazdowski i Tomasz Pruszczyński

Oceń publikację: + 1 + 8 - 1 - 44

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (25):
  • ~Mirosława Sobinska 2018-09-13 20:41:24

    cenzure to już mamy większość komentarzy usuwacie ,z za AKTA2 możemy podziękować eurokolorowym z PO

  • ~PogromcaSzkodnikow 2018-09-13 20:49:18

    Mirka,

    A ty co zamienilas sie w “robta co chceta”?

    Czy tak poprostu pierd..lisz od rzeczy bo to nie byl pomysl PiS, ktory kazdego dnia walczy o powrot do komunizmu wymyslajac nowe nakazy i zakazy.

    Nie boli Cie jak dobra zmiana gwalci Demokracje i Polska Konstytucje..

    ale juz boli jak jak UE stara sie walczyc z plagiatami i zlodziejami tresci.

  • ~charlie 2018-09-13 21:05:13

    Całość tych przepisów nie jest zła dlatego, że ma chronić własność intelektualną, ona jest zła ze względu na mało precyzyjne zapisy, które będą mogły doprowadzić do całkowitej monopolizacji rynku choćby medialnego. Wyobraźmy sobie, że portal rybnik.com.pl ma konkurencję na rynku w postaci jakiegoś serwisu, który jest częścią dużej medialnej rodziny. Wystarczy, że wyśle się trolla na mały portalik, który zacznie łamać prawa autorskie a to rybnik.com.pl będzie musiało ponieść odpowiedzialność za takie zdarzenia, przecież to nawet Orwell na to nie wpadł. Te przepisy nie mają chronić tych wszystkich śmiesznych celebrytów stojących u boku Platformy w PE, ale dużych korporacji medialnych i robiących z nimi interesy polityków. Będzie można znaleźć najmniejszy choćby pretekst do usuwania wypowiedzi,, która nie spodoba się pewnym grupom politycznym a już odpowiednia korporacyjna machina ruszy żeby taką wypowiedź zablokować. A jestem przekonany, że odpowiednie struktury do wyszukiwania takich niepokornych wypowiedzi się znajdą. I to jest drugi minus tej dyrektywy.

    65 11
  • ~adamczykhenryk 2018-09-13 21:06:38

    Dziś rozmawiałem z górnikiem, który skończył szkołę zawodową jako ślusarz . KWK Chwałowice zatrudniony jako młodszy ślusarz. Holokaust ? :)

    13 61
  • ~rybnikus 2018-09-13 21:10:07

    ~PogromcaSzkodnikow przytocz te nakazy i zakazy PIS, podaj rozporządzenia i takie ustawy albo odszczekaj swoje kłamstwa. Może ci chodzi, że PIS zakazuje kraść i nakazuje być uczciwym człowiekiem dla którego polskość to normalność?

    92 34
  • ~tadzio999 2018-09-13 21:10:21

    Wszystkich popierających ACTA2 powinno się oskarżyć o działanie na szkodę narodu i wysłać do odpowiedniego miejsca za kratkami

  • ~tf2 2018-09-13 21:11:29

    Porozmawiajmy o faktach. To KOmuniści głosowali za wprowadzeniem cenzury w internecie i jest to bezdyskusyjne (można sprawdzić wyniki głosowania) . KOmuniści, to nowa koalicja PO i Nowoczesnych. Przypomnę, że ".Nowoczesność" to tylko czasowa manipulacja, partia która została sztucznie utworzona po porażce 8 letnich rządów PO.
    To Tusk usiłował przepchnąć cenzurę internetu, podpisując przed laty ACTA, cytuję tego szkodnika: "podpiszemy ACTA, nie ugniemy się pod szantażem".
    Po protestach ludzi rządzące ówcześnie lewactwo się wycofało. Pamiętam te ich krzyki, że cenzura jest potrzebna i fajna.

    Nie używaj słowa "konstytucja", bo nie wiesz co oznacza, nigdy jej nie przeczytałeś. Wykrzykujesz bezmyślnie tylko te same hasła co inni KODziarze. Wcześniej wrzeszczeliście "majdan" a potem "trybunał konstytucyjny" i "refugees welcome".

  • ~stam55 2018-09-13 21:20:29

    TW ZNAK TEŻ GŁOSOWAŁ ZA

    69 3
  • ~ 2018-09-13 21:26:33

    Pogromca szkodnikow - nie bądź wulgarny. A na Miroslawe trzeba przymknac oko, juz nie raz czytalem jej wpisy, kompletnie wyprany przez pispropagande mózg

    23 79
  • ~waterman44 2018-09-13 23:14:10

    Gdzie jest Kochut obrońca wolności, czemu nie organizuje protestów bo to jego PO zaglosowalo za cenzurą

    86 11
  • ~adamos33 2018-09-14 00:24:19

    No i wszystko jasne,przy najbliższych wyborach będę wiedział na jaką partię/kandydatów nie głosować i nie tylko ja.

    66 5
  • ~MArudzia 2018-09-14 07:52:24

    Witam,
    Gdzie teraz są ci wszyscy co krzyczeli "KONSTYTUCJA" a dokładnie art.54 ???.

    65 4
  • ~PogromcaSzkodnikow 2018-09-14 08:25:26

    rybnikus

    Na klamstwach i takich trollach jak ty duda wygral wybory..

    w ktorej agencji reklamowej pracujesz?

    Wychodza brudy pisu na wierzch - jak manipulowali i klamali w internecie.. widze, ze nawet tutaj maja oplacanych pracownikow.

    Duda jest pierwszym prezydentem, ktory dzieki nieuczciwym - kupionymi wpisami w internecie wygral kampanoe.

    Teraz nowe prawo UE ukruci takie praktyki... wiec pis trzesie portlami i spudzcza kolejne zastepy trollow, zeby znow zaklamac rzeczywistosc.

    p.s.
    Mam nadzieje, ze sami zaczniecie wylapywac tutaj oplacane komentarze - takie komentarze zazwyczaj wychwalaja jedna z partii.. a mam wrazenie, ze na tym portalu niestety jest calkiem sporo sztucznych, pozytywnych komentarzy dla rowerzysty - inna partia tez chce wygrac wybory na trollach?

    9 60
  • ~Barra_cuda 2018-09-14 08:32:34

    Ponieważ politycznie robi się goraco, a do wyborów został miesiąc z kawałkiem to mam pytanie do redakcji. Czy planowana jest jakaś debata kandydatów na prezydenta? Czy będzie robiony jakiś sondaż (ale nie internetowy) jakie są nastroje polityczne w Rybniku? Mam wrażenie, że w poprzednich wyborach samorządowych redakcja była aktywniejsza.

    39 3
  • ~rekin59 2018-09-14 10:53:22

    "PIS nakazuje być uczciwym człowiekiem" , oj zmuszać swoich wyznawców do takiego heroicznego wysiłku, toż to ponad ich siły, Dla normalnych ludzi to takie naturalne być uczciwym ale w świecie pis nic nie jest normalne.

    10 37
  • ~rekin59 2018-09-14 11:16:16

    Gdyby choć jeden pisowiec potrafił przeczytać, choć z minimalnym zrozumieniem tę dyrektywę to nie wypisywał by głupot o cenzurze. PIS obrońcą wolności, ale dowcip, szkoda, że nie śmieszny

    9 43
  • ~waldus 2018-09-14 11:36:05

    ue tpo przefarbowani komunisci (z czerwonych na niebieskich) ktorzy wlasnie pokazuja swoja prawdziwa twarz. moze trzeba sie modlic zeby chinczyk albo ruski rabneli tam jakas atomowka o ograniczonym zasiegu? inaczej puszcza ludzi w skarpetkach.

    17 13
  • ~rob78 2018-09-14 17:53:41

    "Sztab Dudy kupował "automatyczne wpisy" Słyszeliście? Ciekawe czy w TVP info o tym powiedzą:) prawy uczciwy i sprawiedliwy ten dudeł.

    6 21
  • ~bikerek 2018-09-14 18:49:59

    ~rob78 Czytaj dalej wyborczą, Newsweeka i oglądaj TVN. Zmiany w mózgu nieodwracalne. Nawet leczenie lemingozy nie pomoże.
    Wyborcza głupoty o botach napisała, a ty się tym podniecasz.
    Zacytuje tweet Profesora Żerko
    ‏"Moherowe niewykształcone babcie z małych miasteczek naczytały się botów na twiterze i poszly głosować na Dudę. Tak było."

    20 6
  • ~waldus 2018-09-14 20:35:43

    a obywatele ub nie beda protestowac albo inni kodorasci?

    17 5
  • ~brandonn 2018-09-14 20:37:30

    Rekin59 uwielbiam twoje wpisy, kiedy juz mysle ze nie można nic merytorycznego wymyslic emitujesz kolejny komentarz i totalnie sie rehabilitujesz

    8 8
  • ~rosthost1 2018-09-14 21:30:28

    pogromcaszkodnikow - rozumiem ze dopóki PO nie obejmie władzy to będziesz kłamał wszystkim w oczy. Polacy wybrali Sejm i Prezydenta ale ty to kwestionujesz. Typowy lewacyzm europejski -zamknac mordy ludziom myślącym!!, sprowadzić pseudo uchodźców i dzięki nim wygrywać wybory i kisic się a stolkach. Węgry Polska a tera Szwecja kończą z tym lewackim poglądem.

    18 7
  • ~rekin59 2018-09-14 22:31:39

    Widzę rosthost1, że naprawdę jesteś prawdziwym katolikiem, głęboko wierzącym, kierującym się zasadami Chrystusa w życiu, prawdziwym humanistą o wysokim stopniu empatii, wrażliwy na ludzką krzywdę, obdarzony w dodatku wysokim stopniem tolerancji i inteligencji, zwłaszcza emocjonalnej, należący w dodatku do prawdziwej rasy Panów i Nadludzi

    10 16
  • ~Majster Awes 2018-09-15 11:02:13

    rekin,
    takich mamy katolików w kraju, nie oceniam czy ktoś wierzy czy nie i w co ale takie teksty tylko zaprzeczają wierze, którą niby dany delikwent wyznaje. troche to smutne w zasadzie, sprowadzenie katolicyzmy do niedzielnej mszy i jednej spowiedzi w roku ale pozostałe dni to wieprz goni wieprza.

    4 13
  • ~rekin59 2018-09-15 16:46:18

    Prawdziwi katolicy są nadal, ale oni są cisi. Problem w tym, że lewactwo o bolszewickich poglądach nagle zaczęło być gorliwymi katolikami i prawdziwymi Polakami i oni jak te dzwony są głośni.

    16 5

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Głosowałeś/-aś w tym roku na projekty budżetu obywatelskiego?




Oddanych głosów: 152