zamknij

Wiadomości

Szukacie urozmaicenia na wigilijnym stole? Ten przepis pozwoli Wam rozbudzić kubki smakowe!

2016-12-22, Autor: bf

Już w najbliższą sobotę zasiądziemy przy wigilijnym stole, na którym z pewnością pojawią się potrawy w tradycyjnym wydaniu, jak choćby karp czy kapusta z grzybami. Coraz więcej Polaków zaczyna jednak w kuchni eksperymentować i przemyca na świąteczny stół dania w nowoczesnej odsłonie. Jeśli zaliczacie się do tych drugich, mamy dla Was interesujący przepis przygotowany przez Łukasza Gamonia- szefa kuchni restauracji Taaka Ryba.

Reklama

Przypomnijmy, że restauracja Taaka Ryba z Suminy znalazła się w gronie 460 polskich restauracji rekomendowanych przez prestiżowy „Żółty przewodnik Gault&Millau. Polska 2017”, a wyróżnienie podczas gali w Łodzi w imieniu restauracji odebrał szef kuchni – Łukasz Gamoń.

Łukasz Gamoń zachęca do urozmaicenia świątecznej kuchni i proponuje przyrządzenie świątecznego amura w pistacjach i białym maku z pianą wiśniową i pierożkami z serem i czarnuszką.

Składniki:

Amur filet i dzwonek – 200g
Pistacje niesolone – 20g
Biały mak – 20g
Wiśnie marynowane w occie – 100ml
Klarowane masło – 100g
Lecytyna sojowa – 2g
Wędzona słonina – 50g
Ser koryciński z czarnuszką – 30g
Masło – 15g
Sól grzybowa, pieprz biały
Miód
Tymianek świeży

Przepis

Amura przyprawiamy solą  grzybową i białym pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Filet panierujemy w mące i jajku, następnie rozgniatamy w moździerzu pistacje i obtaczamy rybę.
Dzwonek panierujemy w mące i jajku, następnie w białym maku.
Smażymy na klarowanym maśle na złoty kolor.

Piana z wiśni

Wiśnie przygotowujemy w okresie ich zbioru, marynujemy w zalewie miodowo-octowej przez co najmniej miesiąc.
Marynatę z wiśni łączymy z lecytyną sojową, następnie ubijamy do uzyskania sztywnej piany.

Sos wiśniowy

Marynatę z wiśni redukujemy z dodatkiem miodu i świeżego tymianku. Aby zagęścić sos na koniec dodajemy łyżkę zimnego masła, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Przepis na pierożki

Tradycyjne ciasto na pierogi faszerujemy serem korycińskim z dodatkiem czarnuszki. Gotujemy w osolonej wodzie. Słoninę skwarzymy do uzyskania chrupkości, odcedzamy z tłuszczu, posypujemy pierożki.

SMACZNEGO!

Oceń publikację: + 1 + 11 - 1 - 3

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (1):
  • ~bebok31 2016-12-22 09:50:44

    Bardzo ciekawy pomysł.Bardzo fajna restauracja pyszne jedzenie wspaniały wystrój.

    9 4

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy w Rybniku powinien obowiązywać zakaz spalania węgla?




Oddanych głosów: 4569