Już w najbliższą sobotę zasiądziemy przy wigilijnym stole, na którym z pewnością pojawią się potrawy w tradycyjnym wydaniu, jak choćby karp czy kapusta z grzybami. Coraz więcej Polaków zaczyna jednak w kuchni eksperymentować i przemyca na świąteczny stół dania w nowoczesnej odsłonie. Jeśli zaliczacie się do tych drugich, mamy dla Was interesujący przepis przygotowany przez Łukasza Gamonia- szefa kuchni restauracji Taaka Ryba.
Przypomnijmy, że restauracja Taaka Ryba z Suminy znalazła się w gronie 460 polskich restauracji rekomendowanych przez prestiżowy „Żółty przewodnik Gault&Millau. Polska 2017”, a wyróżnienie podczas gali w Łodzi w imieniu restauracji odebrał szef kuchni – Łukasz Gamoń.
Łukasz Gamoń zachęca do urozmaicenia świątecznej kuchni i proponuje przyrządzenie świątecznego amura w pistacjach i białym maku z pianą wiśniową i pierożkami z serem i czarnuszką.
Składniki:
Amur filet i dzwonek – 200g
Pistacje niesolone – 20g
Biały mak – 20g
Wiśnie marynowane w occie – 100ml
Klarowane masło – 100g
Lecytyna sojowa – 2g
Wędzona słonina – 50g
Ser koryciński z czarnuszką – 30g
Masło – 15g
Sól grzybowa, pieprz biały
Miód
Tymianek świeży
Przepis
Amura przyprawiamy solą grzybową i białym pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Filet panierujemy w mące i jajku, następnie rozgniatamy w moździerzu pistacje i obtaczamy rybę.
Dzwonek panierujemy w mące i jajku, następnie w białym maku.
Smażymy na klarowanym maśle na złoty kolor.
Piana z wiśni
Wiśnie przygotowujemy w okresie ich zbioru, marynujemy w zalewie miodowo-octowej przez co najmniej miesiąc.
Marynatę z wiśni łączymy z lecytyną sojową, następnie ubijamy do uzyskania sztywnej piany.
Sos wiśniowy
Marynatę z wiśni redukujemy z dodatkiem miodu i świeżego tymianku. Aby zagęścić sos na koniec dodajemy łyżkę zimnego masła, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis na pierożki
Tradycyjne ciasto na pierogi faszerujemy serem korycińskim z dodatkiem czarnuszki. Gotujemy w osolonej wodzie. Słoninę skwarzymy do uzyskania chrupkości, odcedzamy z tłuszczu, posypujemy pierożki.
SMACZNEGO!
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Wypadek w kopalni Chwałowice. Po rannego górnika przyleciał śmigłowiec LPR
43988Można wnioskować o 45 tys. zł na wymianę pieca. Kolejki nie ma
41935Sport był jego pasją. Zmarł Ksawery Fojcik – nauczyciel i działacz sportowy
37606Zmarł dr Eryk Kwapuliński – najstarszy praktykujący lekarz w Rybniku
29311W tym wypadku zginęła matka i jej 11-letnia córka. Policja prosi o pomoc (zdjęcia)
28171Zmarł dr Eryk Kwapuliński – najstarszy praktykujący lekarz w Rybniku
+318 / -19Koleje Śląskie uruchomią codzienne połączenia Rybnik-Gliwice - od 9 czerwca!
+187 / -2Rak wątroby u 12-latka. Filip z Jejkowic potrzebuje pomocy
+154 / -4Sport był jego pasją. Zmarł Ksawery Fojcik – nauczyciel i działacz sportowy
+142 / -10Wypadek w kopalni Chwałowice. Po rannego górnika przyleciał śmigłowiec LPR
+144 / -19Komisarz wyborczy: T. Pruszczyński zrzekł się mandatu radnego Rybnika. „Decyzję podejmę po II turze”
37Szczepan Twardoch kontra Maciej Kopiec. Poszło o Łukasza Kohuta. Pisarz doczekał się odpowiedzi europosła
26Koleje Śląskie uruchomią codzienne połączenia Rybnik-Gliwice - od 9 czerwca!
25"Nie jestem przeciwnikiem walki o czyste powietrze". A. Sączek twierdzi, że jego piec spełnia normy ustawy
22Łukasz Kohut rozstanie się ze skłóconą Lewicą? Onet: wystartuje do Parlamentu Europejskiego z list KO
19Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~bebok31 2016-12-22
09:50:44
Bardzo ciekawy pomysł.Bardzo fajna restauracja pyszne jedzenie wspaniały wystrój.