Rybnik jako jedyne miasto w Polsce wprowadza w Zespole Żłobków Miejskich pilotażowy program mający na celu poprawę standardów żywienia w instytucjach publicznych. Jest smacznie i przede wszystkim zdrowo.
Zdrowe i smaczne – takie posiłki jedzą dzieci w Zespole Żłobków Miejskich w Rybniku. Placówka jest modelowym przykładem wprowadzenia zrównoważonej diety do jadłospisu podopiecznych.
Rybnik, jako jedyne miasto w Polsce, wprowadza w swoich jednostkach pilotażowy program mający na celu poprawę standardów żywienia w instytucjach publicznych. Wszystko dzięki realizowanemu w sześciu krajach nadbałtyckich – w Finlandii, Estonii, Danii, Niemczech, Polsce, Rosji – projektowi StratKIT współfinansowanemu ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Interreg BSR.
Działania Rybnika opieką naukową objęła Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, a celem przedsięwzięcia jest opracowanie rozwiązań dotyczących zrównoważonego rozwoju państw Regionu Morza Bałtyckiego w obszarze żywności i żywienia.
– Nasze działania obejmują stołówki w szkołach, przedszkolach i żłobkach, gdyż sposób żywienia dzieci i młodzieży wpływa istotnie na jakość życia obecnych i przyszłych pokoleń. Dieta w początkowym okresie życia powinna być prawidłowo zbilansowana i dostarczać organizmowi odpowiednią ilość energii, składników odżywczych, płynów, zawierać produkty mało przetworzone i o wysokiej jakości, w tym ekologiczne, które są wolne od zanieczyszczeń pestycydami, antybiotykami, metalami ciężkimi i syntetycznymi dodatkami do żywności. Jednocześnie w porównaniu do konwencjonalnych zawierają więcej ważnych dla zdrowia polifenoli, witamin i nienasyconych kwasów omega 3 – wyjaśnia dr hab. Renata Kazimierczak, prof. Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Modelowym przykładem wprowadzenia zrównoważonej diety do jadłospisu podopiecznych jest Zespół Żłobków Miejskich w Rybniku. Do zespołu uczęszcza sto pięćdziesięcioro sześcioro dzieci, które otrzymują cztery posiłki. W kuchni żłobka „Wesoła Rybka” przygotowywane są zbilansowane i zdrowe posiłki. Nad kalorycznością dań czuwa dietetyk, który wraz z intendentem odpowiada za komponowanie jadłospisu.
– Staramy się, aby był on urozmaicony, wartościowy i zachęcał dzieci do jedzenia. Wszystkie potrawy przygotowywane są na miejscu w nowoczesnej kuchni Żłobka „Wesoła Rybka”, wyposażonej w piec konwekcyjny. Do pozostałych naszych placówek posiłki są dostarczane trzy razy dziennie w specjalnych termoboksach, które utrzymują jakość i trwałość żywności. Nie stosujemy półproduktów, produktów garmażeryjnych czy wzmacniaczy smaku. Smak potraw wydobywamy, używając wyłącznie ziół i przypraw naturalnych. Nasi podopieczni jedzą dużo owoców i warzyw. Staramy się, by w naszej kuchni znalazło się jak najwięcej produktów posiadających certyfikat ekologiczny – wskazuje Aleksandra Bałdyga, dyrektor Zespołu Żłobków Miejskich w Rybniku.
Rybnicki magistrat dodaje, że w związku z coraz częściej występującymi alergiami pokarmowymi żłobek zapewnia dzieciom indywidualne diety: bezmleczne, bezjajeczne i inne. Posiłki wydawane są w jadalniach dziecięcych w poszczególnych grupach.
- Ich spożywanie z rówieśnikami wzmacnia poczucie wspólnoty. Personel Żłobka wkłada duży wysiłek w to, aby wyrabiać w dzieciach jak najlepsze nawyki żywieniowe, aby jedzenie było dla dzieci przyjemnością, a nie przymusem, a nauka spożywania posiłków w interesujący i absorbujący sposób, kształtowała ich zdolności psychomotoryczne – mówi Agnieszka Skupień, rzecznik UM w Rybniku.
Zobaczcie przygotowany w ramach projektu StratKIT film dotyczącego żywienia dzieci w Zespole Żłobków Miejskich w Rybniku. Film zostanie zaprezentowany podczas międzynarodowej konferencji on-line państw Regionu Morza Bałtyckiego zaplanowanej na 24 listopada br.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Tragedia w Bogunicach. Nie żyje nastolatka
40317Policja i pogotowie na rynku. Były dwie interwencje
25762Tragiczny pożar niedaleko Rybnika. W pszowskim hostelu znaleziono ciała 5 osób
25752Miejsca relokacji imigrantów w Rybniku? Mamy konkretną odpowiedź MSWiA
22699Jejkowice: to była próba porwania dzieci? Policja zaprzecza, ale prowadzi czynności
21410Miejsca relokacji imigrantów w Rybniku? Mamy konkretną odpowiedź MSWiA
+356 / -62Nowość w Rybniku! Już dziś otwarcie chlebomatu Piekarni Croma przy Galerii Domus
+239 / -23Będzie pociąg z Rybnika do Chorwacji? Odpowiedź ministerstwa intryguje!
+150 / -5"Polska może być krajem bogatym i wolnym". Sławomir Mentzen w Rybniku zgromadził tłumy (zdjęcia)
+307 / -165Jejkowice: to była próba porwania dzieci? Policja zaprzecza, ale prowadzi czynności
+88 / -13Miejsca relokacji imigrantów w Rybniku? Mamy konkretną odpowiedź MSWiA
23Braun i Fritz weszli do szpitala, by zatrzymać lekarkę. „Może dalej mordować?”. Służby sprawdzają, czy politycy popełnili przestępstwa (wideo)
21Ul. Kominka. Mieszkańcy kontra miasto. Znów zabrakło rozmów?
13Pracowali, by postawić wiaty. Zniszczyli je wandale. Sołtys i rada sołecka nie przebierają w słowach (zdjęcia)
10„Gravel to wolność, przygoda, kontakt z naturą” – o Szutrach Śląskich, pasji i trasach
10Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~pprywatne 2020-10-21
15:54:37
Gdzie można znaleźć takie produkty? Gdzie się kupuje takie mięso bez "pampersa" w opakowaniu? Gdzie można kurczaka lub świnkę nie nafaszerowaną antybiotykami i innym świństwem kupić? Próbowałem usilnie i wszędzie ten sam syf, więc dajcie proszę jakieś namiary na zdrowe mięso w okolicy Rybnika. PROSZĘ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[email protected] 2020-10-21
16:00:23
Nie tylko kwestia samego odżywiania, ale również alergii jest tutaj ważna. Statystycznie spora ilość dzieci w tym wieku ma problem z alergiami, indywidualnie dobierana dieta jest tutaj bardzo ważna i może oszczędzić wiele problemów rodzicom dzieci i samym maluchom. Trzymać kciuki, żeby ten projekt wyznaczył nowe standardy żywieniowe w tego typu placówkach w mieście. Krok do przodu.
~spirit-of-the-town 2020-10-21
16:32:47
Pprywatne, no niestety jeśli jedzenia nie wyprodukujesz sam, to nigdzie nie kupisz normalnego. Producentom nie opłaca się takiego produkować i mają gdzieś że produkują śmierci, klient i tak kupi bo nie ma wyboru. Później już u małych dzieci pojawia się kilkanaście alergii po czym różnego rodzaju rak. Śmieciowe jedzenie zabija setki razy więcej osób niż covid.
~MTWWD 2020-10-21
18:19:12
Tukej mocie cosik na temot zdrowego rzarcio ze marketu: https://www.youtube.com/watch?v=Dus3X4rN3ao&t=4s
~Terrorysta 2020-10-21
20:25:10
pprywatne istnieje takie mięso i jest to dziczyzna.Mam to szczęście że mam do niego dostęp i nie chcę niczego innego.
~ 2020-10-22
23:13:35
wychodzi na to, że dotychczas dzieci jadły niesmacznie i niezdrowo, skoro dopiero teraz dąży się do, zdawałoby się, normalności