zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

OHP: młodzi cukiernicy przygotowali zdrowe, smaczne i artystyczne torty

2018-04-08, Autor: 

Już po raz trzeci Ochotniczy Hufiec Pracy w Rybniku wraz z firmą Blue Business Media zorganizowali Ogólnopolski Konkurs Cukierniczy dla szkół i organizacji młodzieżowych pn. „Zdrowo - Smacznie - Artystycznie”. Do finału zakwalifikowało się osiem zespołów. Przedstawiamy wyniki końcowe konkursu.

Reklama

Konkurs „Zdrowo - Smacznie - Artystycznie” odbył się 19 marca w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach w ramach IX Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich „SweetTARGI” 2018. Uroczystego otwarcia konkursu dokonała Magdalena Szrek-Moroń, komendant Ochotniczego Hufca Pracy w Rybniku, która powitała wszystkie zespoły i gości oraz podkreśliła wielki wkład pracy, pomysłowość oraz innowacyjność młodzieży podczas przygotowań do konkursu.

Wzorem lat ubiegłych główną ideą przedsięwzięcia było połączenie walorów zdrowotnych, smakowych i artystycznych cukierniczego dzieła. W pierwszym etapie - eliminacyjnym - zadanie uczestników polegało na wykonaniu i przedstawieniu dzieła cukierniczego w postaci tortu, podkreślającego jego walory zdrowotne, smakowe oraz artystyczne. Dwuosobowe zespoły młodych adeptów oraz pasjonatów cukiernictwa i zdrowego odżywiania pod opieką instruktorów, nauczycieli lub wychowawców nadsyłały prace i receptury w formie prezentacji multimedialnej. Spośród piętnastu zgłoszeń komisja konkursowa wyłoniła osiem najlepszych, które zostały wykonane i zaprezentowane w trakcie trzeciego dnia „SweetTARGÓW” 2018.

Do wielkiego finału zakwalifikowały się zespoły ze Skoczowa, Częstochowy, Cieszyna, Żar, Żywca i Jastrzębia-Zdroju. Zadaniem każdej drużyny było stworzenie swojego dzieła cukierniczego w czasie 2,5 godziny. Na tym etapie nie było już miejsca na pomyłki i eksperymenty, tym bardziej, że pracy młodzieży bacznie przyglądali się jurorzy: Sabina Duda, Anna KaniaKinga Bałazy.

Jak co roku ocena tegorocznych dzieł nie należała do łatwych, gdyż poziom, kreatywność oraz zaangażowanie młodzieży w finale były bardzo wyrównane. Na podium mogły się jednak znaleźć tylko trzy zespoły. Pierwsze miejsce zdobyli Paweł PietrzykSzymon Łukowski z ZSTiO w Skoczowie, którzy przygotowali bezglutenowy tort z czerwonej fasoli z karobem, przekładany marmoladą z suszonych fig. - Na tle bogato zdobionych i kolorowych tortów nietypowe brownie z fasoli Pawła i Szymona wyglądało wyjątkowo prosto. Prosto pod względem doboru składników, oszczędnie w dekoracji. Ale właśnie ta prostota zaskoczyła, bo krył się za nią świetnie zbalansowany smak. I wyjątkowo zdrowy! - mówiła jurorka Anna Kania.

Drugie miejsce uzyskał „Egzotyczny sen”, czyli torcik z musem z awokado i limonki autorstwa Aleksandry JankowskiejElżbiety Lewińskiej z ZS nr 2 w Jastrzębiu Zdroju. Trzecie miejsce przypadło w udziale Paulinie KuczyńskiejAdrianowi Górskiemu z Ośrodka dla Dzieci z Wadami Słuchu i Mowy w Żarach za tort pt. „Egzotyczne orzeźwienie” z kokosem, ananasem i kiwi.

Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy oraz nagrody pamiątkowe. Natomiast laureaci zdobyli cenne nagrody oraz okazałe statuetki, a mistrzowie w nagrodę pojadą do Wiednia i doliny Wachau. Zaś opiekunowie ekip finalistów zostali uhonorowani specjalnymi podziękowaniami.

Patronat nad całym wydarzeniem objęło Stowarzyszenie Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy Rzeczpospolitej Polskiej. Patronat honorowy sprawowali Regionalna Izba Gospodarcza w Katowicach i Izba Rzemieślnicza oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach.

Oceń publikację: + 1 + 4 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Jesteś za powstaniem legalnego toru do driftu w Rybniku?




Oddanych głosów: 5321