zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Młodzi kucharze mistrzami „Gęsiny św. Marcina”

2011-11-23, Autor: dk
Uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych zostali wyróżnieni w Wojewódzkim Konkursie Gastronomicznym pt. „Gęsina św. Marcina”.

Reklama

Konkurs odbył się w Zespole Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim. Celem gastronomicznych rywalizacji było promowanie śląskich tradycji kulinarnych, związanych z przygotowaniem gęsi. Konkurs poprowadził Remigiusz Rączka.

Rybnicki „ekonomik” reprezentowali: Martyna RusinMichał Stacherczak. Uczniowie, z pomocą nauczycielki, Katarzyny Solis, przygotowali potrawę o nazwie „Fuzja smaku wywołana duszoną gęsiną w towarzystwie parfait z wątróbki, odpoczywającą na poduchach z aromatyczną cebulką”.

 

Rybniczanie zostali wyróżnieni za nowatorski sposób podania potrawy i dzięki własnej kreatywności otrzymali tytuł Mistrzów Gęsiny, co wiązało się również z pierwszym miejscem na I Śląskiej Jesieni Kulinarnej.

Oceń publikację: + 1 + 5 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (1):
  • ~Kobuch 2011-11-23 20:06:02

    W której Rybnickiej restauracji można taki przysmak skonsumować?:)

    0 0

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Na czym Miasto Rybnik powinno oszczędzać?









Oddanych głosów: 2749