Wiecie, w którym roku otworzył się pierwsza restauracja McDonald’s w Rybniku? Było to w 1999 roku, przy ul. Budowlanych. To oznacza, że firma jest obecna w naszym mieście od prawie 20 lat. Jak bardzo przez ten czas zmienił się McDonald’s, co nowego ma do zaoferowania konsumentom?
Nie tylko Rybnik szykuje się do świętowania okrągłej rocznicy. Marka McDonald’s jest bowiem obecna w Polsce od 25 lat – to przecież już ćwierć wieku! – Postanowiliśmy powiedzieć kilka słów jak bardzo zmieniła się firma przez te wszystkie lata, a także pokazać nowości, które wprowadziliśmy lub wprowadzamy – wyjaśnił Krzysztof Kłapa, dyrektor ds. korporacyjnych McDonald’s Polska. Jak następnie zaznaczył, choć firma należy do globalnych marek, to swój sukces zawdzięcza lokalnym przedsiębiorcom – takim jak Bogusław Maziarz, właściciel kilkunastu restauracji w Rybniku i regionie.
- Historia mojej firmy sięga 1999 roku, wtedy uruchomiłem pierwszą restaurację w Rybniku przy ul. Budowlanych. Wiele z nich zbudowaliśmy od samych podstaw, tak jak na ul. Prostej. W tej chwili posiadam 14 restauracji i zatrudniam około 600 pracowników, w tym ok. 150 menadżerów. To duża firma z potencjałem ludzkim – mówi rybnicki przedsiębiorca. Krzysztof Kłapa przypomina, że działalność McDonald’s w Polsce opiera się na franczyzie. Obecnie w Polsce działa 385 restauracji z czego ponad 70% stanowią te należące do niezależnych przedsiębiorców działających pod marką McDonald’s i prowadzących własne lokale na podstawie umowy franczyzy. – tłumaczy.
Jak zdradza nam dyrektor ds. korporacyjnych, Polska jest w systemie McDonald’s rynkiem testowym nowości w zakresie obsługi i menu, nowych rozwiązań technologicznych i produktowych, które potem mają szansę przyjąć się w innych krajach.- W tej chwili w naszych restauracjach wszystko jest robione na zamówienie, produkty są przygotowywane na świeżo. Umożliwia to m.in. wewnętrzny system komunikacji, dzięki któremu szczegóły związane z zamówieniem są natychmiast przekazywane do realizacji w kuchni.
Ostatnią nowością w sieci McDonald's jest możliwość personalizowania burgerów. Co to oznacza? – każdy gość może skomponować swój smak burgera dodając do niego wybrane składniki – warzywa, sery, bekon. Może decydować też np. o jego pikantności. To pierwszy duży etap procesu, który wprowadzamy w Polsce – mówią przedstawiciele firmy.
Dlaczego McDonald's zdecydował się na ten krok? - Dzisiejszy gość ma swoje smaki, chce sam decydować o składzie kanapki. My z kolei słyniemy z szybkości. To był więc naturalnych ruch z naszej strony – słyszymy. W efekcie tego możemy korzystać z kiosków multimedialnych i zamawiać produkty, za które zapłacimy kartą lub gotówką. - Klienci coraz częściej zamiast pieniędzy wybierają kartę płatniczą – dodaje Krzysztof Kłapa.
Byliśmy też w kuchni McDonald's. Widzieliśmy mięso z którego przyrządza się kanapkę McRoyal. - To co pan widzi, to sto procent wołowiny. Wykorzystujemy tylko mięso z tzw. pierwszej ćwiartki, czyli z tego co najlepsze: łopatki, karku, mostka i łaty. Jest ono najpierw mielone, potem formowane w krążki i zamrażane. Nie posiada żadnych dodatków. W restauracji dodajemy tylko pieprz i sól. Mięso jest grillowane z wykorzystaniem grillów beztłuszczowych. Z kolei frytki czy też nuggetsy smażymy na 100% oleju roślinnym. - podkreśla Krzysztof Kłapa.
Interesujący jest też proces tostowania bułek. Górną i dolną część pieczywa umieszcza się w dużym tosterze, który w ciągu 17 sekund opieka bułki. – Mało kto wie, że tostujemy pieczywo, nie tylko po to by było chrupkie, ale przede wszystkim dlatego by keczup i inne sosy nie wsiąkały w bułkę – dowiadujemy się od Bogusława Maziarza.
Do restauracji McDonald's warzywa dostarczane są już pokrojone. Dzięki temu proces przygotowywania produktów jest szybki - Wiele warzyw jest uprawianych tylko na potrzeby McDondal's. Mowa to choćby o ziemniakach, które są hodowane tylko na potrzeby McDonald’s, a z których przyrządza się długie i smaczne frytki. Takie produkty jak pomidory, jajka ściółkowe, czy sałata są chłodzone. Inne z kolei zamrażane – wyjaśnia Krzysztof Kłapa. - To, co państwo znajdujecie w marketach – czyli pakowane sałatki, warzywa - to tak naprawdę nasza zasługa. To my jako pierwsi zaczęliśmy je stosować, potem producenci doszli do wniosku, że można wprowadzić na cały rynek – zdradza Bogusław Maziarz.
Zgłodnieliście od czytania i oglądania zdjęć? Nie ma co czekać, wybierzcie się do restauracji McDonald's i sami zobaczcie nowości, o których piszemy!
Wypadek w kopalni Chwałowice. Po rannego górnika przyleciał śmigłowiec LPR
44301Można wnioskować o 45 tys. zł na wymianę pieca. Kolejki nie ma
42026Sport był jego pasją. Zmarł Ksawery Fojcik – nauczyciel i działacz sportowy
37840Policja i niebieski parawan przy Gliwickiej. Doszło do tragedii
36488Zmarł dr Eryk Kwapuliński – najstarszy praktykujący lekarz w Rybniku
29415Zmarł dr Eryk Kwapuliński – najstarszy praktykujący lekarz w Rybniku
+320 / -19Koleje Śląskie uruchomią codzienne połączenia Rybnik-Gliwice - od 9 czerwca!
+187 / -2Rak wątroby u 12-latka. Filip z Jejkowic potrzebuje pomocy
+154 / -4Sport był jego pasją. Zmarł Ksawery Fojcik – nauczyciel i działacz sportowy
+142 / -10Wypadek w kopalni Chwałowice. Po rannego górnika przyleciał śmigłowiec LPR
+145 / -20Komisarz wyborczy: T. Pruszczyński zrzekł się mandatu radnego Rybnika. „Decyzję podejmę po II turze”
37Szczepan Twardoch kontra Maciej Kopiec. Poszło o Łukasza Kohuta. Pisarz doczekał się odpowiedzi europosła
26Koleje Śląskie uruchomią codzienne połączenia Rybnik-Gliwice - od 9 czerwca!
25"Nie jestem przeciwnikiem walki o czyste powietrze". A. Sączek twierdzi, że jego piec spełnia normy ustawy
23Łukasz Kohut rozstanie się ze skłóconą Lewicą? Onet: wystartuje do Parlamentu Europejskiego z list KO
19Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert