Wyrabianie pączków rozpoczęli wczoraj od godziny 14.00. Dwudziestu pracowników cukierni stało przed nie lada zadaniem – stworzyć około 15 tys. tych słodkich wyrobów drożdżowych, aby o godzinie 7.00 widzieć przed sklepem kolejki rybniczan. Tak wygląda każdy tłusty czwartek w Boguszowicach u Jerzego Króla, właściciela Cukierni Król. – Mam pokazać, jak wygląda powstawanie krepla? Przejdźmy się na halę – zaproponował znany rybnicki cukiernik.
Przeszliśmy zatem do miejsca, w którym powstawały te słodkości. W ciepłej hali krzątało się kilka osób, każdy z pracowników miał przydzielone zadanie i odpowiadał z inny etap powstawania wyrobów. – Dobry pączek powstaje z ciasta drożdżowego. Musi składać się z jajek i masła. Tuż po dodaniu wszystkich składników mieszamy ciasto. Widzi pan ten kocioł? Miesza się tam 170 kg ciasta, z którego powstanie około 3 tys. pączków. Czekamy potem aż masa zacznie rosnąć. Później dzieli się ją na kawałki – kulki o wadze około 7 dag – wyjaśnił Jerzy Król.
Przystępujemy do smażenia na świeżym smalcu (w żadnym razie nie stosujemy oleju roślinnego). – Jak długo trwa ten proces? – zapytaliśmy się. – Około 6-7 minut aż do nabrania rumieńców – usłyszeliśmy od pracownika. Pączki trafiają następnie na stół, gdzie cukiernicy nadziewają je marmoladą wieloowocową. – Nadzienie składa się m.in. z malin albo czarnej porzeczki, przez co ma charakterystyczny smak – wyjaśnił właściciel Cukierni Król.
Pączki smażą się na smalcu około 6-7 minut
Kreple są już praktycznie gotowe, pracownicy polewają je jeszcze lukrem lub posypują cukrem pudrem i odkładają na przygotowane wcześniej regały. Pachnące, pyszne pączki mogą teraz tafić do naszych domów i firm, gdzię będą się cieszyły szczególnym zainteresowaniem. Praca nad słodkimi wypiekami trwała całą noc. – To ciężka robota, na hali panuje temperatura 40 stopni Celsjusza, a pracownicy muszą stać przez 8 godzin. Pomimo tych trudności zawód cukiernika daje dużo przyjemności i spełnienia – powiedział nasz rozmówca.
W tym kotle znajduje się 170 kg ciasta
Zastanawiacie się, ile możemy dzisiaj zjeść pączków, by z nimi nie przedobrzyć z ich ilością? – Cztery nie zaszkodzą – śmiał się Jerzy Król. A czy Wy jedliście już kreple? Gdzie najczęściej kupujecie pączki? Które z nich są lepsze - z lukrem, z cukrem pudrem, a może polane czekoladą? Jakie nadzienie lubicie najbardziej? Czekamy na Wasze opinie!
Dzisiaj tłusty czwartek – zobaczcie, jak powstają pączki, które trafią do naszych domów.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Tragedia w Lyskach. Nie żyje 15-letnia pasażerka motocykla, kierowca w ciężkim stanie (zdjęcia)
53863Minął miesiąc od tragicznej śmierci znanego biznesmena. Prawie 100 pracowników zostało na lodzie
33860Obrażenia były zbyt rozległe. 40-letni motocyklista zmarł w szpitalu
25469Autostrada A1: doszczętnie spłonął samochód osobowy
23991Sejm dał zgodę, a prezydent Duda? RAŚ ma apel do śląskich samorządów
17592Zmarł dr Eryk Kwapuliński – najstarszy praktykujący lekarz w Rybniku
+322 / -19Józef Makosz, były prezydent Rybnika - poparł Andrzeja Sączka
+429 / -233Koleje Śląskie uruchomią codzienne połączenia Rybnik-Gliwice - od 9 czerwca!
+190 / -2A. Sączek o hejcie w sieci: „niech 8 gwiazdek nie będzie stanem umysłu w Rybniku”. Zaproponował konsultacje społeczne
+260 / -102Rak wątroby u 12-latka. Filip z Jejkowic potrzebuje pomocy
+154 / -4Mateusz Morawiecki na spotkaniu PiS w Rybniku. "Pełną parą zaczynamy kampanię do Europarlamentu"
37W Czernicy powstało profesjonalne pole do minigolfa. Można tam wypożyczyć sprzęt
36Historyczna chwila. Sejm za śląskim jako językiem regionalnym
34"Nie jestem przeciwnikiem walki o czyste powietrze". A. Sączek twierdzi, że jego piec spełnia normy ustawy
24Minął miesiąc od tragicznej śmierci znanego biznesmena. Prawie 100 pracowników zostało na lodzie
23Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert