zamknij

Wiadomości

Mamy dla was kilka kulinarnych pomysłów na święta

2012-04-06, Autor: Redakcja
Nasza redakcja wybrała się skosztować tradycyjnych wielkanocnych potraw do Gaszowic, gdzie jak co roku odbył się pokaz potraw wielkanocnych, tym razem przygotowanych przez gospodynie z Gaszowic i Jejkowic. Przedstawicielki Kół Gospodyń Wiejskich zdradziły nam kilka przepisów na świąteczne smakołyki.

- Zależy nam, żeby te wielkanocne tradycje, na którą składa się też nasza kuchnia, ocalić, przekazać zwłaszcza temu młodszemu pokoleniu – mówił wójt Gaszowic, Andrzej Kowalczyk.

Pokaz potraw wielkanocnych odbywa się w gminie co roku. W tym roku wszyscy wielbiciele wielkanocnych smakołyków mogli spróbować pyszności w Niedzielę Palmową w SP w Czernicy. Były potrawy tradycyjne, ale też całkiem nowatorskie pomysły. Kilka swoich przepisów specjalnie dla Was zdradziły nam gospodynie.

Reklama

 

Śledź z curry – propozycja KGW z Łukowa Śląskiego

 

0,5 kg śledzia matjasy

3 łyżki soku z cytryny

2 łyżeczki curry

2 łyżeczki soli

2 duże cebule

3 łyżki oleju

4 łyżki musztardy

pieprz

 

Przygotowanie: Śledzie moczyć w wodzie ok. 2 godzin, po czym posmarować z jednej strony musztardą i zostawić na całą noc w lodówce. Warstwami układać śledzie pokrojone w dzwonka i  cebulę. Każdą warstwę śledzia należy posypać curry z odrobiną soli, pieprzu i polać sokiem z cytryny. Zostawić w lodówce na całą noc.

 

 

>> Zobaczcie, czego w tym roku nie może zabraknąć na Waszym świątecznym stole

 

Sałatka z kaszy gryczanej – propozycja KGW Jejkowice

 

 

1 szklanka kaszy gryczanej

15 dkg salami

2-4 parówki

1 puszka białej fasoli

20 dkg marynowanych pieczarek

3-4 ogórki konserwowe

5 łyżek majonezu

Sól, pieprz, pieprz ziołowy

 

Przygotowanie: Ugotować kaszę. Salami, ser, parówki, pieczarki i ogórki pokroić w drobną kostkę. Pomieszać wszystkie składniki z ostudzoną kaszą.

 

Śledź pod pierzynką – propozycja KGW Gaszowice

 

2 śledzie matjasy

2 śledzie marynowane

2 ugotowane marchewki

3 ugotowane ziemniaki

3 ugotowane jajka

cebula, majonez

 

Przygotowanie: w misce ułożyć warstwami: na dnie śledzie, wyżej cebula, posmarować majonezem, na to warstwa marchewki potartej na tarce na dużych oczkach, posmarować majonezem, na to warstwa kartofli potartych na dużych oczkach, znowu przesmarować majonezem. Na górę posypać potartym jajkiem.

 

Jajka faszerowane – propozycja KGW Czernica

 

Jajka

Tuńczyk

Majonez

 

Przygotowanie: Z połówek ugotowanych na twardo jaj wydrążyć żółtka. Z majonezu, tuńczyka i żółtek zrobić pastę, przyprawić ją według uznania. Napełnić nią połówki jajek.

 

Filet faszerowany – propozycja KGW Szczerbice

 

O,5 kg filetu z kurczaka

30 dkg pieczarek

1 cebula

20 dkg kiszonej kapusty

 

Przygotowanie: Pieczarki potrzeć na tarce, usmażyć z cebulą, dodać poszatkowaną kapustę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Filet lekko rozbić, posmarować farszem, posmarować farszem i zwinąć jak roladę. Obtoczyć w jajku i bułce i usmażyć na oleju.

 

Mamy nadzieję, że podsunęliśmy Wam jakąś świąteczną inspirację. Na co się skusicie?

Oceń publikację: + 1 + 8 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (1):
  • ~orient 2012-04-06 18:51:57

    Dla mnie najlepsze są jajka nugatowe kupione w markecie :D

    0 2

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy jesteś za budową w Rybniku nowej kopalni "Paruszowiec"?




Oddanych głosów: 8549