Już w najbliższą sobotę zasiądziemy przy wigilijnym stole, na którym z pewnością pojawią się potrawy w tradycyjnym wydaniu, jak choćby karp czy kapusta z grzybami. Coraz więcej Polaków zaczyna jednak w kuchni eksperymentować i przemyca na świąteczny stół dania w nowoczesnej odsłonie. Jeśli zaliczacie się do tych drugich, mamy dla Was interesujący przepis przygotowany przez Łukasza Gamonia- szefa kuchni restauracji Taaka Ryba.
Przypomnijmy, że restauracja Taaka Ryba z Suminy znalazła się w gronie 460 polskich restauracji rekomendowanych przez prestiżowy „Żółty przewodnik Gault&Millau. Polska 2017”, a wyróżnienie podczas gali w Łodzi w imieniu restauracji odebrał szef kuchni – Łukasz Gamoń.
Łukasz Gamoń zachęca do urozmaicenia świątecznej kuchni i proponuje przyrządzenie świątecznego amura w pistacjach i białym maku z pianą wiśniową i pierożkami z serem i czarnuszką.
Składniki:
Amur filet i dzwonek – 200g
Pistacje niesolone – 20g
Biały mak – 20g
Wiśnie marynowane w occie – 100ml
Klarowane masło – 100g
Lecytyna sojowa – 2g
Wędzona słonina – 50g
Ser koryciński z czarnuszką – 30g
Masło – 15g
Sól grzybowa, pieprz biały
Miód
Tymianek świeży
Przepis
Amura przyprawiamy solą grzybową i białym pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Filet panierujemy w mące i jajku, następnie rozgniatamy w moździerzu pistacje i obtaczamy rybę.
Dzwonek panierujemy w mące i jajku, następnie w białym maku.
Smażymy na klarowanym maśle na złoty kolor.
Piana z wiśni
Wiśnie przygotowujemy w okresie ich zbioru, marynujemy w zalewie miodowo-octowej przez co najmniej miesiąc.
Marynatę z wiśni łączymy z lecytyną sojową, następnie ubijamy do uzyskania sztywnej piany.
Sos wiśniowy
Marynatę z wiśni redukujemy z dodatkiem miodu i świeżego tymianku. Aby zagęścić sos na koniec dodajemy łyżkę zimnego masła, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis na pierożki
Tradycyjne ciasto na pierogi faszerujemy serem korycińskim z dodatkiem czarnuszki. Gotujemy w osolonej wodzie. Słoninę skwarzymy do uzyskania chrupkości, odcedzamy z tłuszczu, posypujemy pierożki.
SMACZNEGO!
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Gwałt na małoletniej w Rybniku. Kryminalni zatrzymali dwóch mężczyzn
19255Grzegorz J. usłyszał wyrok: 2,5 roku więzienia!
18766Sejm dał zgodę, a prezydent Duda? RAŚ ma apel do śląskich samorządów
18663Greckie truskawki zalały polski rynek. Jak jest w Rybniku i ile kosztują?
18001Zmarła Aleksandra Czajka, współzałożycielka ALAN Systems
17496Józef Makosz, były prezydent Rybnika - poparł Andrzeja Sączka
+430 / -233Koleje Śląskie uruchomią codzienne połączenia Rybnik-Gliwice - od 9 czerwca!
+190 / -3A. Sączek o hejcie w sieci: „niech 8 gwiazdek nie będzie stanem umysłu w Rybniku”. Zaproponował konsultacje społeczne
+261 / -102Rak wątroby u 12-latka. Filip z Jejkowic potrzebuje pomocy
+154 / -4Sport był jego pasją. Zmarł Ksawery Fojcik – nauczyciel i działacz sportowy
+143 / -10Znamy kandydatów do Parlamentu Europejskiego. Kto startuje z naszego okręgu?
38Mateusz Morawiecki na spotkaniu PiS w Rybniku. "Pełną parą zaczynamy kampanię do Europarlamentu"
38W Czernicy powstało profesjonalne pole do minigolfa. Można tam wypożyczyć sprzęt
37Grzegorz J. usłyszał wyrok: 2,5 roku więzienia!
25„Wywożą dziecko poza miejsce zamieszkania”. Kontroler biletów zabiera głos
24Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~bebok31 2016-12-22
09:50:44
Bardzo ciekawy pomysł.Bardzo fajna restauracja pyszne jedzenie wspaniały wystrój.