Polska stała się największym producentem karpia w Unii Europejskiej, krajowa produkcja stanowi około 30 proc. produkcji unijnej - poinformował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. A regionem, który uchodzi za polskie zagłębie karpiowe jest woj. śląskie. Nie przez przypadek.
Wolumen rodzimej produkcji karpia w ostatnich latach waha się od 18 tys. ton do 20 tys. ton rocznie i jest niemal w całości przeznaczany na rynek krajowy. Produkcja i połów karpia w roku 2019 stanowiły blisko 36 proc. połowu ryb słodkowodnych w Polsce. Tegoroczna produkcja karpia w Polsce szacowana jest na ok. 21 tys. ton.
Według danych Eurostatu, w 2018 r. w UE wyprodukowano ok. 61 tys. ton karpi. Wówczas Polska dostarczyła na rynek ok. 16,5 tys. ton, Czechy ok. 18,5 tys. ton, a Węgry - ok 11,5 tys. ton. Produkcja tych ryb jest jednak zmienna i w dużym stopniu zależy od warunków pogodowych.
W Polsce sprzedaż charakteryzuje się znaczną sezonowością. Szacuje się, że na dwa tygodnie przed świętami Bożego Narodzenia sprzedawane jest około 90 proc. rocznej krajowej produkcji karpia.
Według KOWR, w Polsce jest zarejestrowanych 3 tys. podmiotów prowadzących chów i hodowlę karpi, a także ponad 1 tys. przedsiębiorstw akwakultury utrzymujących karpie. Najwięcej firm zajmujących się tym kierunkiem produkcji znajduje się w województwach śląskim, dolnośląskim, wielkopolskim oraz lubuskim.
To nie jest przypadek, że w woj. śląskim jest tak wielu producentów. Roman Kamiński, prezes spółki Gospodarstwo Rybackie w Pogórzu (Skoczów) na pierwszym miejscu wskazuje powierzchnię stawów. Teren dawnego woj. bielskiego był regionem, w którym było najwięcej stawów hodowlanych w Polsce.
- Wiąże się to z historią stawiarstwa w Polsce. Początki sięgają XIII wieku. Pierwsze stawy powstawały w dolinie górniej Wisły, w okolicy Pszczyny. Co prawda Wrocław też stał się miejscem hodowli karpia, tam są słynne stawy Milickie, ale pierwsze stawy powstały właśnie tutaj, w regionie Zatoru, Oświęcimia, Pszczyny, Skoczowa - mówi.
Opowiada, że zakładanie stawów na tych terenach było bardzo proste. Nie było rozwiniętej melioracji, obszary zalewowe, czyli tereny, gdzie nie można było uprawiać zbóż i starorzecza adaptowano na stawy. Nasz rozmówca wyjaśnia, że sporą rolę w popularyzacji hodowli kapia na Śląsku Cieszyńskim odegrały też Austro – Węgry. To wyjaśnia, dlaczego obok Polski to właśnie Czechy i Węgry są największymi producentami karpia w UE.
Sprzyjającym warunkom naturalnym towarzyszyła też wiedza hodowców. To tutaj w XIX wieku pracował przez pewien okres Węgier Tomasz Dubisz, który zrewolucjonizował hodowlę karpia. Stworzył trzyletni cykl hodowli polegający na przesadzaniu coraz większych osobników do coraz większych zbiorników. Na Śląsku stworzono rasy karpia, które zdobywały nagrody m.in. w Wiedniu.
Do tego dochodzi też tradycja jedzenia karpia. Śląską specjalnością jest zupa z głów ryb gotowana na wigilię.
Materiał oryginalny: https://www.slaskibiznes.pl/wiadomosci,mamy-tradycje-wiedze-i-swietne-warunki-dlatego-slaski-karp-jest-taki-smaczny,wia5-4-4074-5.html
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
17-letni Kamil chciał zrobić dla rodziny grilla. Jest poważnie poparzony. Jego mama prosi o wsparcie
23250Gwałt na małoletniej w Rybniku. Kryminalni zatrzymali dwóch mężczyzn
19736Grzegorz J. usłyszał wyrok: 2,5 roku więzienia!
19116Sejm dał zgodę, a prezydent Duda? RAŚ ma apel do śląskich samorządów
18732Greckie truskawki zalały polski rynek. Jak jest w Rybniku i ile kosztują?
18236Józef Makosz, były prezydent Rybnika - poparł Andrzeja Sączka
+430 / -233Koleje Śląskie uruchomią codzienne połączenia Rybnik-Gliwice - od 9 czerwca!
+190 / -3A. Sączek o hejcie w sieci: „niech 8 gwiazdek nie będzie stanem umysłu w Rybniku”. Zaproponował konsultacje społeczne
+261 / -102Wyprowadzał psa bez smyczy. Właściciel agresywnego czworonoga chciał przechytrzyć strażników
+164 / -11Rak wątroby u 12-latka. Filip z Jejkowic potrzebuje pomocy
+154 / -4Znamy kandydatów do Parlamentu Europejskiego. Kto startuje z naszego okręgu?
38W Czernicy powstało profesjonalne pole do minigolfa. Można tam wypożyczyć sprzęt
37Grzegorz J. usłyszał wyrok: 2,5 roku więzienia!
27„Wywożą dziecko poza miejsce zamieszkania”. Kontroler biletów zabiera głos
24Oto zastępcy prezydenta na nową kadencję. Szereg zarządzeń Piotra Kuczery
19Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~Stanisław Nowak 2020-12-25
22:03:34
A o Rybniku ani słowa. Czyżby nazwa miasta sięgająca w źródłach pisanych 1223 roku nie wskazywała ,że były tu stawy rybne od niepamiętnych czasów. Rybnik czyli hodowlany staw rybny !Klęska głodu 1846 -1848 podniosła w następnych latach wielkość produkcji ryb , bo było to mniej zależne od pogody. W tym przypadku od katastrofalnych , ciągłych opadów deszczu ,które spowodowały że wszystkie ziemniaki wygniły a zboża praktycznie miały puste kłosy przez te lata głodu. Ryby ratowały w jakimś stopniu mieszkańców Rybnika i okolic od totalnego głodu. .
~Paweł Helis 2020-12-28
17:29:52
W Rybniku pozostały nazwy ulic jak; Stawowa Stowki.Nazwy miejscowości jak;Pstrążna- od pstrąga, Sumina od suma, stawy w rezerwacie Łężczok. Warto by było o tym też wspomnieć.