W drugim odcinku programu „Brylant w kuchni” Wojciech Ostrzołek zawitał u rybniczanki – Anny Morgały, która zaprosiła ekipę filmową Rybnik.com.pl na wspólne pieczenie efektownego tortu „Kwiaty w koszyku”.
Anna Morgała ma 28 lat. Na co dzień pracuje w firmie szkoleniowej. Jednak jej największą pasją jest przygotowywanie słodkich wypieków, a szczególnie artystyczne dekorowanie tortów i ciast.
- Pasję do pieczenia zaszczepiła we mnie moja mama, która od dzieciństwa wprowadzała mnie w niezwykle interesujący świat kulinariów. Dziś pieczenie i dekorowanie wypieków to moja ulubiona forma spędzania wolnego czasu. A najważniejszym testerem moich tortów i ciast jest mój ukochany mąż – mówi o sobie pani Anna.
Anna Morgała zaprosiła do swojej kuchni Wojciecha Ostrzołka i ekipę filmową Rybnik.com.pl na wspólne pieczenie tortu, który nazwała „kwiatami w koszyku”. Zobaczcie jak to wyglądało:
Macie ochotę na taki tort. Spróbujcie sami go przygotować! Oto przepis:
TORT A'LA SERNIK NA ZIMNO "KWIATY W KOSZYKU"
Autorka: Anna Morgała
Składniki:
Biszkopt jasny:
- 6 jajek
- 3/4 szkl cukru
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa tortowa:
- 500 g śmietany 30%
- 600 g serka waniliowego
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 puszka liczi (w syropie) bardzo dobrze komponuje się również z mango lub papają
Sposób przygotowania:
Pieczemy biszkopt z w/w składników. Oczywiście białka osobno ubijamy na parze :) Po upieczeniu kroimy na 3 równe części. Nasączamy sokiem cytrynowym rozcieńczonym z wodą.
Co do masy - 2 opakowania galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody – później wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier puder oraz 600 g serka waniliowego.
Na koniec dodać tężejącą galaretkę, wymieszać. Krem wyłożyć na biszkopt.
Dekoracja koszyka oraz kwiatów (róż) zrobiona z kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej. Koszyk brązowy, róże w różnych kolorach po dodaniu barwników spożywczych. Dekoracja za pomocą rękawa cukierniczego.
Oglądaj premierowe wydania "Brylanta w kuchni":
Tagi: brylant w kuchni, Wojciech Ostrzołek, brylant, Anna Morgała, gotowanie, program kulinarny, tort
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Gwałt na małoletniej w Rybniku. Kryminalni zatrzymali dwóch mężczyzn
1953917-letni Kamil chciał zrobić dla rodziny grilla. Jest poważnie poparzony. Jego mama prosi o wsparcie
19422Grzegorz J. usłyszał wyrok: 2,5 roku więzienia!
18947Sejm dał zgodę, a prezydent Duda? RAŚ ma apel do śląskich samorządów
18709Greckie truskawki zalały polski rynek. Jak jest w Rybniku i ile kosztują?
18123Józef Makosz, były prezydent Rybnika - poparł Andrzeja Sączka
+430 / -233Koleje Śląskie uruchomią codzienne połączenia Rybnik-Gliwice - od 9 czerwca!
+190 / -3A. Sączek o hejcie w sieci: „niech 8 gwiazdek nie będzie stanem umysłu w Rybniku”. Zaproponował konsultacje społeczne
+261 / -102Wyprowadzał psa bez smyczy. Właściciel agresywnego czworonoga chciał przechytrzyć strażników
+159 / -9Rak wątroby u 12-latka. Filip z Jejkowic potrzebuje pomocy
+154 / -4Znamy kandydatów do Parlamentu Europejskiego. Kto startuje z naszego okręgu?
38W Czernicy powstało profesjonalne pole do minigolfa. Można tam wypożyczyć sprzęt
37Grzegorz J. usłyszał wyrok: 2,5 roku więzienia!
25„Wywożą dziecko poza miejsce zamieszkania”. Kontroler biletów zabiera głos
24Oto zastępcy prezydenta na nową kadencję. Szereg zarządzeń Piotra Kuczery
19Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert