zamknij

Brylant w kuchni

Brylant w kuchni

Błyszczysz w kuchni? Zabłyśnij na ekranie!

Wojciech Ostrzołek

Znajomi mówię, że dobrze gotujesz? Doskonale przyrządząsz stek lub roladę? Twoją specjalnością są słodkie wypieki? Tworzysz sushi jak w japońskiej restauracji? A może uchodzisz za mistrza grillowania? Zgłoś się do programu "Brylant w kuchni"! Pokaż na ekranie, co potrafisz i wygraj atrakcyjne nagrody!

Możesz zostać gwiazdą nowego programu kulinarnego nie wychodząc z domu! Gospodarz programu "Brylant w kuchni" - Wojciech "Brylant" Ostrzołek, właściciel firmy Catering Śląski, muzyk i podróżnik - odwiedzi Cię w Twojej własnej kuchni wraz z ekipą filmową portalu Rybnik.com.pl.

Podczas każdego odcinka kamera zawita w domu jednej wybranej osoby z naszego regionu, aby magrać wspólne gotowanie i rozmowy. Co zrobić, aby zostać "Brylantem w kuchni"? Zgłosić chęć udziału w programie wraz z opisem swojego popisowego dania oraz... być gotowym na sławę i nagrody:

  • voucher na usługi cateringowe o wartości 300 zł
  • zestaw książek kucharskich przygotowanych przez księgarnię Orbita o wartości 200 zł.

Wypełnij formularz i zgłoś się do programu:

Odcinek 1 / Polędwiczka wieprzowa z wiśniami - flambirowana

Autor: Piotr Borecki

Przepis na 2 porcje

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa - 0,4 kg
  • szynka szwarcwaldzka - 0,10 kg
  • wiśnie w syropie - 1 słoik
  • wiśniówka 36 % alkoholu – ok. 100 ml
  • cykoria – 2 szt.
  • śliwki - 2 szt.
  • ziemniaki - 0,3 kg
  • marchewka - 0,15 kg
  • szalotka
  • chili do smaku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • masło - 0,1 kg

Sposób przyrządzania:

Polędwiczka wieprzowa z wiśniami - flambirowana

Polędwiczkę wieprzową oczyścić pokroić w kawałki o grubości ok 2 cm. Owinąć szynką zamknąć wykałaczkami.
Tak przygotowane mięso zalewamy wiśniami w syropie i dolewamy 50 ml. wiśniówki. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Polędwiczkę po wyciągnięciu smażymy na patelni z odrobiną oliwy z każdej strony przez ok 3 min. Po usmażeniu lekko solimy i odkładamy na talerzyk by mięso odpoczęło. Na patelnie wrzucamy pokrojoną szalotkę ,podsmażamy i dolewamy marynatę z wiśni. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu wkładamy polędwiczkę i redukujemy sos. Po zredukowaniu odkładamy na chwilę patelnie do wystygnięcia, dolewamy wiśniówki, mocno rozgrzewamy patelnię i podpalamy. Czekamy aż alkohol się wypali i dodajemy odrobinę masła. Tak przygotowaną polędwiczkę przekładamy na talerz.

Puree ziemniaczano - marchewkowe z chili

Obrane warzywa gotujemy razem do miękkości z odrobiną soli. Po ugotowaniu przeciskamy przez praskę, dodajemy masło i odrobine chili, mieszamy. Przekładamy na talerz

Cykoria grillowana - śliwka grillowana

Cykorię kroimy na dwie części, skrapiamy lekko oliwą. Śliwkę kroimy na pół i wyciągamy pestkę. Wszystkie składniki przekładamy na rozgrzaną patelnię grillową. Smażymy do miękkości. Przekładamy na talerz.

Ułożenie jest inwencją każdego kucharza. Smacznego!