W Regionalnym Konkursie Kulinarnym wzięło udział czternastu młodych kucharzy z województwa śląskiego. Wśród nich znalazło się dwóch uczniów rybnickiego „ekonomika” – Martyna Rusin i Kamil Kowalski. .
Tematem przewodnim konkursu była finezja smaku potraw z wieprzowiny. Najpierw kucharze przygotowywali zestaw potraw, podanych przez organizatora, a następnie gotowali własną potrawę.
Potrawa Martyny Rusin pt. „Poezja smaku kuchni fusion, czyli zaczarowane spotkanie flambirowanej polędwiczki z aromatycznymi warzywami, delikatną marchewką i sprytnymi boczniakami” zachwyciła jury. Uczennica ZSE-U zdobyła pierwsze miejsce i wyróżnienie za najlepiej przygotowaną potrawę dowolną.
Przypomnijmy, że to nie pierwszy kulinarny sukces Martyny Rusin. Tuż przed Bożym Narodzeniem młoda kucharka zdobyła drugie miejsce w Konkursie Potraw Bożonarodzeniowych (czytaj więcej).
Tagi: Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych, sukces, gastronomia, konkurs kulinarny, gotowanie, Martyna Rusin
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Marcin Nowakowski i Kuba Badach w inoWino (zdjęcia)
+8 / -1Zapraszamy na spotkanie z Markiem Krajewskim w Focus Park Rybnik
+3 / -0Pablopavo i Ludziki w Teatrze Ziemi Rybnickiej
+3 / -0Vinyl Swap i kiermasz książek przeczytanych
+3 / -1Operetka „Księżniczka Czardasza” w Teatrze Ziemi Rybnickiej
+1 / -1Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~bernus14 2012-03-08
14:00:33
Gratulacje... ;)
~D_DIESEL 2012-03-08
16:52:06
Nie wiedziałem, że niegdyś się ściskałem z taką wybitną szefową kuchni :D Gratulacje i pozdrawiam. Tomek