Z inicjatywą zarejestrowania krupnioka śląskiego w systemie Chronionych Oznaczeń Geograficznych wystąpili Urząd Marszałkowski Województwa Śląskiego razem ze Śląskim Cechem Rzeźników i Wędliniarzy, Izbą Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach. Coraz bliżej do rejestracji. W ubiegłym tygodniu producenci produktu spotkali się w Urzędzie Marszałkowskim. Teraz muszą oni założyć formalną grupę producentów, która będzie mogła złożyć stosowny wniosek o rejestrację produktu w unijnym systemie. Kolejne kroki to określenie obszaru wytwarzania krupnioka, ustalenie dokładnej receptury produktu oraz udokumentowanie historii, znaczenia i związku z obszarem wytwarzania na terenie województwa opolskiego i śląskiego.
– Warunkiem uzyskania oznaczenia „Chronione Oznaczenie Geograficzne” jest m.in. to, by nazwa produktu wykorzystywała nazwę regionu, konkretnego miejsca lub też w wyjątkowych przypadkach kraju, gdzie dany wyrób jest produkowany. Konieczne jest też wykazanie, że istnieje związek pomiędzy produktem a obszarem, z którego ten produkt pochodzi – tłumaczą pracownicy Urzędu Marszałkowskiego.
Dlaczego akurat krupniok? – Krupniok śląski jest jednym z najbardziej charakterystycznych wyrobów wędliniarskich związanych z tradycjami kulinarnymi województwa śląskiego. Wytwarzanie krupnioków związane było z tradycyjnym świniobiciem, urządzanym co najmniej raz do roku. Krupnioki na Śląsku towarzyszyły wielu uroczystościom: właśnie przy świniobiciu częstowano okolicznych mieszkańców, rodzinę, roznoszono do domów sąsiadów. Również na weselach i innych rodzinnych uroczystościach były nieodłącznym składnikiem jadłospisu – zapewniają inicjatorzy rejestracji produktu z Urzędu Marszałkowskiego.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
17-letni Kamil chciał zrobić dla rodziny grilla. Jest poważnie poparzony. Jego mama prosi o wsparcie
24408Gwałt na małoletniej w Rybniku. Kryminalni zatrzymali dwóch mężczyzn
19942Grzegorz J. usłyszał wyrok: 2,5 roku więzienia!
19279Sejm dał zgodę, a prezydent Duda? RAŚ ma apel do śląskich samorządów
18764Greckie truskawki zalały polski rynek. Jak jest w Rybniku i ile kosztują?
18328Koleje Śląskie uruchomią codzienne połączenia Rybnik-Gliwice - od 9 czerwca!
+190 / -3A. Sączek o hejcie w sieci: „niech 8 gwiazdek nie będzie stanem umysłu w Rybniku”. Zaproponował konsultacje społeczne
+261 / -102Wyprowadzał psa bez smyczy. Właściciel agresywnego czworonoga chciał przechytrzyć strażników
+165 / -11Rak wątroby u 12-latka. Filip z Jejkowic potrzebuje pomocy
+154 / -4Sport był jego pasją. Zmarł Ksawery Fojcik – nauczyciel i działacz sportowy
+143 / -10Znamy kandydatów do Parlamentu Europejskiego. Kto startuje z naszego okręgu?
38W Czernicy powstało profesjonalne pole do minigolfa. Można tam wypożyczyć sprzęt
37Grzegorz J. usłyszał wyrok: 2,5 roku więzienia!
27„Wywożą dziecko poza miejsce zamieszkania”. Kontroler biletów zabiera głos
24Oto zastępcy prezydenta na nową kadencję. Szereg zarządzeń Piotra Kuczery
19Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~danielo78 2012-02-19
13:19:58
lubie te krupnioki.najlepsze są od STANI.
~Ksenopita 2012-02-19
14:17:29
Najlepszą surową kaszankę jadłem na Podlasiu gdzie wytwarza się ją od setek lat przy okazji każdego świniobicia a najmniej smakuje mi ta z Podkarpacia gdzie też wytwarza ją się od setek lat przy okazji każdego świniobicia. Śląska kaszanka nazywana tu krupniokiem wytwarzana tu od setek lat przy okazji każdego świniobicia najbardziej mi smakuje podsmażana na patelni z cebulką i ni cholerę nie mogę zrozumieć skąd pomysł by nazwać krupniok śląskim daniem regionalnym, jak pewnie i murzyny w Afryce mają podobną recepturę tylko wytwarzają ją od setek lat pod jakąś inną nazwą... Najpierw Unia zabrania tradycyjnego świniobicia, i gospodarz musi oddać świnię do ubojni zamiast, jak jeszcze kilka lat temu, humanitarnie zaszlachtować ją na podwórku, spuścić krew i zrobić se krupnioku. Teraz co bardziej silne finansowo i wpływowe lobby może sobie wprowadzić monopol zatwierdzony przez Unię na wytwarzanie powszechnie znanego, prymitywnego produktu. Może i podpłomyki są tradycyjnie śląskie?
~werkk 2012-02-19
14:54:24
Wożniczka ma bardzo dobre ale najlepsze krupnioki są z świniobicia.
~exitcosmo 2012-02-19
17:51:07
I tak lepsza od kropnioka będzie kaszanka. W ogóle z czego ta nazwa się wywodzi?
~auralfloat 2012-02-19
18:01:18
A mnie smakuje szkocki black pudding czy haggis. To taka wyspiarska wersja krupnioka. A kaszankę to chyba gorole jedzą i mają w domach pawłacze.
~ 2012-02-19
18:43:23
nazwa pewnie od krupskiego młyna
ps. ja tez wole kaszankę :)
~Ksenopita 2012-02-20
07:16:40
Chyba sobie żartujecie z tymi krupami? Google twoim przyjacielem, a jak on wam nie pomoże dowiedzieć się co to są kasze krupy to poczytajcie przepisy na krupniok czy krupnik. A najlepiej się zapytać Olka Krupy albo Dżoany.
~werkk 2012-02-20
08:38:54
Czekam aż ktoś zarejestruje "hauskyjzę"
~exitcosmo 2012-02-20
16:37:37
~Ksenopita psa nie ma a z google przyjaciela sobie robi. Nie mędrkuj tak , nie każdy siedzi przed komputerem 12 godz dziennie.
~Czacha 2012-02-22
08:11:22
Skończy się jak z oscypkiem. Lobbyści ustalą dokładnie skład krupnioka tak, aby tylko oni mogli go produkować, za odpowiednią oczywiście cenę. Oscypka w Zakopenem już się ni kupi (przynajmniej nie łatwo), zamiast tego są "Serki góralkie", "Scypki" i inne wynalazki. Paranoja...