zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

ZSEU: ćwiczą praktyczne umiejętności

2010-05-17, Autor: 
Grupa uczniów z Zespołu Szkół Ekonomiczno – Usługowych z Rybnika oraz z Ostravy i Saragossy bierze udział w praktykach gastronomicznych i hotelarskich.

Reklama

Praktyki realizowane są w ramach dwóch projektów unijnych. Uczniowie z klas o profilu kucharz uczestniczą w projekcie „Polsko czeskie igraszki kulinarne. Praktyki zawodowe.” Natomiast uczniowie z klas o profilu technik hotelarstwa i kelner realizują założenia projektu „Być hotelarzem w  Saragossie i nie tylko. Praktyki zawodowe.” W pierwszym z projektów bierze udział 30 uczniów z Polski i 30 uczniów z Czech. Obecnie trwa pierwsza część tego projektu realizowana w dwóch etapach. W pierwszej z nich 15 uczniów z ZSE-U i 15 uczniów z Ostravy – Hrabůvki odbywa dwutygodniową praktykę w Polsce. W drugim etapie 15 uczniów z ZSE-U i 15 uczniów z Ostravy – Hrabůvki pojedzie na dwa tygodnie do Czech.

W ramach projektu w ZSE-U odbyło się już kilka interesujących działań m. in. Dzień Czeski – podczas którego uczniowie z Rybnika uczyli się jak przygotowywać potrawy czeskie oraz Dzień Polski – w którym to uczniowie z Ostravy poznawali tajemnice kuchni polskiej. Ponadto uczniowie uczestniczyli w pokazie barmańskim i baristycznym, a także miło spędzili czas podczas wycieczek w Beskidzie Śląskim i Żywieckim.

Drugi projekt realizowany jest przez ZSE-U we współpracy ze szkołą hotelarską „TOPI” w Saragossie. Obecnie w Hiszpanii na dwutygodniowej praktyce przebywa grupa 18 uczniów, a po skończonym pierwszym turnusie do Saragossy wyjedzie grupa kolejnych 18 uczniów.

Głównym celem tego projektu jest doskonalenie umiejętności zawodowych uczniów. Dla grupy hotelarskiej jest to obsługa klientów hotelowych w języku hiszpańskim, zapoznanie się z nowoczesnym sprzętem hotelowym, gastronomicznym, obsługa programu komputerowego recepcji.

Z kolei grupa kelnerów poznaje tajniki kuchni hiszpańskiej, zajmuje się obsługą specjalistycznego sprzętu gastronomicznego, doskonali umiejętności obsługi klienta w restauracji. Praktyki odbywają się w hotelach i restauracjach Saragossy.
Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Wybieramy prezydenta Rybnika. Na kogo oddasz głos w wyborach?





Oddanych głosów: 4885