zamknij

Edukacja

ZSE-U: przygotowali kaczkę na 3 różne sposoby

Uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku wzięli udział w kolejnych warsztatach kulinarnych. Tym razem głównym składnikiem przygotowanych dań była kaczka.

14 listopada w Zespole Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku odbyły się inspirujące warsztaty kulinarne dla uczniów klas gastronomicznych pt. „Z kaczką w roli głównej”. Poprowadzili je Katarzyna Fojcik-Graczkowska - szefowa kuchni w restauracji Hotel Spa Laskowo w Jankowicach i Mateusz Sobeczko - kucharz restauracji „Stadionova” w Tychach.

Reklama

Podczas zajęć młodzież przygotowała kilka ciekawych i kreatywnych potraw. Najpierw przystawkę, która składała się z wątróbki z kaczki, kopytka ziemniaczanego, grzybów shimeji i kasztanów. Danie podano z chlebem z palonym sianem i czarnuszką.

Następnie uczniowie z pomocą prowadzących warsztaty wykonali dwie wersje dania głównego. W pierwszej znalazła się pierś z kaczki, dynia, marchew fioletowa, kurki i żółtko. Natomiast druga wersja składała się z udka z kaczki, buraków, krokieta i espumy z serka.

Wszystkie dania powstały w bardzo wesołej i przyjaznej atmosferze. Dzięki temu były przepyszne i rozpływały się w ustach.

Zobacz galerię

Oceń publikację: + 1 + 6 - 1 - 2

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Rybnik z zakazem spalania węgla w piecach. Jesteś za?




Oddanych głosów: 3148