Jak co roku podczas Dni Rybnika, mieszkańcy naszego miasta wzięli udział w konkursie gastronomicznym. Tym razem mieli zdecydować, które kreple rybnickich piekarzy i cukierników są najsmaczniejsze. Degustacja pączków wyłoniła zwycięzcę konkursu – okazał się nim Wilibald Dziwoki. Piekarz otrzymał z rąk prezydenta Piotra Kuczery statuetkę dorodnego pączka.
- Jestem zaskoczony zwycięstwem, bo jak dotąd nie brałem udziału w takich konkursach – powiedział tuż po odebraniu nagrody Wilibard Dziwoki. Jaka jest tajemnica dobrego pączka? Piekarz nie zdradził swojego przepisu. - Na pewno potrzebujemy cukru, mąki, jajek i drożdży – śmiał się.
Piekarnia Dziwoki działa nieprzerwanie od 1970 roku na terenie Paruszowca. Sam właściciel trudni się w zawodzie od 1959 roku. - Nie jest to łatwa praca, cały czas trzeba doglądać interesu – dodał zwycięzca konkursu, który ma już swoich następców w prowadzeniu firmy – syna i córkę.
>> Konkurs Rzemieślniczy na Najsmaczniejszy Rybnicki Krepel zwyciężył Wilibald Dziwoki - zdjęcia<<
Tagi: Konkurs Rzemieślniczy na Najsmaczniejszy Rybnicki Krepel, Dni Rybnika 2015, pączki, Piekarnia Dziwoki, kreple
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
"Babciowe" - dobra zmiana na rynku pracy? "Czas zweryfikuje"
3296ZUS: spadła liczba cudzoziemców. Widać to w obszarze obsługiwanym przez Rybnik
2895MAP ujawnia dramatyczną sytuację Poczty Polskiej. "Przekazana w tragicznym stanie"
1928Lokalna edycja globalnego konkursu IT!
1848Na Śląsku powstanie polsko-amerykański zakład recyklingu baterii z elektryków
179Jest pozwolenie na budowę. Handel przy ul. Żorskiej w końcu ma odżyć (wizualizacje)
+211 / -43Lokalna edycja globalnego konkursu IT!
+13 / -0ZUS: spadła liczba cudzoziemców. Widać to w obszarze obsługiwanym przez Rybnik
+12 / -2"Wzrost we wszystkich kluczowych pozycjach". Digitree Group oszacowała dane finansowe za 2023 rok
+3 / -4Import węgla zablokowany. Normy zapasów przekraczają 200 proc.
+19 / -27MAP ujawnia dramatyczną sytuację Poczty Polskiej. "Przekazana w tragicznym stanie"
9ZUS: spadła liczba cudzoziemców. Widać to w obszarze obsługiwanym przez Rybnik
5Lokalna edycja globalnego konkursu IT!
0"Babciowe" - dobra zmiana na rynku pracy? "Czas zweryfikuje"
0Kosmos! Stworzony przez firmę z Gliwic satelita dostarczył pierwsze obrazy powierzchni Ziemi
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~GieKSa2 2015-06-12
16:16:13
GRATULACJE.....ale jakoś dziwnie brzmi zdanie:" tegoroczny Konkurs Rzemieślniczy na Najsmaczniejszy Rybnicki Krepel zwyciężył Wilibald Dziwoki.."
~Benq 2015-06-12
19:25:33
Bardzo dobre pieczywo oraz wyroby cukiernicze. Gratuluję.
~eloo 2015-06-12
20:25:30
Pieczywo jem albo od Wilusia albo wcale, najlepszy chleb w miescie
~halupczok1 2015-06-12
22:17:16
Serdeczne gratulacje dla Pana Wilibalda, to jest rzemieślnik którego "młode wilczki " powinny podpatrywać i naśladować. Pan (pierwszy z lewej )Pana Wilibalda może się jeszcze dużo nauczyć- co prawda inna dziedzina ale polecam do brania przykładu.
~b_padula 2015-06-12
22:59:43
Ulubiony piekarz mojej babci! Z tą piekarnią łączę wiele wspomnień z dzieciństwa spędzonego u dziadków na familokach na Paruszowcu! A dzisiaj jem od Wila chleb pokrzywowy i żytni. Polecam:)
~werkk 2015-06-14
06:59:54
Kreple musiały być bardzo dobre bo szybko zeszły, starszy cechu zjadł 4.
~bodzio 2015-06-19
23:18:07
Mi osobiście najlepiej odpowiadają kreple z cukierni u Janusza z różanym nadzieniem, a kołocz z serem jest po prostu bomba. Bodzio.
~rzyt 2015-06-23
14:58:41
A ja kupuję chleb z grubą skórką taki "przetrzimany" w piecu. Świeży do końca i nie ma lepszego.