zamknij

Biznes

Znamy zwycięzcę Najsmaczniejszego Rybnickiego Krepla. Które pączki były najlepsze?

2015-06-12, Autor: 
Rybniczanie degustujący dzisiaj na rynku słodkie wypieki zdecydowali – zwycięzcą Konkursu Rzemieślniczego na Najsmaczniejszy Rybnicki Krepel został Wilibald Dziwoki, właściciel Piekarni Dziwoki. Firma prowadzi swoją działalność nieprzerwanie od 1970 roku na terenie Paruszowca.

Reklama

Jak co roku podczas Dni Rybnika, mieszkańcy naszego miasta wzięli udział w konkursie gastronomicznym. Tym razem mieli zdecydować, które kreple rybnickich piekarzy i cukierników są najsmaczniejsze. Degustacja pączków wyłoniła zwycięzcę konkursu – okazał się nim Wilibald Dziwoki. Piekarz otrzymał z rąk prezydenta Piotra Kuczery statuetkę dorodnego pączka.

- Jestem zaskoczony zwycięstwem, bo jak dotąd nie brałem udziału w takich konkursach – powiedział tuż po odebraniu nagrody Wilibard Dziwoki. Jaka jest tajemnica dobrego pączka? Piekarz nie zdradził swojego przepisu. - Na pewno potrzebujemy cukru, mąki, jajek i drożdży – śmiał się.

Piekarnia Dziwoki działa nieprzerwanie od 1970 roku na terenie Paruszowca. Sam właściciel trudni się w zawodzie od 1959 roku. - Nie jest to łatwa praca, cały czas trzeba doglądać interesu – dodał zwycięzca konkursu, który ma już swoich następców w prowadzeniu firmy – syna i córkę.

>> Konkurs Rzemieślniczy na Najsmaczniejszy Rybnicki Krepel zwyciężył Wilibald Dziwoki - zdjęcia<<

Oceń publikację: + 1 + 8 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (8):
  • ~GieKSa2 2015-06-12
    16:16:13

    11 0

    GRATULACJE.....ale jakoś dziwnie brzmi zdanie:" tegoroczny Konkurs Rzemieślniczy na Najsmaczniejszy Rybnicki Krepel zwyciężył Wilibald Dziwoki.."

  • ~Benq 2015-06-12
    19:25:33

    27 0

    Bardzo dobre pieczywo oraz wyroby cukiernicze. Gratuluję.

  • ~eloo 2015-06-12
    20:25:30

    17 0

    Pieczywo jem albo od Wilusia albo wcale, najlepszy chleb w miescie

  • ~halupczok1 2015-06-12
    22:17:16

    9 0

    Serdeczne gratulacje dla Pana Wilibalda, to jest rzemieślnik którego "młode wilczki " powinny podpatrywać i naśladować. Pan (pierwszy z lewej )Pana Wilibalda może się jeszcze dużo nauczyć- co prawda inna dziedzina ale polecam do brania przykładu.

  • ~b_padula 2015-06-12
    22:59:43

    15 0

    Ulubiony piekarz mojej babci! Z tą piekarnią łączę wiele wspomnień z dzieciństwa spędzonego u dziadków na familokach na Paruszowcu! A dzisiaj jem od Wila chleb pokrzywowy i żytni. Polecam:)

  • ~werkk 2015-06-14
    06:59:54

    0 0

    Kreple musiały być bardzo dobre bo szybko zeszły, starszy cechu zjadł 4.

  • ~bodzio 2015-06-19
    23:18:07

    1 0

    Mi osobiście najlepiej odpowiadają kreple z cukierni u Janusza z różanym nadzieniem, a kołocz z serem jest po prostu bomba. Bodzio.

  • ~rzyt 2015-06-23
    14:58:41

    0 0

    A ja kupuję chleb z grubą skórką taki "przetrzimany" w piecu. Świeży do końca i nie ma lepszego.

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Jesteś za powstaniem legalnego toru do driftu w Rybniku?




Oddanych głosów: 5256