zamknij

Wiadomości

W jajach z Rybnika odkryto trujące dioksyny. Przyczyna leży w smogu

Mało kto z nas zdaje sobie sprawę, że spalanie złej jakości paliw i śmieci nie tylko negatywnie wpływa na jakość powietrza, którym oddychamy, ale również na spożywane przez nas produkty. Badania zlecone przez Krakowski Alarm Smogowy wykazały, że trujące dioksyny znajdują się również w kurzych jajach!

Poziom toksycznych dioksyn w żywności pochodzącej z okolic o dużym zanieczyszczeniu powietrza przekracza dopuszczalne normy. Dioksyny powstają w pozaklasowych kotłach, w których pali się paliwem złej jakości oraz odpadami. Wydostają się one z dymem kominów i wraz z zanieczyszczeniami opadają na ziemię.

Jak pokazują pomiary prowadzone w Krakowie i Zakopanem, w sezonie zimowym w Polsce stężenia dioksyn w powietrzu mogą być od 20 do 40 razy wyższe niż w krajach Europy Zachodniej. Ponadnormatywne ilości dioksyn znajdują się również w żywności z przydomowych upraw i hodowli, np. w kurzych jajach.

Na zlecenie Krakowskiego Alarmu Smogowego, w Laboratorium Analiz Śladowych Politechniki Krakowskiej wykonano badania zawartości dioksyn oraz związków z pokrewnej grupy polichlorowanych bifenyli w żółtkach kurzych jaj.

Jaja pochodziły od kur z wolnego wybiegu hodowanych w kilku miejscowościach Małopolski i Śląska: Rabce, Rybniku, Żorach i Barwałdzie. - Wybór miejscowości podyktowany był chęcią oceny zanieczyszczenia środowiska związkami z grupy dioksyn w bezpośrednim sąsiedztwie źródeł niskiej emisji. Skażenie gleby i roślinności w okolicy domostw może następować poprzez opadający z kominów, skażony dioksynami pył, ale również przez skażony popiół z palenisk. Należy pamiętać, że gleba pozostaje skażona dioksynami na wiele lat – mówi Oliwer Palarz z Rybnickiego Alarmu Smogowego.

Dopuszczalna zawartość dioksyn w żywności, w tym w jajach kurzych, została określona w rozporządzeniu Komisji Europejskiej w 2011 roku i wynosi 2.5 pg/g (pikogramów dioksyn na gram tłuszczu).

W przypadku jednego z czterech badanych jaj (Barwałd), stężenie dioksyn było równe maksymalnej dopuszczalnej wartości. W jajkach z Rybnika i Żor zawartość dioksyn przekroczyła dopuszczalną normę (2.7 pg/g). Natomiast w przypadku jajka z Rabki, ilość dioksyn przekraczała maksymalną dopuszczalną wartość prawie czterokrotnie (9.5 pg/g). - Fakt, że z czterech losowo wybranych jaj, w trzech przypadkach występują ponadnormatywne stężenia dioksyn, z czego w jednym przypadku norma przekroczona jest bardzo znacznie, pokazuje że problem skażenia żywności w Polsce jest bardzo poważny – dodaje Oliwer Palarz.

Istnieje znaczne ryzyko, że spożywając jaja z wolnego wybiegu, a także inne produkty lokalnego pochodzenia, jesteśmy narażeni na ponadnormatywne ilości toksycznych dioksyn. Odkładają się one w naszych organizmach i negatywnie oddziałują na nasze zdrowie, a w wypadku matek w ciąży także na zdrowie ich potomstwa.

Prof. Adam Grochowalski, kierownik wykonującego przytaczane badania laboratorium, skomentował tę sytuację. - Jak wynika z badań, zawartość dioksyn w jajach z wolnego wybiegu przekroczyła wartości dopuszczalne. To bardzo zły sygnał. Przekroczenia te wynikają z procesów spalania, oznacza to, że to co wylatuje z kominów ma wpływ na to co spożywane jest w codziennej diecie. Jest źle! - alarmuje, po czym dodaje. - Nie powinniśmy tego bagatelizować! Jeśli normy są przekroczone, automatycznie zapala się żółte światło i należy się temu bliżej przyjrzeć oraz podjąć działania zapobiegawcze – wyjaśnia. Prof. Grochowalski zaznacza także, że jaja fermowe zawierają mniej dioksyn niż jaja z wolnego wybiegu.

Jak zaznacza Polski Alarm Smogowy, zawartość dioksyn w środowisku nie jest obecnie w naszym kraju dostatecznie monitorowana, jednak z dostępnych badań wynika, że Polska jest jednym z głównych emitentów dioksyn w Unii Europejskiej. - Za większość emisji odpowiada dziś nie przemysł, lecz sektor komunalno-bytowy, czyli domowe piece i kotły na paliwa stałe. Są to najczęściej bardzo prymitywne urządzenia, w których nierzadko spalane są odpady węglowe (muł, flotokoncentrat) i komunalne (np. tworzywa sztuczne, drewno klejone lub lakierowane), co skutkuje bardzo wysoką emisją związków z grupy dioksyn â wyjaśnia Jakub Jędrak z Krakowskiego Alarmu Smogowego.

Związki z grupy dioksyn (polichlorowane pochodne dibenzodioksyny i dibenzofuranu) nawet w bardzo małych dawkach są niebezpieczne dla zdrowia ludzkiego, powodując m. in. zaburzenia gospodarki hormonalnej, problemy z płodnością oraz negatywnie oddziałując na rozwijający się płód. Dioksyny są związkami trwałymi i kumulują się w organizmach żywych (np. w ludzkiej tkance tłuszczowej), a głównym źródłem narażenia jest spożywanie skażonej żywności.

Reklama

Oceń publikację: + 1 + 3 - 1 - 8

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (38):
  • ~halupczok1 2016-02-16 07:44:43

    NO TO SĄ JAJA !

    31 0
  • ~minowa 2016-02-16 07:59:43

    Norma przekroczona, ALE O ILE ? Widocznie o tak mało, że nie napisano, bo wydźwięk artykułu byłby inny. Kury nie jedzą wyłącznie trawy, ale i inne pokarmy - skąd wiadomo, ale było dioksyn w kaszy, pszenicy, itp. ? Może to inne pokarmy niż trawa zawierają dużo dioksyn ? Trzeba było sprawdzić jaja z chowu klatkowego i porównać - wtedy byłby rzetelny wynik, a tak jest manipulacja pod założoną tezę.

    53 0
  • ~ 2016-02-16 08:12:41

    swojski to je swojski jajco !!! jo sie tam nie boja bez 100 lot trojom slonsk i ludzie zyjom zdrowi nawet do sedziwych lot !!

    7 0
  • ~siwy1983 2016-02-16 08:43:55

    Już to widze jak od dzisiaj kury sąsiada będą chodzić w białych maskach na dziobach żeby nie wdychały smogu :)

    38 0
  • ~ 2016-02-16 08:46:05

    "Prof. Grochowalski zaznacza także, że jaja fermowe zawierają mniej dioksyn niż jaja z wolnego wybiegu."
    Na jakiej podstawie tak sądzi? Przeprowadził jakieś badania? Nie zbadano jaj z ferm ale każdy mądry. A to kury z fermy nie oddychają?
    Dioksyny w paszach dla kur były już wielokrotnie wykrywane i były pochodzenia grzybicznego a nie z powietrza.
    A pan Bartosz Furmanowicz mógłby sobie zadać troszkę trudu i sprawdzić źródło swojej sensacyjnej informacji.

    26 1
  • ~mellou 2016-02-16 08:48:57

    wiekszych glupot nie czytalem. po pierwsze wprowadza sie niepotrzebnie panike,zdecydowana wiekszosc ludzi spozywa jaja z chowu klatkowego czyli kury siedza tam gdzie zalecają nam spece od smogu w budynku. po drugie tak jakwspomniano wczesniej kury nie tylko oddychaja niesiwezym powietrzem ale spozywają ogromne ilosci paszy watpliwego pochodzenia. po 3 idac tym tropem zaraz okaze sie ze we wszystkich artykulach spozywczych sa dioksyny. szkoda ze nie wspomniano ze itak to niema wiekszego znaczenia gdyz to co jemy w dzisiejszych czasach juz od dawna "swieci " od chemii.

    16 0
  • ~ 2016-02-16 08:49:35

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

    5 0
  • ~mellou 2016-02-16 08:51:12

    a po 4 niema innych tematow na artykuly tylko smog ?? pomalu robi sie to nudne

    0 0
  • ~gabryha 2016-02-16 08:52:54

    Ciekawe co na to Arteks

    14 0
  • ~ 2016-02-16 08:53:30

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

    2 0
  • ~ 2016-02-16 08:59:38

    Szanowna redakcjo skoro wykorzystujecie niesprawdzone informacje z innych gazet i portali to dlaczego państwo usuwają moje linki do stron o dioksynach w paszach?

    29 0
  • ~superelektro 2016-02-16 09:11:42

    Przeczytajcie proszę powyższy artykuł jeszcze raz. Powoli i spróbujcie zrozumieć o co biega. Ja z niego " wyczytałem" że w krótkim czasie będziemy kupowali np. jajka importowane z innych państw unijnych gdyż nasze będą się składały wyłącznie z dioksyn. Przynajmniej na papierze. Zawsze kiedy nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kasę.

    13 0
  • ~ 2016-02-16 09:20:01

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

    8 0
  • ~adaminho89 2016-02-16 09:47:19

    Do czasu, aż będzie ogrzewanie węglowe nic się nie zmieni. Szczerze mówiąc jak idę drogą i widzę ten mega, czarny, śmierdzący dym z kominów, to uświadamiam sobie w jakim średniowieczu jeszcze w Polsce żyjemy! Jak można zatruwać powietrze i samych siebie ? A o tych co palą śmieciami, to już w ogóle nie pisze, bo to totalna porażka. Ciekawe ile faktycznie te zanieczyszczenia w powietrzu potrafią skrócić nasze życie ? 10 ? 15 lat ?

    1 0
  • ~siwy1983 2016-02-16 09:52:10

    adaminho89 zapytam sie sąsiada czy nie oddał by tobie jednej białej maseczki i może klapki na oczy bo po twoim komentarzu widze ze jesteś bardzo zatroskany i przerażony ta cała sprawą :)

    0 9
  • ~minowa 2016-02-16 09:56:40

    Jak powinny być wykonane rzetelne badania ? Karmimy kury tej samej rasy i w tym samym wieku jednakową paszą. Część kur trzymamy poza wolnym wybiegiem, część wypuszczamy na wolny wybieg. Po pewnym czasie zbieramy jajka i dokonujemy badań. Wtedy można porównać wyniki W SPOSÓB OBIEKTYWNY i RZETELNY.

    22 0
  • ~adaminho89 2016-02-16 10:07:07

    Zatroskany ? Siwy zapraszam do centrum Rybnika, u Ciebie na obrzeżach pewnie masz czym oddychać. W centrum ok. 18 nie ma czym inaczej nie da się wyjść z domu. Jeśli Tobie to odpowiada super to super. Jak chcesz żyć w średniowieczu, i dalej się truć to twój wybór.

    7 0
  • ~minges 2016-02-16 10:07:41

    Nie wiem kto za tym stoi ale cała ta ceregiela ze smogiem już robi się nudna. Za niedługo nie będzie można zjeść jabłka, sałaty, w ogóle najlepiej przestańmy oddychać. Wiem, że trzeba działać na rzecz poprawy powietrza, trzeba działać prozdrowotnie i karać palących plastiki i inny syf (w sensie śmieci, a nie prawnie dopuszczony do spalania opał) ale takie straszenie i ciągłe gadanie jaki to smog jest groźny robi się już po prostu nuuudne. Jakieś lobby coś sobie upatrzyło i na okrągło o tym trąbią, robiąc jednocześnie skuteczną antyreklamę.

    11 0
  • ~siwy1983 2016-02-16 10:22:26

    adaminho89 to ty może wyprowadź sie na obrzeża rybnika i nie wychodź z domu zamknij sie w takim dmuchanym balonie podłacz sie do tlenu ale czystego a nie takiego z centrum rybnika i siedz tam do końca swoich dni :)

    0 3
  • ~adaminho89 2016-02-16 10:30:33

    Okey, tak zrobię jak mówisz, a Ty truj się tu dalej w szczególności swoją ignorancją i brakiem obiektywizmu. Ps proponuję wyjechać do jakiegoś kraju przykładowo zachodniej Europy i zobaczysz, że da się inaczej - normalnie, bez całego tego syfu. Może wtedy otworzysz trochę oczy i zmieni Ci postrzeganie tej sprawy. Problem jest banalny do rozwiązania, tylko, problem w tym, że Polska jest za biednym krajem i nie stać nas ogrzewane np. gazem.

    10 0
  • ~Arteks 2016-02-16 10:32:58

    Mnie by interesowało skąd wzięto te jaja z wolnego wybiegu? Bo jeśli z targu to prawie na pewno nie były "z wolnego wybiegu" bo tam można kupić tylko fermowe. Od prywatnych osób? A ile jeszcze osób ma w Rybniku kury? Jeśli ma to jajka wykorzystuje dla siebie. A zna ktoś w ogóle w Rybniku jakąś hodowlę kur na jajka ekologiczne? Bo ja nie. @minowa - całkowicie się z tobą zgadzam. Skąd pewność, że kury nie były karmione jakimś świństwem? Jak dla mnie to jest jakieś szaleństwo. Owszem zawsze będę po stronie tych którzy walczą o lepsze powietrze i problem ze smogiem u nas istnieje ale ewidentnie widać tu jakieś manipulacje tak samo jak z najbardziej "rakotwórczymi" miastami gdzie nikt nie zadał sobie trudu aby sprawdzić dlaczego w miastach które są takie "rakotwórcze", rak występuje dużo rzadziej niż w niektórych ekologicznych rejonach Polski północnej. Olać takie dane! @adaminho89 - w centrum czy na Nowinach powietrze jest zdecydowanie lepsze bo dużo budynków jest podłączonych do c.o. lub gazu. Masakra to jest np. w Popielowie czy Niedobczycach które leżą w kotlinie i praktycznie w większości budynki tam ogrzewane są tradycyjnym opałem. Przechodziłem wieczorem kilka razy ostatnio przez centrum wieczorem i mi nic nie śmierdziało.

    6 0
  • ~siwy1983 2016-02-16 10:34:22

    adaminho89 kończąc i podsumowując moje wypowiedzi na ten temat napisze ci że i tak kiedyś umżemy hehehe i tego nie zmienisz wiec miej wyj...ne a bedzie ci dane :)

    0 2
  • ~majster86 2016-02-16 10:47:38

    to jest już paranoja. Przecież środki spożywcze pochodzenia zwierzęcego są głównym źródłem narażenia ludzi na dioksyny (ponad 80%), zaś ich jakość jest BEZPOŚREDNIO związana z zanieczyszczeniem dioksynami pasz dla zwierząt. Po spożyciu zanieczyszczonej tymi związkami paszy, w wyniku bioakumulacji, lipofilne dioksyny gromadzone są w tkankach zwierząt. Nawet WYJĄTKOWO NISKI POZIOM W PASZACH może stać się źródłem znacznych, nie akceptowalnych poziomów dioksyn w żywności, takiej jak mięso, JAJA oraz mleko i jego przetwory. Dlatego OGRANICZNIE ZANIECZYSCZEŃ W PASZACH JEST KROKIEM PODSTAWOWYM, decydującym o zmniejszeniu dawki dioksyn pobieranej wraz z żywnością przez człowieka oraz o bezpieczeństwie żywności. Badania są jasno zmanipulowane, zaraz napiszą że smog jest też przyczyną rzeżączki aids i kiły. PARANOJA

    14 0
  • ~Eberhard Mock 2016-02-16 11:40:30

    Gdzie można przebadać jaja? Bo nie wiem czy w moich też nie ma jakichś toksyn. Trochę się martwię...

    11 0
  • ~siwy1983 2016-02-16 11:48:46

    Eberhard Mock tu masz adres gdzie można przebadac :) Otwock-Świerk, ul. Andrzeja Sołtana 7

    0 2
  • ~adiqq 2016-02-16 11:59:00

    @Arteks - znam osoby które mają swoje kury, prawie wszyscy maja nadwyżki jaj które sprzedają. I prawie każdy po jakimś czasie powiększa hodowlę jak ma na to warunki, bo roboty niedużo więcej, za to jajka takie są sprzedawane po bardzo dobrych cenach (!)
    jak chcesz, to znajdziesz bez problemu

    4 0
  • ~ 2016-02-16 14:01:38

    Gorsze zagrożenie od smogu widzę polityce apokaliptycznej Polacy sami zarządzają , krajowi grozi zagłada .

    2 0
  • ~SunShine11 2016-02-16 14:19:10

    No taaa jasne! Ludzie nie widzicie że to jest medialna nagonka na ten wielce smog! Najpierw gadka o spalanie śmieci potem złe paliwo i przyłączajmy się do sieci a jak już dali artykuł o PEC i ujawnili jakiego rzędu to są koszty to już nikt nie chce PEC-u więc się posuwają dalej i mówią o jajkach zatrutych!! Aparat do mierzenia smogu jest w takim miejscu że zawsze pokaże podwyższony przy zachmurzanym niebie i takie ilości samochodów. Ja mieszkam 4 km od centrum miasta i już ma inne powietrze, a palę węglem i będę palić bo wydać 2000 zl na rok a 5000 zł to duża różnica!!!(tak w przybliżeniu )

    6 0
  • ~common 2016-02-16 16:16:47

    taaaaaaaa, ciekawe jak ja mam określić te wszystkie parametry jakie oczekuje we wniosku PEC?? Poza tym nikt tu chyba nie wspomniał że umowa z PEC'em musi być zawarta na minimum 5 lat! Podciągnięcie przyłącza do domu (jakieś 4 metry od rury w drodze do ściany) które zrobiliśmy kosztowało jakieś 3 lata temu 1300 zł.

    5 0
  • ~leon32 2016-02-16 19:34:13

    no i teraz muszę żonie powiedzieć, że mam jaja zatrute...i koniec z przyjemności...

    6 0
  • ~imrahil 2016-02-16 20:39:15

    hehe, pewnie sporo w tym prawdy, ale prawda jest też taka, że takie jajka od znajomych lub pobliskich przydomowych hodowli oferują bardzo dobry stosunek smaku do ceny.

    4 0
  • ~ryhor 2016-02-16 21:53:14

    Kiedyś miałem 30 sztuk kur niosek, efektem tego był zrujnowany plac, dziury po 30cm, w nocy można było nogę złamać, wszędzie odchody, trawy to już nie było. To co odzyskałem za sprzedaż jajek równoważyła się z "hodowlą". Dla mnie opakowanie w markecie z napisem "jajka z wolnego wybiegu" to jest kłamstwo, bo nie wyobrażam sobie "produkcji" na skalę przemysłową dla zaspokojenia rynku. Moim zdaniem "wolny wybieg" to tylko lepsza pasza. Możecie się z tym nie zgodzić.

    1 0
  • ~weinachten 2016-02-16 22:29:54

    Jo jym ino jajca kinderniespodzianka

    8 0
  • ~pumeksol 2016-02-17 00:18:50

    Hehe a myślicie że taka kiełbaska z grila latem to ile dioksyn ma?? :)

    4 0
  • ~orient 2016-02-17 00:40:03

    @pumeksol nie wiem ile ma dioksyn kiełbasa na grila ale czy to w ogóle jest jeszcze kiełbasa? Nawet psy i koty nie chcą za bardzo jej ruszać. Pewnie zaniedługo jakiś ekspert ogłosi że najlepsze jajka to z chowu klatkowego na kukurydzy GMO.

    2 0
  • ~ 2016-02-17 18:56:44

    Jaja to ma facet a kura znosi jajka.

    2 0
  • ~MQ 2016-02-17 20:55:19

    Arteks w Rybniku jak podaje rybnicki PINB przeprowadzono kontrolę w 17 fermach drobiu, czy ekologiczne nie wiem ale jakieś tam są :) http://rybnik.pinb.pl/wp-content/uploads/2014.pdf

    0 3
  • ~tymonn 2016-02-20 17:03:15

    Polska a Śląsk szczególnie to taka dziwna kraina w której prędzej uwierzą w gusła, legendy i baśnie niż w jakiekolwiek naukowe badania, oficjalne statystyki czy niepodważalne prawa fizyki. Tak jakby nikt nie chodził do szkoły podstawowej albo co najmniej nie zrozumiał co tam mówią i o co w tym wszystkim chodzi. Dlatego większość nie traktuje na poważnie smogu i jego efektów ubocznych, nikt nie chce uwierzyć, że jajka od kurek są mniej ekologiczne niż te z fermy. Z tych samych powodów mało kto wierzy że w Polsce żyje się lepiej, zmniejsza się bezrobocie a ludzie żyją dłużej oraz że.... Bolek to tak naprawdę LW:) Większość też nie rozumie o co chodzi w polityce, nie potrafi określić swoich poglądów i dokonać odpowiedniego wyboru. Fakty jednak mówią same za siebie. Nie trzeba z nimi dyskutować. To że dla większości fakty są jednak nieistotne we mnie budzi obawę co do sensu demokracji i jej zasad:)

    0 2

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy Waszym zdaniem Kanał Śląski powstanie?




Oddanych głosów: 1617