Od 24 kwietnia do 20 maja uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku odbyli praktyki zawodowe we Francji i Hiszpanii w ramach projektu „Gastronomia i hotelarstwo w krajach basenu Morza Śródziemnego - kompetencja, pomysłowość, wielokulturowość” realizowanego ze środków PO WER.
W ramach projektu pierwsza grupa hotelarzy oraz techników żywienia i usług gastronomicznych pod opieką Grażyny Kula-Kobiałko pojechała do Saragossy w Hiszpanii, a druga ekipa pod opieką Jolanty Kula do Mazamet we Francji.
Celem wyjazdu było zrealizowanie praktyk zawodowych. W Hiszpanii gastronomicy zrealizowali praktyki w restauracji szkoły TOPI, z którą rybnicki „Ekonomik” współpracuje od lat, a hotelarze w takich ośrodkach, jak: Sauce, Don Yo, Gran Hotel, El Principe. Zaś we Francji swoje pierwsze zawodowe szlify hotelarze zdobywali w Mercure L’Occitan, a gastronomicy w restauracjach Inter Hotel Le Caussea, L’Etable à Roussette, Comme à la Maison i La Voie Gourmande.
Uczniowie byli zobowiązani dostosować się do wymagań organizacji pracy w obydwu krajach i pokonać barierę językową. Na początku pobytu odczuwali związany z tym stres, ale szybko odnaleźli się w nowej rzeczywistości, zwłaszcza, że wszędzie spotykali się z bardzo ciepłym przyjęciem i wyrozumiałością ze strony francuskich i hiszpańskich restauratorów oraz hotelarzy. Ponieważ w obydwu krajach hotelarstwo i gastronomia stoi na bardzo wysokim poziomie, rybniczanie mieli okazję poznać tajniki kuchni francuskiej i hiszpańskiej oraz doskonalić swoje umiejętności w nieznanych technikach podawania potraw czy przygotowywania jednostek mieszkalnych w hotelach do sprzedaży. Na życzenie restauratorów przygotowywali również polskie potrawy, które podawali klientom restauracji.
W czasie czterotygodniowego pobytu we Francji i Hiszpanii uczniowie nie tylko kształcili swoje umiejętności zawodowe. Mieli również okazję poznać kulturę i zwyczaje obydwu państw i pogłębić wiedzę historyczną. We Francji młodzież zwiedziła okolice Montagne Noire, malownicze miasteczko Castres, średniowieczną twierdzę Carcassonne, Narbonne, a w Tuluzie park rekreacyjny „La Cité de l’Espace”, gdzie uczestniczyli w pokazach filmów związanych z odkryciami kosmosu. Zwiedzili również wytwórnię wina Gaillac. Natomiast w Hiszpanii już samo miasto Saragossa jest bogate w zabytki pochodzące z czasów imperium rzymskiego takie, jak teatr, termy czy odkopane niedawno przez archeologów forum romanum. Oprócz tego w mieście znajduje się pałac królów arabskich Aljaferia i dwie przepiękne katedry La Seo i katedra del Pilar. W ramach projektu młodzież z Rybnika pojechała na wycieczkę do Barcelony, w trakcie której zwiedziła arcydzieło sztuki architekta Gaudiego, jakim jest bazylika Sagrada Familia. Spacerując najpiękniejszą ulicą Barcelony - Ramblą, uczniowie mieli okazję chłonąć atmosferę tego niezwykłego miasta. Wreszcie zobaczyli port i pomnik Kolumba wskazujący kierunek do Ameryki Południowej. Uczniowie ZSE-U zwiedzili również palarnię kawę, gdzie poznali proces jej produkcji i uczestniczyli w pokazie baristycznym.
Wielką radością zarówno dla opiekunów, jak i dyrekcji szkoły były opinie pracodawców, którzy podkreślali zdyscyplinowanie uczniów oraz ich dużą motywację do pracy. Podczas praktyk młodzi rybniczanie rozwinęli swoje umiejętności zawodowe, kulturowe oraz językowe.
Tagi: zagraniczne praktyki zawodowe, Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku, miesięczne praktyki zawodowe, Hiszpania, Francja, hotelarze, technicy żywienia i usług gastronomicznych, Grażyna Kula-Kobiałko, Jolanta Kula, Gastronomia i hotelarstwo w krajach basenu Morza Śródziemnego - kompetencja pomysłowość wielokulturowość
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Szkoły i przedszkola w Rybniku odczują demograficzną zapaść. W planach likwidacje
13955Muzeum w Rybniku bez dyrektora. Wojciech Dominiak zrezygnował
6955Niepełnoletni absolwenci szkół branżowych w pułapce systemu. „Pojawia się realny problem”
6006DKF Ekran Rybnik: repertuar na luty 2025
2978Wystawa fotografii M6 Annual edycja 2025: „Oczywiste Odjemne”
2759Muzeum w Rybniku bez dyrektora. Wojciech Dominiak zrezygnował
+33 / -7Niepełnoletni absolwenci szkół branżowych w pułapce systemu. „Pojawia się realny problem”
+21 / -0Młodzi artyści w akcji. Za nami regionalny konkurs plastyczny ZSU "Świat Zwiadowców" (zdjęcia)
+8 / -0Nowy żłobek w Czerwionce-Leszczynach przyjmie 75 dzieci. Rusza rekrutacja
+8 / -0Chór Autograph laureatem drugiego miejsca w Tychach
+8 / -1Szkoły i przedszkola w Rybniku odczują demograficzną zapaść. W planach likwidacje
25Niepełnoletni absolwenci szkół branżowych w pułapce systemu. „Pojawia się realny problem”
2Muzeum w Rybniku bez dyrektora. Wojciech Dominiak zrezygnował
1Żory zmienią się w Hogwart. To będą urodziny miasta w stylu Harrego Pottera!
0ZSP nr 7 w najlepszej dziesiątce w województwie śląskim
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert