Uwielbiają je i dzieci i dorośli, a przy tym mają długą i fascynującą historię sięgającą tysiące lat wstecz. 21 lipca przypada Dzień Lodów, bo oczywiście to o nich mowa. Z okazji tego słodkiego święta prezentujemy garść ciekawostek i podpowiadamy, gdzie warto udać się na mrożony deser w Rybniku.
Fascynująca historia powstania lodów, czyli mrożonego deseru uwielbianego na całym świecie, sięga tysiące lat wstecz.
Najwcześniejsze ślady sięgają starożytnych Chin. Już około 2000 lat p.n.e. Chińczycy zamrażali mieszaniny ryżu, mleka i śniegu, tworząc wczesne formy mrożonych deserów. Cesarze chińscy cieszyli się schłodzonymi owocami oraz napojami.
Za twórcę nowoczesnych lodów uznawany jest z kolei XVI-wieczny włoski arystokrata i kucharz, Bernardo Buontalenti. Buontalenti, pracując na dworze Medyceuszy we Florencji, stworzył przepis na kremowy deser lodowy na bazie mleka, miodu i owoców. W tym okresie w Italii pojawiły się również pierwsze lodziarnie.
Warto nadmienić, że Polska jest jednym z czołowych producentów lodów w Europie. W kraju działa wiele zakładów produkujących lody, zarówno dużych, międzynarodowych koncernów, jak i małych, lokalnych przedsiębiorstw. Produkcja lodów obejmuje szeroki wachlarz produktów, w tym lody na patyku, w kubkach, w rożkach, a także lody rzemieślnicze.
Najważniejszymi rynkami eksportowymi dla polskich lodów są kraje Unii Europejskiej, takie jak Niemcy, Czechy, Słowacja i Wielka Brytania.
W Polsce rozwija się trend rzemieślniczych lodziarni, które produkują lody w małych partiach, używając tradycyjnych metod i naturalnych składników. Często eksperymentują one z unikalnymi smakami, takimi jak lody z bazylią, czarnym bzem czy lawendą.
Coraz więcej lodziarni oferuje lody naturalne, które nie zawierają sztucznych barwników, konserwantów ani aromatów. Wytwórcy tych lodów podkreślają, że używają świeżych owoców, mleka od lokalnych dostawców i ekologicznych dodatków.
Wiele polskich lodziarni stawia na wysoką jakość surowców. Mleko i śmietana często pochodzą od lokalnych, małych dostawców, co gwarantuje ich świeżość i naturalność. Owoce, orzechy i inne dodatki również są starannie selekcjonowane.
Obok tradycyjnych czekoladowych czy waniliowych lodów, można dziś znaleźć wiele ciekawych smaków mrożonego deseru.
W Polsce coraz bardziej popularne są lody o regionalnych smakach, które nawiązują do tradycyjnych polskich produktów. Przykładem mogą być lody z dodatkiem oscypka, miodu z polskich pasiek, a nawet lody z kiszonego ogórka!
Lody z... piwa i wina?
W Polsce można znaleźć także lody z dodatkiem piwa i wina. Te oryginalne smaki cieszą się szczególną popularnością wśród dorosłych konsumentów.
Lili Caffe to coś więcej niż kawiarnia. To centrum spotkań przy kawie i domowych wypiekach. To idealne miejsce na krótką przerwę kawową. To niesamowita frajda dla smakoszy lodów. Wnętrze Lili Caffe zachwyca subtelną i wyrafinowaną elegancją, pozwala na relaks, ale także jest dobrym miejscem na biznesowe spotkanie.
Tajemnica Lili Caffe kryje się w autorskich przepisach na rewelacyjne ciasta i torty, w kilkunastu smakach lodów, a przede wszystkim miłej i profecjonalnej obsłudze, która potrafi dobrać smak deseru do charakteru i humoru swoich klientów. Spróbuj!
Polecamy Lilli Caffe
ulica ul. Zamkowa 2/4
44-200 Rybnik
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Eko-Okna przerywają milczenie. Firma wydała oświadczenie
117572Niepełnosprawny syn w centrum rodzicielskiego konfliktu. "Stał się narzędziem do walki"
33262[AKTUALIZACJA] Ewakuowano 250 osób. Sytuacja jest już opanowana
28485„Decyzje trudne, ale konieczne”. Eko-Okna odcinają się od zarzutów o masowych zwolnieniach
24884Została potrącona przez własny samochód. Dramatyczne zdarzenie na parkingu przed szpitalem (wideo)
15942Pijany Ukrainiec deportowany z Polski. Jechał „pod prąd” w centrum Rybnika
+144 / -1Z piekła uciekł na dwóch kółkach. Rower i pomoc innym uratowały życie Sławka (zdjęcia)
+99 / -0Prostytucja i pranie brudnych pieniędzy w Rybniku. Policja zamknęła agencję towarzyską (wideo)
+109 / -10Incydent kałowy po raz drugi. Brodzik na Rudzie znowu nieczynny
+93 / -3Strażnicy miejscy ruszyli do akcji. 13 wraków zniknęło z rybnickich ulic (zdjęcia)
+88 / -3Lokalni działacze PiS przeciwko nielegalnej migracji. "Nie dla paktu migracyjnego, tak dla bezpieczeństwa granic" (wideo)
31Wolność słowa pod lupą. Najjjka uniewinniona, ale apelacja w toku
23Eko-Okna przerywają milczenie. Firma wydała oświadczenie
16Gaz i odpady w służbie transformacji. List intencyjny między Orlen Termika, PGE i Miastem zapowiada nową epokę dla regionu
15Cisza w Gotartowicach tylko wspomnieniem? Mieszkańcy skarżą się na hałas z drogi regionalnej. UM: będą pomiary hałasu
14Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alertObowiązek jazdy w kasku do 16 roku życia dla kierowców hulajnóg i rowerów. Co o tym sądzisz?
Oddanych głosów: 146
~ 2024-07-21
10:52:11
Pisomatołki niezmiennie najbardziej lubią w smaku salcesonu.
Widać jak żarły i się pasły na zdjęciach z wczorajszego festynu w Orzepowicach...
~Kśek 2024-07-21
11:46:16
Zawsze środa była dniem loda.
~Karolina31 2024-07-24
12:14:56
Jak lody to tradycyjne mleczne z kohersena są obłędne! Już kilka razy robiłam i zawsze palce lizać