W pracowni technologicznej ZSE-U można było obserwować warsztaty gastronomiczne przygotowane przez restaurację „Taaka Ryba” z Suminy. Szef kuchni Łukasz Gamoń, razem z uczniami rybnickiego „Ekonomika” przygotował bardzo smaczne i wyszukane potrawy. Na przystawkę zaserwowano tatar z pstrąga z pianą z rabarbaru, następnie uczniowie pod okiem mistrza przygotowali klarowną zupę grzybową z sianem z pora oraz jako danie główne: filet z pstrąga na mchu z sosem krewetkowym. Na deser zaproponowano pieguski z mascarpone z żółtkami i flambirowanymi owocami. Razem z cukierniczkami Martyną i Haliną uczennice „Ekonomika” wykonały przepiękne dekoracje z masy plastycznej.
>> Warsztaty gastronomiczne z restauracją Taaka Ryba - fotogaleria
Finałem warsztatów były niesamowite lody marchewkowe z suchym lodem. Gimnazjaliści odwiedzający w tym dniu Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych, byli pod ogromnym wrażeniem możliwości współpracy z tak znakomitymi specjalistami z branży gastronomicznej.
Tagi: Taaka Ryba, warsztaty gastronomiczne Taaka Ryba, dzień otwarty ZSE-U, Dni Otwarte Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych, ZSE-U Rybnik, Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku, warsztaty kulinarne
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Tancerze Vivero z sukcesami w Słowenii
+15 / -3Rafał Księżyk i jego „Śnialnia. Śląski Underground” z Górnośląską Nagrodą Literacką Juliusz
+12 / -1Nie marnują jedzenia. Uczniowie szkół przygotowali smaczne potrawy
+10 / -1Pokażą najpiękniejsze dekoracje z dyni. W Kamieniu to już tradycja
+9 / -0Tancerze z Rybnika mistrzami okręgu śląskiego
+11 / -2Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~Grzes 2016-04-01
14:29:23
Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.