Czy można połączyć średniowieczny kunszt z nowoczesnością? Można! By się o tym przekonać warto odwiedzić restaurację Spichlerz Gliwice, która w ubiegły weekend premierowo otworzyła kuchnię. Nie bez powodu królują tu dania kuchni średniowiecznej Polski w nowoczesnej odsłonie – restauracja ma swoją siedzibę w zabytkowym budynku z XVII w. Wyszukanym daniom towarzystwa dotrzymują tu niezwykle klimatyczne i ciepłe wnętrza.
Przez ponad rok restauracja była zamknięta. Budynek przechodził gruntowny remont, aby przywrócić mu dawny blask i odtworzyć jak najwięcej z oryginalnego wyglądu. Odwiedzając restaurację Spichlerz możecie poczuć dawny klimat, dzięki stylizowanemu wystrojowi, dekoracjom oraz antycznym meblom. Znajdziecie tu mnóstwo zabytkowych perełek: stoły, krzesła, komody, piękną serwisantkę, a nawet zabytkowego bujanego konika.
Sama kuchnia również została gruntownie wyremontowana, jednak to miejsce w odróżnieniu od starodawnych wnętrz, wyposażono w nowoczesne, najwyższej jakości sprzęty, takie jak: grill z żywym ogniem, wędzarnik, profesjonalną szafę do sezonowania mięsa, czy konserwator do lodów. W kuchni króluje niezwykle uzdolniony i piekielnie ambitny Szef Kuchni Łukasz Szymon Gamoń. Całość menu jest jego autorskim pomysłem.
Ze względu na zabytkowy budynek w jakim się znajdujemy, widząc go po raz pierwszy wiedziałem, że musi być tutaj kuchnia, która podkreśli styl oraz historię tego miejsca. Zważając na jego oryginalność nie chciałem, by styl kuchni, którą serwujemy był zwyczajny. Dlatego też w mojej głowie pojawił się pomysł kuchni autorskiej, która w dużej mierze inspirowana jest kuchnią średniowieczną. Wykorzystuję przepisy z książek Stanisława Czernieckiego oraz Bogdana Gałązki i nie tylko, jednakże każdy dostosowuję do swojego stylu. W karcie dań możecie Państwo znaleźć rybę jeziorną, jak i morską, ślimaki i raki, które były przysmakiem na dworach królewskich – mówi Łukasz Szymon Gamoń, headchef kuchni Spichlerz Gliwice.
Dania z pieczołowicie skonstruowanej karty, a także własnoręcznie tworzonych deserów, w których przemycono średniowieczne smaki owoców, można skosztować od wtorku do niedzieli wyłącznie w gliwickim Spichlerzu. To idealne miejsce nie tylko na niedzielny obiad, lecz również spotkania biznesowe na najwyższym poziomie, firmowe przyjęcia okolicznościowe, czy rodzinne jubileusze. Właściciele mają wiele planów na najbliższe miesiące, dlatego warto śledzić restaurację w social mediach, by nie ominąć żadnego pysznego wydarzenia. W najbliższym czasie spodziewajcie się wyjątkowej oferty świątecznej, a także „spichlerza smaków”, czyli autorskich przetworów niedostępnych nigdzie indziej! Spichlerz Gliwice to miejsce, w którym nie może Was zabraknąć.
Znajdź nas na Facebooku
Tagi: Spichlerz Gliwice
Rybnet wyjawia jak nie dać nabić się w butelkę! Co dalej z szybkim Internetem?
2169Pyszne lody i klimatyczna cukiernia tuż przy zamku w Pszczynie
1555W PROSTARS Centrum Maszyn prace w ogrodzie, lesie czy na budowie to czysta przyjemność
1291Dobierz okulary z mistrzem świata! Agata Optyk zapowiada atrakcje na 10-lecie salonu
1244Daj się poruszyć!
+16 / -0Monolite – mikrocement w najlepszej odsłonie
+8 / -0W PROSTARS Centrum Maszyn prace w ogrodzie, lesie czy na budowie to czysta przyjemność
+8 / -2Jak obniżyć ratę kredytu hipotecznego o stawkę WIBOR? Kredyt w złotówkach jak kredyt frankowy?
+8 / -2Rybnet wyjawia jak nie dać nabić się w butelkę! Co dalej z szybkim Internetem?
+8 / -3W PROSTARS Centrum Maszyn prace w ogrodzie, lesie czy na budowie to czysta przyjemność
0Rybnet wyjawia jak nie dać nabić się w butelkę! Co dalej z szybkim Internetem?
0Pyszne lody i klimatyczna cukiernia tuż przy zamku w Pszczynie
0Dobierz okulary z mistrzem świata! Agata Optyk zapowiada atrakcje na 10-lecie salonu
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alertCzy z grobu radzieckich żołnierzy (na cmentarzu komunalnym) powinna zniknąć czerwona gwiazda?
Oddanych głosów: 2740