zamknij

Wiadomości

Rybnik: autor „Sex&Cook...” uczył szkolne kucharki

2021-05-26, Autor: bf

Kulinarnych rewolucji na stołówkach rybnickich szkół ciąg dalszy. W ramach projektu StratKIT, specjaliści od żywienia zawitali do Zespołu Szkół nr 3 oraz Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 14. Co ciekawe, w żłobku Wesoła Rybka pojawił się Michał Toczyłowski – autor jednej z najlepszych książek kulinarnych „Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza” oraz „Sex&Cook Miłość od Kuchni”.

Reklama

Do Rybnika zawitała Fundacja Szkoła na Widelcu, która od lat zmienia oblicza szkolnych stołówek. To działania pilotażowe projektu StratKIT. W ramach pilotażu w projekcie StratKIT Fundacja realizuje cykl szkoleń dla rybnickich placówek oświatowych – w tym personelu kuchennego i intendentek Zespołu Szkół nr 3, a także Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 14 oraz nauczycieli – edukatorów kulinarnych. Warsztaty odbyły się 20 i 21 maja.

– Zmiana to proces, jeśli zaangażujemy w niego wiele osób, mamy szansę osiągnąć założone rezultaty na dłużej. Za nami szkolenie dla edukatorów, nauczycieli, którzy są chętni, by prowadzić edukację żywieniowo-kulinarną w swoich klasach. Przeprowadziliśmy również pierwsze szkolenie dla kadr stołówek. Próbowaliśmy przekazać uczestnikom to, co naszym zdaniem najważniejsze: że dzieci mogą polubić produkty, które są wartościowe, w tym warzywa i owoce. Podpowiedzieliśmy, jak urozmaicić dania znane i lubiane – jak np. spaghetti z sosem pomidorowym czy burgery, upiekliśmy razową chałkę i zrobiliśmy pyszną pastę z białej fasoli. To dopiero początek, ale czuję, że w Rybniku wydarzy się jeszcze dużo dobrego w temacie żywienia najmłodszych – mówi Katarzyna Pieczyńska – dietetyczka i edukatorka kulinarna, od lat związana ze Szkołą na Widelcu.

Szkolenie teoretyczne dla personelu kuchennego połączono z praktycznymi warsztatami kulinarnymi, na których uczestnicy przygotowali m.in. kotleciki z roślin strączkowych, zdrowe makarony, sałatki i koktajle. Jako alternatywę dla smażonej zwykle w piątki ryby zaproponowano kotleciki z ryby i ziemniaków, przygotowane w piecu konwekcyjnym.

– Bardzo liczę na to, że nauczyciele – edukatorzy w najbliższym czasie poprowadzą w swoich klasach lekcje z edukacji żywieniowo-kulinarnej. Projekt StratKIT oferuje wsparcie w postaci zakupu produktów żywnościowych na zajęcia, a także opiekę merytoryczną Fundacji Szkoła na Widelcu – zapewnia Monika Kubisz, koordynatorka projektu ze strony Urzędu Miasta.

Wszystkie te działania mają przekonać kucharki, intendentki, dzieci (i rodziców), jak ważne jest wprowadzenie elementów zrównoważonej diety do szkolnego jadłospisu.

Według Rity Góralskiej-Walczak ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, która sprawuje opiekę merytoryczną nad rybnickim pilotażem, edukacja żywieniowa, zarówna ta praktyczna jak i teoretyczna, jest podstawowym narzędziem do rozpoczęcia zmian w kierunku zrównoważenia w sektorze zamówień publicznych i usług cateringowych:

– Globalny system żywieniowy jest irracjonalny i pełen paradoksów: z jednej strony, rozwija się przemysłowe rolnictwo i masowy chów zwierząt – zaspakajający rozlewający się konsumpcjonizm – z drugiej, w zastraszającym tempie rośnie marnotrawstwo żywności. Blisko 800 mln osób na świecie walczy z otyłością, a ponad 800 mln cierpi głód. Choć zalewa nas morze wiadomości na temat „prawidłowej” diety, świadomość żywieniowa i zdrowotna jest wciąż bardzo nikła. Tymczasem na naszych oczach następują niepokojące zmiany klimatu, zanik bioróżnorodności, choroby dieto-zależne, których konsekwencje wprost trudno sobie wyobrazić. Zasady zrównoważonego rozwoju w żywieniu zbiorowym, które są obecnie realizowane w Rybniku – w ramach programu pilotażowego – są może niewielkim, ale niesłychanie ważnym krokiem wychodzenia naprzeciw tym zagrożeniom. Mam nadzieję, że w ślad za Rybnikiem pójdą inne miasta w Polsce.

Fundacja Szkoła na Widelcu wraca do Rybnika w czerwcu – tym razem z przepisami letnimi. Projekt StratKIT realizowany jest w ramach programu Interreg Baltic Sea Region.

Szkolenie odbyło się w żłobku Wesoła Rybka, który pomieścił kucharki ze szkolnych placówek. Gotowały pod czujnym okiem Michała Toczyłowskiego. Na co dzień prowadzi on warsztaty kulinarne, stylizuje potrawy do sesji zdjęciowych, wprowadza menu do restauracji, realizuje kulinarne nagrania wideo, jest też współautorem książek kulinarnych Run&Cook. Kulinarny poradnik biegacza" nominowanej do najlepszej książki na świecie (Gourmand World Cookbook Awards 2018 - kategoria Sports and nutrition) oraz "Sex&Cook Miłość od Kuchni" wydanej w lutym 2020.

Oceń publikację: + 1 + 1 - 1 - 9

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (1):
  • ~Milm22 2021-05-26 20:14:20

    Fajnie, że panie ze szkolnych kuchni sa otwarte na nowości, a obiady serwowane w przedszkolach i szkołach będą nie tylko stosunkowo tanie ale także zdrowe i smaczne :)

    3 4

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Jak oceniasz 2,5 roku rządów prezydenta Rybnika - Piotra Kuczery?





Oddanych głosów: 380