Tę myśl i wiele innych przekazał w gwarze mistrz kuchni śląskiej – Remigiusz Rączka.
Tuż przed świętami, 6 kwietnia znany kucharz – Remigiusz Rączka przybył do biblioteki, by poopowiadać o tradycjach śląskiej kuchni, która, jak twierdzi, jest jedną z najbardziej bogatych kuchni regionalnych w Polsce.
AMBASADOR KUCHNI ŚLĄSKIEJ
Remigusza Rączkę śmiało można nazwać ambasadorem kuchni śląskiej, o której wie wszystko. Jego ogromna wiedza na temat gotowania, a także tradycji, historii regionu zadziwiła wszystkich. Spotkanie aż pachniało od opowieści na temat rolad, klusek, kiszonej kapusty, szpajzy czy kopy. Kucharz opowieści kulinarne przeplatał historiami ze swojego dzieciństwa, wspominał swoją babcię, ciocię, wspaniałe kucharki, które dożyły sędziwego wieku, jedząc to, co dawała im ziemia.
ZŁOTE MYŚLI REMIGIUSZA RĄCZKI
Gość biblioteki anegdotami sypiał jak z rękawa, publiczność miała także okazję usłyszeć wiele złotych myśli, które wywoływały co chwilę gromki śmiech na sali, oto niektóre z nich:
Całe lato mom nawarzony kompot.
W krajach zachodnich kożdy mo swoja zagródka. A w Polsce? Kamyczki! Żodyn nie sieje!
Jak dwóch składników nie rozumia – to nie nie biera.
Kiedyś żech zbadoł „kaj jest granica dziury w klusce?” okazuje się, że między Mikołowem
a Orzeszem.
Trzeba jeść kiszonki – oczyszczają jelita! 30 lat temu ludzie na wsi nie chorowali na raka jelit, bo wszyscy jedli kiszonki. Należy wracać do dobrych nawyków.
Dom przed świętami mo woniać, przygotowania to ta cało magia!
Zapytany, skąd pomysł na pisanie książek kucharskich, odpowiedział, że jego książki dedykowane są grupom kobiet w jego wieku i młodszym. – Kiedy młode miały się przyuczać gotowania, obserwować mamy, babcie, jak studiowały? Nie było przekazywania, wielopokoleniowego gotowania. I jo chcioł ta dziura zapchać – odpowiedział Remigiusz Rączka.
Kucharz wprowadził publiczność w sentymentalny nastrój, wspominając smaki swojego dzieciństwa:
Nudla z blachy. Takie z blachy węglowej, kaj się robiły buły.
Ziemnioki maszczone od starzika. Czosnek, cebula, do tego kiszka.
Grysek. Bronocone masło, cukier i swojski sos z wiśni.
Jo se te smaki do dziś odtwarzom!
TRADYCJE WIELKANOCNE
Pan Rączka wiele mówił także o tradycjach wielkanocnych na Śląsku:
Palma powinna być palmą! Mo mieć 7 rodzajów gałązek: z wieprzka, jabłoni, forsycji, bukszpanu, do tego bazie, kokocz i dereń. 3 razy wiązane. A potym jeszcze 5 razy. I po krzyżu „poczaskać” jak się z kościoła wróci.
Do środy się robi, a potym już po dworze nic. Nie sieje się!
Trzeba jaja zafarbić w szupach.
W koszyku mo być sól i chlyb.
KULINARNE BŁĘDY
Kucharz wspomniał także o błędach, których gospodynie czasem nie wiedzą:
Nie soli się ryb wcześniej. Moja Mama mnie nie słucho i tak soli wcześniej. Zawsze się z nią wadza o to. Soli się godzina przed – wtedy ryba będzie soczysta.
Kołocz. Do maku nie dowo się za dużo biołek. Do maku dodowo się powidła śliwkowe.
Jak kluski robicie dzień przed – nie dodować jajka.
Paprykujecie rolady? Niy!? Poprykujcie, dużo lepszo zołza, lepszy kolor. Dobro jest wędzono papryka do gulaszu.
Śledzie moczyć w mleku.
1 ZASADA: NAUCZYĆ SIĘ SMAKU
Na pytanie, co jest najtrudniejsze w prowadzeniu restauracji? (przyp. Remigiusz Rączka jest właścicielem restauracji w Wodzisławiu Śląskim”).
Nauczyć ludzi smaku. 2 lata mi to zajęło. Gastronomia jest ciężko, nie ma ludzi do roboty. Ale warto. Kiedyś nad moim żurem chop się rozpłakoł, bo przypomnioł mu smak dzieciństwa, a emigrując do Ameryki szukoł go 30 lot.
Moderatorem spotkania była Grażyna Polnik (Wypożyczalnia dla Dorosłych PiMBP w Rybniku).
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Majówka w Rybniku: pojawią się muzyczne gwiazdy (program)
16226"Człowiek XXI wieku: wyzwania, możliwości dylematy". Niebawem III Konferencja WSBiNoZ w Rybniku
7808Przedszkolaki z Rybnika uczyły się z Pet Patrolem empatii wobec zwierząt
2863Będą juwenalia w Rybniku, będą koncerty! Wiemy, kto wystąpi
2546Polsko-niemiecka wymiana młodzieży w Jankowicach i Rybniku
2019Majówka w Rybniku: pojawią się muzyczne gwiazdy (program)
+50 / -21Sara Stempka z Jejkowic jest w półfinale Miss Polski 2025
+33 / -16Zmarł prof. Leon Mielimąka, wiolonczelista, pedagog szkoły muzycznej w Rybniku
+17 / -1Będą juwenalia w Rybniku, będą koncerty! Wiemy, kto wystąpi
+15 / -8Wielkopiątkowe rozważania z chórem Autograph
+4 / -0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert