zamknij

Biznes

Nie tylko rosół, śliszki, modro kapusta i rolada. Co jedzą mieszkańcy województwa śląskiego?

2014-08-11, Autor: 
Jaką kuchnię preferują mieszkańcy województwa śląskiego? Gdzie lubią jadać? Ile średnio wydają „na mieście”? Raport „Polska na talerzu 2014” przedstawia trendy panujących obecnie na Śląsku. Wyniki raportu skonfrontowaliśmy z opiniami kilku restauratorów w naszym regionie. Czy pokrywają się one z przeprowadzonymi badaniami?

Reklama

- Mieszkańcy województwa śląskiego mają zróżnicowane preferencje dotyczące rodzaju wybieranego lokalu, w którym zjadają posiłek. Najczęściej jednak swoje kroki kierują do pizzerii. Największą popularnością cieszy się wśród nich kuchnia polska, za nią plasują się dania kuchni włoskiej – czytamy w raporcie „Polska na talerzu 2014” przygotowanym przez sieć hurtowni Makro Cash & Carry.

Poznaliśmy też kulinarne trendy w wojewódzki śląskim. Badania wskazują, że:

- Co piąty mieszkaniec województwa śląskiego jedząc „na mieście” wybiera lokal typu pizzeria;
- Najpopularniejsze wśród mieszkańców Śląska są lokale serwujące kuchnię polską (46 proc.), na dalszym miejscu te, w których można zjeść dania kuchni włoskiej (30 proc.) i europejskiej (23 proc);
- Numerem jeden wśród dań kupowanych na wynos są hamburgery, hot dogi i zapiekanki (26 proc. wskazań) oraz potrawy kuchni polskiej (25 proc.);
- Połowa mieszkańców województwa śląskiego nigdy nie stołuje się „na mieście”, ponieważ gotuje w domu;
- 65% mieszkańców woj. śląskiego dość chętnie gotuje w domu dla przyjemności.

Z raportu wynika także, że mieszkańcy województwa najczęściej jadają poza domem dla własnej wygody (35 proc.). Wielu jako powód wskazuje także względy towarzyskie, ważne dla 27 proc. badanych i jest to najwyższe wskazanie w porównaniu z mieszkańcami innych województw. Za posiłek w lokalu mieszkańcy śląskiego płacą od 10 do 25 złotych.

Jak do powyższych badań ustosunkowali się restauratorzy w naszym regionie? Czy zgadzają się oni z zagadnieniami zawartymi w raporcie? Dawid Koczy, właściciel restauracji „Taaka Ryba” w Suminie przyznaje, że Ślązacy gustują w kuchni włoskiej i fast foodach. Zauważa jednak, że mieszkańcy coraz częściej decydują się na obiady i kolacje w restauracji. – Rzadziej przychodzą w porze lunchu. Niemniej uważam, że nasza kuchnia dąży do ogólnoświatowych trendów – nie ogranicza się tylko do polskich specjałów – mówi nasz rozmówca. W restauracji Dawida Koczy prym wiodą wszelkiego rodzaju ryby – poczynając od tuńczyka, na okoniu kończąc.

Z kolei Izabela Popielarczyk z „Leśniczówki” w Wodzisławiu Śląskim zauważa, że mieszkańcy naszego województwa coraz częściej wybierają się do restauracji w czasie niedzielnego obiadu. – Ludzie są coraz bardziej zabiegani i nie mają czasu na gotowanie w domu. Niektórzy z nich są kulinarnymi tradycjonalistami, a więc gustują w kuchni polskiej. Jeszcze inni poszukują nowych smaków. Warto dodać, że kuchnia śląska jest cały czas popularna – zdradza przedstawicielka „Leśniczówki”.

Głos w sprawie zabrał również Dariusz Cieśla – z restauracji „Dąbrówka” w Jastrzębiu-Zdroju. W większości zgadza się z wnioskami płynącymi z raportu, ale jednocześnie uważa, że nie powinno się generalizować. - Śląsk jest dosyć rozbudowanym regionem, w tym pod względem kulinarnym. Mieszkańcy naszego województwa cały czas uczą się kultury jedzenia w restauracji. Owszem, często się zdarza, że bez naszej śląskiej rolady nie ma mowy o jakimkolwiek przyjęciu, ale równie dobrze „sprzedaje się” u nas kuchnia włoska. Przychodzą do nas i tacy, którzy nierzadko podróżując po całym świecie poznają nieznane dotąd smaki, które chcą sobie przypomnieć w naszej restauracji – mówi Dariusz Cieśla.

Jak dodaje rozmówca w ostatnich latach na Śląsku wzrósł popyt na takie ryby jak: łosoś, sandacz czy dorsz. – Królują u nas przede wszystkim śląskie smaki, ale klienci coraz częściej gustują w kaczkach czy wołowinie – zdradza właściciel „Dąbrówki”.

Jaka kuchnia najbardziej Wam smakuje? Czy poznaliście niedawno jakieś nowe dania, potrawy? Piszczcie w komentarzach.

Oceń publikację: + 1 + 2 - 1 - 1

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (12):
  • ~jurempus 2014-08-11
    07:52:58

    12 0

    golono żymła i piwsko i impreza udano

  • ~BORYS57 2014-08-11
    09:16:52

    5 0

    Jastrzębie to tam już inna kuchnia bo ślązaków pora mieszko a r2eszta to z całej Polski gadzina

  • ~markrotka 2014-08-11
    12:12:14

    0 6

    mieszkańcy górnego ślaska, ogólnie całej polski jędzą produktu z biedronki. status społeczny i zawodowy pikuje w dół. dzisiaj są tylko biedni i bogaci.
    noooo, młodzi jedzą jeszcze kebaby.

  • ~dr Becker 2014-08-11
    13:44:18

    4 0

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~kajzer 2014-08-11
    17:14:34

    16 0

    Prawda jest taka w centrum Rybnika nie zjesz prawdziwego obiadu śląskiego . Trzeba jechać za miasto.. na porządny obiad.. W Rybniku w centrum to jakieś fast etc... To nie dla mnie..

  • ~jurempus 2014-08-11
    20:33:15

    5 0

    kajzer dobrze godo roz jo wszoł do pizza hat na rynku siodłech sie fajno frelka przyniosła mi karta jo nie nauczony w takich restauracjach jeś bo wiycie ognicho paryzol zymly woszty golona itp...no ale zamówiłech jakieś rolsy no łobrozku fajnie wyglondało jak mi to przyniosła to ji powiedziołech że bych musioł 5 takich talyży zjeś żeby cos poczuc...a byłech w tyj smażalni ryb przy mikołowskij i powiym polecom rybka super

  • ~Arteks 2014-08-11
    22:54:07

    0 11

    @kajzer - a może ludzie mają dosyć domowej śląskiej kuchni na codzień w domu i dlatego tak chętnie chodzą na pizzę, spagetti czy inne dania?

  • ~cerberus 2014-08-12
    16:52:41

    5 0

    A ja tam wole wiedziec co jem dlatego sami sobie robimy przysmaki.

  • ~Woziwoda 2014-08-15
    16:05:12

    0 0

    Panie Furmanowicz, polecam jakiś słownik języka polskiego i temat odmiany męskich nazwisk.

  • ~MAF 2014-08-17
    13:31:56

    3 0

    A o wodzionce żodyn nie napisoł to je slonski danie, teroski zamiast chleba modne je do nij wciepac ośmiorniczki. Ino dejcie pozor jak zamowiocie w szynku pomidorowo z uszkami co by was nie podsłuchali.

  • ~Luiza 2014-08-18
    23:12:26

    1 0

    Ja tam wole sowę z przyjaciółmi:-))))

  • ~drozdaxxx 2014-08-20
    15:11:40

    3 0

    Generalnie oprócz stołówek studenckich, pierogarni i ewentualnie baru chińskiego to jest tylko fast food.

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Jesteś za powstaniem legalnego toru do driftu w Rybniku?




Oddanych głosów: 5256