Poznaliśmy też kulinarne trendy w wojewódzki śląskim. Badania wskazują, że:
- Co piąty mieszkaniec województwa śląskiego jedząc „na mieście” wybiera lokal typu pizzeria;
- Najpopularniejsze wśród mieszkańców Śląska są lokale serwujące kuchnię polską (46 proc.), na dalszym miejscu te, w których można zjeść dania kuchni włoskiej (30 proc.) i europejskiej (23 proc);
- Numerem jeden wśród dań kupowanych na wynos są hamburgery, hot dogi i zapiekanki (26 proc. wskazań) oraz potrawy kuchni polskiej (25 proc.);
- Połowa mieszkańców województwa śląskiego nigdy nie stołuje się „na mieście”, ponieważ gotuje w domu;
- 65% mieszkańców woj. śląskiego dość chętnie gotuje w domu dla przyjemności.
Z raportu wynika także, że mieszkańcy województwa najczęściej jadają poza domem dla własnej wygody (35 proc.). Wielu jako powód wskazuje także względy towarzyskie, ważne dla 27 proc. badanych i jest to najwyższe wskazanie w porównaniu z mieszkańcami innych województw. Za posiłek w lokalu mieszkańcy śląskiego płacą od 10 do 25 złotych.
Jak do powyższych badań ustosunkowali się restauratorzy w naszym regionie? Czy zgadzają się oni z zagadnieniami zawartymi w raporcie? Dawid Koczy, właściciel restauracji „Taaka Ryba” w Suminie przyznaje, że Ślązacy gustują w kuchni włoskiej i fast foodach. Zauważa jednak, że mieszkańcy coraz częściej decydują się na obiady i kolacje w restauracji. – Rzadziej przychodzą w porze lunchu. Niemniej uważam, że nasza kuchnia dąży do ogólnoświatowych trendów – nie ogranicza się tylko do polskich specjałów – mówi nasz rozmówca. W restauracji Dawida Koczy prym wiodą wszelkiego rodzaju ryby – poczynając od tuńczyka, na okoniu kończąc.
Z kolei Izabela Popielarczyk z „Leśniczówki” w Wodzisławiu Śląskim zauważa, że mieszkańcy naszego województwa coraz częściej wybierają się do restauracji w czasie niedzielnego obiadu. – Ludzie są coraz bardziej zabiegani i nie mają czasu na gotowanie w domu. Niektórzy z nich są kulinarnymi tradycjonalistami, a więc gustują w kuchni polskiej. Jeszcze inni poszukują nowych smaków. Warto dodać, że kuchnia śląska jest cały czas popularna – zdradza przedstawicielka „Leśniczówki”.
Głos w sprawie zabrał również Dariusz Cieśla – z restauracji „Dąbrówka” w Jastrzębiu-Zdroju. W większości zgadza się z wnioskami płynącymi z raportu, ale jednocześnie uważa, że nie powinno się generalizować. - Śląsk jest dosyć rozbudowanym regionem, w tym pod względem kulinarnym. Mieszkańcy naszego województwa cały czas uczą się kultury jedzenia w restauracji. Owszem, często się zdarza, że bez naszej śląskiej rolady nie ma mowy o jakimkolwiek przyjęciu, ale równie dobrze „sprzedaje się” u nas kuchnia włoska. Przychodzą do nas i tacy, którzy nierzadko podróżując po całym świecie poznają nieznane dotąd smaki, które chcą sobie przypomnieć w naszej restauracji – mówi Dariusz Cieśla.
Jak dodaje rozmówca w ostatnich latach na Śląsku wzrósł popyt na takie ryby jak: łosoś, sandacz czy dorsz. – Królują u nas przede wszystkim śląskie smaki, ale klienci coraz częściej gustują w kaczkach czy wołowinie – zdradza właściciel „Dąbrówki”.
Jaka kuchnia najbardziej Wam smakuje? Czy poznaliście niedawno jakieś nowe dania, potrawy? Piszczcie w komentarzach.
Tagi: kuchnia polska, kuchnia śląska, restauracje w regionie, Polska na talerzu 2014, potrawy polskie, Śląsk, kuchnia włoska, Taaka Ryba, Leśniczówka, Dąbrówka, kulinaria
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Nie będzie dodatkowych środków z budżetu na likwidację górnictwa. Rząd szuka oszczędności
5589ZUS: wyższy próg do świadczenia 500 plus dla osób niesamodzielnych
5000„KSSENON oczami dziecka” - poznają biznes od najmłodszych lat. To unikalny w skali kraju projekt (foto, wideo)
2684PGG: zespół ekspertów od metanu zadba o bezpieczeństwo górników
2260Konferencja Agriverde już jutro w Żorach! Weź udział w wyjątkowym spotkaniu, pełnym innowacji
97Podziemne kradzieże, fałszerstwa, zmowy. Biuro Kontroli Wewnętrznej zwalcza patologie w PGG
+32 / -5Zamontowali blisko 390-tonową turbinę gazową, która zapewni prąd dla 2 mln odbiorców w Polsce (zdjęcia, wideo)
+48 / -26Nie będzie dodatkowych środków z budżetu na likwidację górnictwa. Rząd szuka oszczędności
+22 / -13Miliarderzy ze śląskiego 2025. Forbes podał listę najbogatszych Polaków
+19 / -14„KSSENON oczami dziecka” - poznają biznes od najmłodszych lat. To unikalny w skali kraju projekt (foto, wideo)
+5 / -2Nie będzie dodatkowych środków z budżetu na likwidację górnictwa. Rząd szuka oszczędności
3Konferencja Agriverde już jutro w Żorach! Weź udział w wyjątkowym spotkaniu, pełnym innowacji
0PGG: zespół ekspertów od metanu zadba o bezpieczeństwo górników
0„KSSENON oczami dziecka” - poznają biznes od najmłodszych lat. To unikalny w skali kraju projekt (foto, wideo)
0ZUS: wyższy próg do świadczenia 500 plus dla osób niesamodzielnych
0Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~jurempus 2014-08-11
07:52:58
golono żymła i piwsko i impreza udano
~BORYS57 2014-08-11
09:16:52
Jastrzębie to tam już inna kuchnia bo ślązaków pora mieszko a r2eszta to z całej Polski gadzina
~markrotka 2014-08-11
12:12:14
mieszkańcy górnego ślaska, ogólnie całej polski jędzą produktu z biedronki. status społeczny i zawodowy pikuje w dół. dzisiaj są tylko biedni i bogaci.
noooo, młodzi jedzą jeszcze kebaby.
~dr Becker 2014-08-11
13:44:18
Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.
~kajzer 2014-08-11
17:14:34
Prawda jest taka w centrum Rybnika nie zjesz prawdziwego obiadu śląskiego . Trzeba jechać za miasto.. na porządny obiad.. W Rybniku w centrum to jakieś fast etc... To nie dla mnie..
~jurempus 2014-08-11
20:33:15
kajzer dobrze godo roz jo wszoł do pizza hat na rynku siodłech sie fajno frelka przyniosła mi karta jo nie nauczony w takich restauracjach jeś bo wiycie ognicho paryzol zymly woszty golona itp...no ale zamówiłech jakieś rolsy no łobrozku fajnie wyglondało jak mi to przyniosła to ji powiedziołech że bych musioł 5 takich talyży zjeś żeby cos poczuc...a byłech w tyj smażalni ryb przy mikołowskij i powiym polecom rybka super
~Arteks 2014-08-11
22:54:07
@kajzer - a może ludzie mają dosyć domowej śląskiej kuchni na codzień w domu i dlatego tak chętnie chodzą na pizzę, spagetti czy inne dania?
~cerberus 2014-08-12
16:52:41
A ja tam wole wiedziec co jem dlatego sami sobie robimy przysmaki.
~Woziwoda 2014-08-15
16:05:12
Panie Furmanowicz, polecam jakiś słownik języka polskiego i temat odmiany męskich nazwisk.
~MAF 2014-08-17
13:31:56
A o wodzionce żodyn nie napisoł to je slonski danie, teroski zamiast chleba modne je do nij wciepac ośmiorniczki. Ino dejcie pozor jak zamowiocie w szynku pomidorowo z uszkami co by was nie podsłuchali.
~Luiza 2014-08-18
23:12:26
Ja tam wole sowę z przyjaciółmi:-))))
~drozdaxxx 2014-08-20
15:11:40
Generalnie oprócz stołówek studenckich, pierogarni i ewentualnie baru chińskiego to jest tylko fast food.