zamknij

Wiadomości

Kto chce wynająć „Delicje” przy rynku?

2020-02-03, Autor: bf

Szukasz dużego lokalu tuż przy rynku w Rybniku? Jest ku temu okazja. Zakład Gospodarki Mieszkaniowej ogłosił właśnie przetarg na wynajem lokalu.

Reklama

Przypomnijmy, w sierpniu 2018 roku pisaliśmy, że z kulinarnej mapy Rybnika zniknęła jedna z najstarszych restauracji w mieście „Delicje Ristorante”.

Popularne „Delicje” przez 16 lat mieściły się przy ulicy Raciborskiej, tuż obok Rynku. Była to pierwsza włoska restauracja w mieście i pierwsza o wysokim - jak na Rybnik -standardzie.

- Zdecydowaliśmy się na zakończenie działalności z powodów czysto biznesowych – mówił wtedy współwłaściciel „Delicji” Grzegorz Kłoda.

Dzisiaj rybnicki magistrat informuje, że lokal przy Raciborskiej jest do wynajęcia. Przetarg prowadzi ZGM. Pomieszczenie ma powierzchnię ponad 210 metrów kwadratowych. Stawka za 1 m² (w zł) netto wynosi 19 złotych. Tyle samo kosztuje metr kwadratowy piwnicy (ale ostatecznie wyniesie 50% wylicytowanej stawki).

Więcej informacji znajdziecie na stronie ZGM.

Dodajmy, że o „Delicjach” głośno było z innego powodu. To właśnie kelnerzy tej restauracji 2 lutego 2016 roku złapali i obezwładnili na płycie rybnickiego rynku złodzieja, który nie zapłacił za rachunek. Sceny z tej akcji obiegły wszystkie ogólnopolskie stacje telewizyjne, a ekipie reporterskiej Rybnik.com.pl jako jedynej udało się to zarejestrować:

Oceń publikację: + 1 + 54 - 1 - 33

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (23):
  • ~norton 2020-02-03 16:54:21

    "Restauracja" MCDonalds? :)

    72 24
  • ~adamczykhenryk1 2020-02-03 17:13:46

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

    8 11
  • ~Sebastian Ryszka 2020-02-03 17:35:02

    Gratulować bezkonfliktowej pracy Policji .Nikt nikogo nie bił ,tylko spokojnie do radiowozu .Gratulacje .W innych miastach to od razu pałują .Profesjonalnie przeprowadzone zatrzymanie.

    18 37
  • ~marys76 2020-02-03 17:37:05

    Dować Burger Kinga!

    60 25
  • ~skuty 2020-02-03 17:38:31

    Mogę się mylić, jeśli tak to mnie poprawcie.

    Czy poprzedni właściciel nie zrezygnował z powodu "stawek za wynajem" za wynajem, a tu się okazuje że to 19zł/m²?

    Patrząc na lokalizację to wcale nie jest tak drogo. Wątpię, żeby wcześniej było drożej.

    50 22
  • ~piotr.kowalski 2020-02-03 17:45:12

    Panie Sebastianie, akcja kelnerów zakończona interwencją policji miała miejsce ponad 4 lata temu, dokładnie 2 lutego 2016 roku. W jakich miastach w takiej sytuacji następuje "pałowanie" ?

    27 20
  • ~Stasek 2020-02-03 17:46:40

    Nie widzę informacji jaka jest sytuacja z przeszklonym tarasem. Ten podobno ma innego wlasciciela. Chyba, że cos sie zmienilo od 2018...?...

    41 1
  • ~palaczzasypowy 2020-02-03 18:16:01

    czytajcie ze zrozumieniem,to jest przetarg, a cena wywoławcza wynosi 19 zł,co nie znaczy że taka zostanie,wystarczy że spotka się kilku i będą się przebijać to cena dojdzie spokojnie do 80zł,do tego podatek od nieruchomości 23,90 za m i już się robi pokaźna kwota,a gdzie zusy,wypłaty i inne koszty utrzymania.

    67 8
  • ~Sebastian Ryszka 2020-02-03 18:26:56

    ~piotr.kowalski Polemika z Panem kończy się banem nałożonym na Moje konto .Więc jak cywilizowany leming nie prowadzę konwersacji z osobami mającymi tzw. plecy w portalu Rybnik .com.pl .Pana niechęć do węgla i awatar jasno tłumaczą Pana "wypociny".A baner reklamowy "Słońce +" zamieszczany na tym że portalu jest podwaliną moich domniemań..Ostatecznie spotykając pana na ulicach Rybnika z grzeczności powiem Dzień Dobry ,ale dłoni nie podam .Lecz proszę by był Pan bardziej powściągliwy w swoich opiniach ,bo zamiast dzień dobry napluję Panu w twarz .Ps .bez personalnej urazy ,a do propagowanej propagandy.

    45 37
  • ~mixmax 2020-02-03 19:57:58

    "Tyle samo kosztuje metr kwadratowy piwnicy" I w tym jest haczyk. Nie podają powierzchni piwnicy, bo jest prawie taka sama jak powierzchnia lokalu. Restauracja jej nie użytkuje, a płacić trzeba.

    34 5
  • ~apurocs 2020-02-03 20:55:54

    Ikea

    8 19
  • ~Benett 2020-02-04 01:51:04

    Niestety zgodzmy sie, ze Rybnik jest gastronomicznym trupem. Nikt tego nie wynajmie bo nie zarobi. maga byc tanie budy z zapiekankami i kebab bo to zaspokaja ambicje rybniczan.
    Rybnik jest miastem klasy robotniczej (nawet tej zamoznej) a nie sredniej (nawet tej na kredytach). Klasa srednia, ktora zalicza sie do foodies - juz ma swoje miejsca we Wroclawiu w Warszawie (tam jest wszystko), Krakowie i troche w Katowicach (ale niewiele). Ludzie z klasy robotniczej, ktorzy sie interesuja gastronomia inna niz schabowy i rolady - tez tam trafia. (gdzie mozna zjesc w Rybniku w niedziele pawdziwe wolowe rolady i rosol na kurze a nie vegecie?) Chwala wszystkim, ktorzy w tej beznadziei rybnickiej probuja, ale Rybnik jest kulinarnym trupem.

    75 9
  • ~adamczykhenryk1 2020-02-04 04:57:28

    ciągle łamię regulamin - proszę o szkolenie :)

    21 8
  • ~rzyt 2020-02-04 08:33:07

    Olimpia z hotelem, restauracją, spa i salami sportowymi poszła za dobre pieniądze to może coś się ruszyło w sprawach czynszów, bo inaczej prezydenci sami to sobie poprowadzą lub rozburzą. Prywatny pomimo zaniechania działalności musi płacić podatek od pow. działalności gosp. Ciekawe jak miasto z tym sobie daje radę i z wielu innymi nonsensami typu budka z kebabem 20 mkw plus podatek od całej działki 2000m.

    13 2
  • ~Arteks 2020-02-04 11:25:38

    @benett - ja się z twoim stwierdzeniem nie zgadzam i to jako turysta i podróżnik który bywa w wielu różnych miejscach i ma jakąś skalę porównawczą. Ilość lokali gastronomicznych jest u nas naprawdę duża, jest w czym wybierać i jest do czego zaprosić gości. O jakości się nie wypowiadam. Gdyby jakość jedzenia w polskich lokalach była doskonała do Magda Gessler nie miałaby co robić. A ma i naprawia lokalne nawet we wspomnianym przez ciebie Wrocławiu.

    8 19
  • ~Benett 2020-02-04 11:48:06

    @Arteks
    Naprawde? to ja do nich nie trafiam. Wymien po 3 najlepsze z kuchni : Polskiej, Slaskiej, Wspolczesnej Europejskiej - dowolnej - Francja/Wlochy, Japonskiej, Koreanskiej, Wietnamskiej? Ile jest restauracji wegetarianskich?
    Gdzie jest lepszy ramen a gdzie najgorszy?
    Czy powstala wsrod mlodych rybniczan jakas kooperatywa spozywcza? zeby ludzie sobie dostarczali eko warzywa i jedzenie od producentow - rolnikow z pominieciem sklepow?
    Czy sa jakies dobre rybnickie blogi kulinarne, ktore polecasz?
    Rybnik i okoliczne miasteczka - z ktorych ludzie do niego czesto dojezdzaja (wodzislaw, jastrzebie, zory, knurow i inne wiochy) to aglomeracja na minimum 600 tys mieszkancow. I to jest potencjalny rynek dla gastronomii bo do dobrej restauracji sie jezdzi, z jednego konca miasta na drugi a nawet do innego, bo dobra kolacja to wydarzenie., i to nie jest problem dla ludzi, ktorzy okreslaja sie jako smakosze.

    22 0
  • ~Benett 2020-02-04 12:01:26

    @Arteks
    Zauwaz, ze nawet nie zapytalem o "fine dining" z super obsluga kelnerska, bialymi obrusami, ilomas gwiazdkami czegokolwiek i rachunkami z sufitu, tylko o normalne restauracje na przecietna kieszen. W swiadomosci rybniczanina zwykla kolacja w restauracji za 80-100 zl na glowe bez alkoholu to nieuzasadniony luksusowy wydatek. Wiem, bo jak jestem w Rybniku to nikt ze znajomych ze mna nie chce wyjsc na miasto, a nie jest tak, ze zle zarabiaja. We Wroclawiu zawsze mam ekipe znajomych, ze kiedykolwiek sie tam pojawie to robim gdzies wypad. Lubie kuchnie koreanska i inne azjatyckie - tam sie co chwila cos pojawia - ostatnio uberpopularny Solleim. W Warszawie tak samo....

    12 3
  • ~Arteks 2020-02-04 12:04:31

    @benett - polecam koncentrując się tylko na centrum: weg-Masala - jedna z lepszych na Śląsku wegetariańskich restauracji!, jap-Sushi na Kościelnej - rewelacja!, gre-koło pl. Wolności - przesmacznie, trzeba rezerwować stolik nawet w tyg. pol-Maryna - świetny wybór i zawsze smacznie, gruziń-Batumi, dla osób które chcą smacznie zjeść ale się śpieszą - świetne bistro Degustacja... To tylko takie przykłady na to co chciałeś. W Rybniku w centrum jest ponad 50 lokali gastronomicznych. Każdy coś znajdzie do siebie. Nawet w dziedzinie fastfood są postępy bo jest Zdrowa Krowa czy Zapiekanki z ogórem czyli coś poza zwykłymi kebabowniami lub sieciówkami. Wiesz... ja ci powiem w czym trochę jest problem - czasami nie docenia się tego co jest pod ręką. A wstydu nie ma tylko trzeba się rozejrzeć.

    11 10
  • ~Arteks 2020-02-04 12:11:11

    @benett - to nie jest kwestia siły nabywczej bo ta w takim Rybniku jest wysoka (niedawno nawet na onecie była mapka i byliśmy w czołówce). U nas wielu ludzi nie ma czasu wieczorem wyjść na miasto bo siedzi w tych swoich chałupach i spędza ogrom czasu jak nie w przydomowych kotłowniach to przy kosiarkach. Ale i tak doceń to, że jak na miasto nieturystyczne mamy nieprzeciętną ilość lokali gastronomicznych w centrum miasta co jest plusem dla miasta.

    6 14
  • ~Benett 2020-02-04 12:46:24

    @Arteks
    50 lokali gastronomicznych? Wlaczajac w to budy z kebebami, fastfoody to naprawde ubogo. Wejdz na tripadvisora i porownaj do miast podobnej wielkosci na zachodzie. Wyjdzie ci po 250-300.
    InoWino robi swietna robote, ale jedna sikorka wiosny nie czyni.
    Ale wymieniles japonskie, wiec skupmy sie na nich. Nie bylem w ani jednej, ale opowiem ci o nich po analizie menu:
    Japan Sun - Sushi - nie wiem czemu na zdjeciach reklamuja glownie jedna odmiane - maki; Zupy - Tajska, Wietnamski Pho z kaczki i Ramen (gdzie 30 zl ) uzasadniaja wolumenem (900ml) widac taka cena za zupe dla lokalsow to szklany sufit. - Jak restauracja japonska serwuje dania innych kuchni? czemu nie 3 rodzaje ramenu, czemu nie 3 japonskie zupy po prostu - ramen, tonjiru, chanpon. Mspomnialem o zupie miso? robota na kilka minut i mozna jako przystawke za darmo dawac. Dania glowne tez tajsko-japonskie, a gdzie tempura, udon i masa innych. Nie znaja?
    Patio Sushi- czyli znowu sushi (nic do niego nie mam, ale to tylko fragment kuchni japonskiej i 2 rodzaje ramenu i zupa tajska (po jaka cholere?).
    Sushi king - do menu nie dotarlem, ale na FB sa recenzje "duze porcje. Tanie Jedzenie" - zdjecia tony rolek maki (dlaczego akurat ta odmiana jest w Polsce tak popularna??? i troche kalifornijskich.

    7 2
  • ~Blazej Balcerzak 2020-02-04 12:46:49

    Ogolnie zarcie Japonskie w Rybniku to jedzenie dla ludzi majacych blade o nim pojecie, ktorzy sie chca pochwalic, ze posluguja sie paleczkami i sa z tego dumni (byl kiedys tajski bar na Sobieskiego i mial logo miske z paleczkami - tajowie akurat jedza nozem i widelcem od 19 wieku) i uwazaja sie za ekspertow. SZefowie/wlasciciele zamiast sie skupic na kuchni japonskiej robia niepotrzebne wycieczki w inne rejony (bardziej uzasadnione bylyby dania koreanskie - czasem sa laczone jap-kor restauracje bo korea byla okupowana przez nich. Czemu nie bedac w nich uwazam, ze nie sa za dobre? bo slyszalbym o nich w jakis ogolnopolskich grupach kulinarnych azjatyckich a najlepszy blog kulinarny poswiecony tym kuchniom"Pyza made i Poland" - po wpisaniu rybnik daje wynik:"NO RESULTS. Przykro nam nie znaleziono". Najlepszy lokal z sushi obecnie nie jest w Warszawie a w Kielcach - czyli prowincja tez moze.
    O Masali sie nawet nie wypowiadam, bo menu sie tam nie zmienilo chyba od zalozenia. Wegetarianin nie umrze z glodu ale bedzie sie nudzil, jesli nie lubi pseudoindyjskiego zarcia to zdechnie...

    6 0
  • ~Blazej Balcerzak 2020-02-04 12:48:13

    No to sie wysypalem lol... tak to ja...

    2 0
  • ~pprywatne 2020-02-04 14:25:00

    Z tego co wiem, to lokal bez okien bo właściciele zadaszonego tarasu zasłonili okna z lokalu.

    3 3

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Zbliżają się wybory prezydenckie. Zagłosujesz na:







Oddanych głosów: 6013