zamknij

Wiadomości

Już nie tylko smażone placki, a domowe obiady. Spółdzielnia socjalna remontuje nowy lokal

2018-03-01, Autor: Bartłomiej Furmanowicz

„Co ze smażalnią, która miała działać przy ul. Kościuszki?” - takie pytanie coraz częściej słyszeliśmy od rybniczan. Ciekawskich uspokajamy – lokal powstanie, ale w innym miejscu. Będzie też oferował więcej dań, a nie tylko smażone ryby czy placki.

Reklama

Przypomnijmy, w maju ubiegłego roku pisaliśmy o tym, że przy ul. Kościuszki („na tyłach” Warsztatu Terapii Zajęciowej) ma powstać smażalnia placów i ryb. Pracę w tym lokalu miałyby znaleźć osoby z niepełnosprawnością intelektualną. >>Masz ochotę na smażone placki i ryby? Spółdzielnia socjalna otwiera smażalnię<<

Temat ucichł, ale nie został zapomniany przez rybniczan. Wspomniany wyżej lokal nadal bowiem stoi pusty. Kiedy pomysł otworzenia smażalni dojdzie do skutku? Czy w ogóle doczekamy się takiego punktu?

Okazuje się, że smażalnia nie będzie działała przy Kościuszki, ale przy ul. Barbary 22A – tuż za Domem Kultury w Niedobczycach. Dlaczego? - Kosztorys remontu, który trzeba byłoby zrobić w pierwotnej lokalizacji przewyższył jakiekolwiek nasze wyobrażenia. W budynku musiałaby pojawić się nowa wentylacja, która została wyceniona na 70 tys. złotych. Dodatkowo trzeba wybudować kanalizację na tzw. tłuszcze brudne. To byłyby kolejny koszt. Remontu przewyższył wartość samego budynku – tłumaczy Piotr Puchała, prezes Spółdzielni Socjalnej „Z Ikrą”.

W znalezieniu nowej lokalizacji pomógł magistrat. - Wiceprezydent Piotr Masłowski zaproponował miejsce przy ul. Barbary, gdzie kiedyś znajdowała się kuchnia, wydawano tam obiady dla dzieciaków. Przestała istnieć 3 lata temu, ale infrastruktura została. Brakowało jednak sali konsumenckiej. Zaadaptowaliśmy więc dawną aptekę, która sąsiaduje z kuchnią – dodaje nasz rozmówca.

Zmieniło się miejsce lokalu, zmienił się więc też klient. Spółdzielnia Socjalna zrezygnowała z idei smażalni/plackarni na rzecz lokalu gastronomicznego w kształcie baru mlecznego. Oczywiście, zjemy w nim smażone placki czy naleśniki, ale w menu pojawią się również dania obiadowe – domowe jedzenie za przystępną cenę.

Jeszcze nie wiadomo kiedy dokładnie dojdzie do otwarcia lokalu. Jutro ma się odbyć pierwszy odbiór Sanepidu. - Dodatkowo musimy przejść przez Sanepid żywieniowy – mówi Piotr Puchała.

W lokalu gastronomicznym ma pracować 9 osób, w tym szef kuchni i pomoc kuchenna złożona z osób niepełnosprawnych intelektualnie.

Odwiedziliśmy wspomniane powyżej miejsce, robota wre. Sami zobaczcie na zdjęciach!

Zobacz galerię

Oceń publikację: + 1 + 26 - 1 - 33

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (28):
  • ~adamczykhenryk 2018-03-01 15:29:58

    Wentylacja za 70 tys. zł Na wsi idzie postawić dom bez dachu :)

    84 9
  • ~rybnic 2018-03-01 15:49:20

    Bardzo pozytywnie nakręcony facet - Brawo Piotr :-)
    "~Harry04" gdzie mogę poczytać o Twoich dokonaniach dla naszego regionu ???.
    Pozdrawiam :-))

    26 67
  • ~adamczykhenryk 2018-03-01 16:19:27

    rybnic Wiem jakie dzwony biją w Niemczech ( z swastyką 5 sztuk ). Wiem dlaczego węgiel sprowadzony śmierdzi ( mieszany z masą asfaltową ) . Wiem jakie ile ( 134 ) firmy amerykańskie rozkręcają biznes w Rosji . Wiem dlaczego w Rybniku bieda .

    64 24
  • ~mobilek 2018-03-01 16:34:32

    lokalizacja na Kościuszki w centrum a lokalizacja w Niedobczycach to dwa inne światy, komu z centrum będzie się tam chciało jechać zjeść?
    dajcie spokój z takim pomysłem!!! .

    142 4
  • ~Sylwia Stempniak 2018-03-01 16:37:41

    Genialny pomysł. Szkoda, że nie Centrum ale na bank podjadę:) Gratuluję Piotrek:)

    10 88
  • ~xxxx 2018-03-01 17:09:09

    niedobczyce? ahahha,szkoda że nie w kamieniu! powinni zrobić tak jak w żorach - krówkę w centrum !!!

    87 4
  • ~mekes5508 2018-03-01 17:15:08

    xxxx - dokładnie w Żorach ten lokal jest w samym centrum blisko rynku a nam zafundują go w dzielnicy oddalonej o kilka km od centrum.
    brak przemyślenia.

    97 4
  • ~tf2 2018-03-01 18:52:55

    Miała być smażalnia placków a będzie zwykła restauracja.

    41 2
  • ~Arteks 2018-03-02 00:28:20

    Nie podobał mi się pomysł z lokalem na Kościuszki bo on był po prostu brzydki i taki trochę niegodny dla tej idei. Chociaż samo miejsce może trochę bardziej "proklienckie". W okolicy DK Niedobczyce jest trochę socjalnych familoków, jest sporo miejsc pracy, jest szkoła. Może akurat będą chętni na takie tanie obiady. @xxxx @mekes5508 - podobno żorska "Krówka" wykosiła w okolicy całą gastronomię. Co nie dziwi bo lokal socjalny nie powinien działać w okolicy gdzie są lokale komercyjne. Dochodzi wtedy do nierównej konkurencji.

    7 65
  • ~bartezz 2018-03-02 01:23:14

    Arteks - na Kościuszki obok PKP od lat 60-tych istniał Bar Mleczny " Smakosz " w 2013 roku został zlikwidowany i zamknięty bezpowrotnie. Od tego czasu nie pojawił się w centrum tego typu bar, gdzie można zjeść tanio i smacznie. Być może wystrój nie był w nowoczesnym stylu, tylko bardziej przypominający czasu PRL-u ale jedzenie było smaczne i przede wszystkim tanie. Bardzo dużo ludzi odczuło brak tego typu lokalu w centrum miasta. Dlatego ta smażalnia byłaby idealnym następcą byłego baru mlecznego w tej okolicy.
    Ja osobiście będąc często w Żorach z miłą chęcią stołuję się w
    " Krówce " bo jest tam również bardzo smacznie i tanio.
    Jakie masz konkretne uzasadnienie, że twierdzisz iż, nie podobał ci się pomysł z tym lokalem cyt. " bo on był po prostu brzydki i taki trochę niegodny dla tej idei ".???
    Bardziej tu znowu chyba chodzi o twoją obronę pomysłu obecnej ekipy rządzącej - prawda ;-)

    63 1
  • ~dr Becker 2018-03-02 06:40:48

    Kiepsko to widzę. Mam bardzo poważne wątpliwości czy w takim miejscu ten lokal będzie miał wystarczająco dużo klienteli aby na siebie zarobić.

    35 2
  • ~Arteks 2018-03-02 11:37:32

    @bartezz - bary mleczne to wspomnienie ...z innej epoki tak jak sprzedawcy lodów na plaży czy saturatory. Kiedyś się to sprawdzało ale świat idzie z postępem. I dzisiaj klient jest o wiele bardziej wymagający niż kiedyś. W Żorach nigdy nie było barów mlecznych więc może tam akurat ta przestarzała formuła się sprawdziła bo tam ludzie nie są rozpieszczani przez gastronomię. U nas nie bo ludzie tą formułą się zrazili, a bary mleczne których było kilka w Rybniku po prostu poupadały. Zresztą to jest tendencja ogólnokrajowa. W Katowicach znasz jeszcze jakiś bar mleczny, kiedyś było kilka. Teraz o wiele bardziej modne są fastfudy, a jeśli ktoś ich nie lubi to różne specjalistyczne pierogarnie, naleśnikarnie czy bary bistro gdzie samemu można sobie zestawić danie jak tylko mu pasuje. W Rybniku pełno tego jest. Natomiast kiedyś sam zwróciłem uwagę, że nie ma na razie takiej typowej smażalni placków specjalizującej się w tym daniu w której smakoszom placków nie przeszkadza charakterystyczny zapach gorącego oleju. Jaka obrona pomysłu obecnej ekipy? A jak krytykowałem pomysł ulokowania smażalni w tej budzie na Kościuszki to wtedy też "broniłem pomysłu obecnej ekipy"?

    4 58
  • ~olo-s 2018-03-02 11:55:38

    Arteks, ależ Ty masz kompleksy... Szkoda mi Ciebie chłopie...

    33 1
  • ~olo-s 2018-03-02 12:05:39

    Wracając jeszcze merytorycznie do tego co napisałeś, to nawet w Warszawie są bary mleczne, ale to pewnie za mało światowe miasto dla Ciebie. Po drugie piszesz o "różnych specjalistycznych pierogarniach, naleśnikarniach czy barach bistro "... Jestem jak najbardziej za ich powstawaniem, właścicielom życzę sukcesu, ale jakoś nie widzę tam tłumów klientów... Ludzi nie stać na codzienne uciechy tego typu... Nawet placki ziemniaczane Ci przeszkadzają, szkoda gadać...

    40 0
  • ~Arteks 2018-03-02 12:17:12

    @olo-s - może jeszcze jakieś zostały ale one istnieją od kilkudziesięciu lat. Nikt nie otwiera nowych. Bo i po co jak teraz jest zupełnie nowa moda żywieniowa. Patrz np. na Degustację na Rynku lub na bistro w Focusie czy Auchanie, Baobab, Cynamonkę, kilka pierogarni, a nawet zapiekankarnie, wstąp kiedyś do Kartoffelka. Jeśli w Rybniku byłoby zapotrzebowanie na bary mleczne to te by nie upadły. Ps. Mógłbyś zostawić na boku jakieś urazy personalne i rozmawiać jak człowiek? Jakie kompleksy??? Może twoje do moich wypowiedzi. ;)

    3 35
  • ~bartezz 2018-03-02 12:28:42

    Arteks - nie opowiadaj mi głupot, że bary mleczne to jest przeżytek, a fast foody i bary bistro je zastąpiły, bo nie każdego stać na codzienne stołowanie się w barach bistro, również w tych gdzie jedzenie jest na wagę, nałożysz tego tyle na talerz co kot napłakał to nie nasycisz się a gdybyś chciał zjeść konkretnie to za taki obiad zapłaci się lekko 25-30zł a w barze mlecznym masz konkretny treściwy obiad z o wiele większą porcją za 13-15zł jest różnica??? Nie każdy chce się też opychać fast foodami. Rozmawiam z różnymi ludzmi z różnych środowisk tych zasobnych i tych biedniejszych i wszyscy jednogłośnie stwierdzają, że w Rybniku brakuje tego typu lokalu jak bar mleczny.

    31 0
  • ~olo-s 2018-03-02 12:29:35

    Arteks... pierwszy lepszy przykład z Warszawy - bar mleczny Mleczarnia powstały w 2010 roku.

    24 0
  • ~Arteks 2018-03-02 12:46:03

    @olo-s - a chciało ci się sprawdzić co ten bar pod nazwą "Mleczarnia" oferuje? Jakoś nie widzę mlecznych potraw w menu tylko: pierś indyka, gołąbki w sosie pomidorowym, pieczone udko z kurczaka, soki Tarczyn czyli kuchnia znana z barów na dworcach lub przy drogach. Bary mleczne oferowały przede wszystkim dania mleczne, śniadania, kasze, naleśniki, makarony, jajecznice, kanapki stąd ich nazwa. @bartezz - wolny rynek nie znosi próżni. Jeśli byłoby zapotrzebowanie na takie tanie jadłodajnie w centrum - to już dawno by się pojawiły. Tymczasem w ostatnim czasie otwarto nowe bistro, nową pączkarnię, nową restaurację grecką, nową restaurację tajską... Ale jakoś do pomysłu baru mlecznego nikt nie wrócił. Według mnie to dobrze bo to przeżytek, a jak ktoś jest biedny to gotuje sobie w domu. Jeśli nie lubisz fastfudów i cenisz zdrowe żywienie to też nie ma żadnego problemu. W bistrach znajdziesz także różne zdrowe sałatki, jest też u nas bar i restauracja wegetariańskie, są pierogarnie i naleśnikarnie które specjalizują się tylko w takich daniach.

    1 30
  • ~arteksik 2018-03-02 12:59:13

    arteks ....i koniecznie dojazd WYŁĄCZNIE ROWEREM lub w najgorszym przypadku...zrównoważonym transportem, a wstęp za odbitą e=kartą

    25 1
  • ~olo-s 2018-03-02 13:03:33

    Arteks, tak, sprawdziłem, wg jednej ze stron, na której umieszcza się opinie: "Klasyki w stylu leniwe", "Polecam na śniadanie jajecznicę z pomidorami", "polecam placki ziemniaczane", "Duży wybór typowego polskiego jedzenia", "jak sama nazwa wskazuje na typowy mleczny bar", "jeśli chcecie zjeść typowo polskie posiłki, przyrządzone na sposób "domowy" to dobrze trafiliście", "Tani bar mleczny, spory wybór naleśników, pierogów", "na śniadanie do wyboru jajecznica w kilku wariantach ze świeżą bułeczką" itd. itp...

    24 0
  • ~bartezz 2018-03-02 13:18:02

    Arteks - i znowu to samo koło zamknięte, twoje " jedynie słuszne" uwagi nie każdego muszą interesować i nie każdy ma ochotę stołować się jak to mówisz w " pierogarniach, pączkarniach, restauracjach tajskich, greckich czy naleśnikarniach "

    ~C-klasa - świetnie to podsumowałeś ;-)

    ~olo-s
    1. Arteks ma zawsze rację
    2. Jeśli Arteks nie ma racji - patrz punkt 1

    32 1
  • ~Arteks 2018-03-02 13:46:18

    @bartezz - ale ja nie mam żadnych "zamkniętych jedynie słusznych uwag". Mam opinie tak samo jak ty, tylko są one od siebie różne. Ja uważam, że czas mlecznych barów przeminął, a ty za nimi tęsknisz.
    W Rybniku w gastronomii dzieje się dużo ale na razie nikt nie widzi potencjału w uruchomieniu takiego lokalu. Musisz się z tym pogodzić. Ja przeciwnie - bo jestem zadowolony z oferty jaką oferuje rybnicka gastronomia. A jeśli dla ciebie cenniejszy jest wpis jakiegoś trolla który mnie atakuje - to świadczy o tylko o twoich intencjach i twoim poziomie.

    0 43
  • ~bartezz 2018-03-02 14:12:38

    Arteks - zrozum sedno to co napisał ktoś kogo nazywasz " trollem " jest ironią na twoje pouczanie innych, tak mój poziom jest taki, że od dłuższego czasu z tobą przestałem polemizować na tym portalu, bo uznałem to za bezcelowe i co, niektórzy również o tym tu mówią, że to nic nie wniesie do życia. W życiu wszystko przemija i podziwiam cię za trud, który sobie sam zadajesz pisząc elaboraty, które i tak nic nie wnoszą w praktyce i życiu codziennym, jedynie dla własnej satysfakcji.
    Mój poziom dawno mi uświadomił, że istnieją o wiele lepsze sposoby na spędzanie czasu niż polemika z tobą.

    25 0
  • ~Arteks 2018-03-02 14:27:31

    @bartezz - nie moralizuj odnośnie spędzania czasu i dyskusji z kimś bo... to ty zacząłeś dyskusję ze mną, a nie na odwrót. To ty odniosłeś się do mojej wypowiedzi jako pierwszy i to ty zupełnie niepotrzebnie rozciągasz dyskusje z powodów jakichś sentymentów do czegoś co zanikło. Jesteś pewny, że moje elaboraty niczego nie zmieniają? Polityka związana z transportem czy urbanistyką zmieniła się w naszym mieście o 180 stopni w ostatnich latach. :DDD Nie kryję z tego powodu ogromnej satysfakcji.

    2 23
  • ~ 2018-03-02 15:37:19

    "Polityka związana z transportem czy urbanistyką zmieniła się w naszym mieście o 180 stopni w ostatnich latach. :DDD Nie kryję z tego powodu ogromnej satysfakcji."
    szczególnie widać to w temacie transportu, poprzez wprowadzenie zakazów, utrudnień i ograniczeń, nie dając mieszkańcom sensownej alternatywy

    12 1
  • ~Piotr Puchała 2018-03-02 21:20:15

    No to może ja w imieniu wszystkich zaangażowanych w temat Spółdzielni Socjalnej "Z IKRĄ" napiszę kilka zdań. Dziękujemy za zainteresowanie i ożywioną dyskusję choć mam wrażenie, że trochę uciekła w niezbadany rejon

    6 2
  • ~Piotr Puchała 2018-03-02 21:32:43

    Każda lokalizacja ma swoje zalety i wady, nie zawsze można też mieć to co by się chciało. W naszym przypadku wyjścia były dwa, albo otwieramy się w nowym miejscu, albo tego w ogóle nie zrobimy. I pytanie czy lepiej nie robić nic czy jednak spróbować w innym miejscu ? Spółdzielczość socjalna ma za zadanie dać pracę osobom, które na rynku pracy mają trudniej. W naszym przypadku są to osoby z niepełnosprawnościami w większości z niepełnosprawnością intelektualną. Widząc zaangażowanie w pracę potrzebną do powstania lokalu nie mam wątpliwości że podjęliśmy słuszną decyzję a tego jak będzie w kolejnych miesiącach nie jest w stanie przewidzieć nikt. W temacie kosztorysów, to my mamy wyceny z trzech firm i wiemy jakie kwoty byłyby potrzebne by wykonać remont więc w tym zakresie nie mam zamiaru z nikim polemizować. I jeszcze wyjaśniając poruszoną tu w komentarzach "Krówkę" z Żor - to jest Zakład Aktywności Zawodowej który nijak się ma do Spółdzielni Socjalnej i nigdy nikt nie będzie mógł konkurować cenowo z tego typu działalnościami. No i trzeci temat to zmiana koncepcji na nasz lokal - tak, nowa lokalizacja wymusiła na nas taką zmianę, pewnie że żal plackarni, ale znowu wracam do dylematu czy coś zrobić czy odpuścić. Dla nas odpowiedź była taka, żeby działać na innym pomyśle.
    Dziękuję za miłe słowa i uwagi krytyczne, postaramy się by nasza Spółdzielnia nie była za daleko dla Was, a oferta którą będziemy mieć przybliży Was do nas. Zapraszamy do nas a całkiem możliwe że to my przyjedziemy do Was czy to z obiadem czy z cateringiem.

    12 1
  • ~ 2018-03-02 23:08:14

    Szkoda. Na Barbary nie ma zadnych szans

    11 4

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy to dobrze, że konferencja "Tęczowa zaraza - antychrześcijańska rewolucja w Polsce” nie odbyła się?




Oddanych głosów: 2493