zamknij

Wiadomości

„Jest ogień i dużo miłości” Rybnicka restauracja w „Kuchennych Rewolucjach”

2019-03-14, Autor: 

Jesteśmy po emisji najnowszego odcinka „Kuchennych Rewolucji”. Tym razem bohaterem była restauracja w Rybniku „Dzika Róża”, która zmieniła nazwę na „Szynk u Fojermana”. Oglądaliście program?

Reklama

Jak mogliśmy wyczytać z zapowiedzi programu, Ewa i Michał poznali się pracując na stołówce wielkiej elektrowni w Rybniku. Kiedy podjęli decyzję o wspólnym życiu, zapragnęli też otworzyć własną restaurację. Początkowo był to bar za jedyne 2000 złotych, a następnie lokal na ul. Dzikiej róży. Finalnie zdecydowali się wynająć remizę od straży pożarnej na peryferiach Rybnika. Własnymi siłami przeprowadzili tam generalny remont. Z pomocą mamy Ewy otworzyli własną restaurację, która odziedziczyła nazwę po ich poprzednim lokalu.

Coś jednak nie grało. Brakowało klientów, w ciągu kilku lat udało się zorganizować w lokalu tylko dwa wesela. Ewa – właścicielka restauracji nie raz myślała o tym, by ją zamknąć. Żal było jednak pozbywać się miejsca, w które małżeństwo włożyło tyle sił i pieniędzy.

Tu pojawia się Magdalena Gessler. Znana restauratorka stwierdziła, że ktoś potrafi gotować w „Dzikiej Róży”, ale restauracja ma naleciałości PRL. Spodobał jej się np. żurek, rolada po śląsku, choć jej zdaniem kaczka była podduszona zbyt długo. Ogólnie chwaliła kuchnię w lokalu.

Zdaniem Magdaleny Gessler restauracja była niewidoczna. - Jak goście mają wiedzieć, że tu się dobrze je? - pytała właścicieli. Stwierdziła, że Ewie brakuje wiary we własne siły.

Zaczęły się rewolucje. Gessler pochwaliła czystą kuchnię. - Pachnie czystością – stwierdziła. Od razu zniszczyła jednak kuchenkę mikrofalową.

Zaproponowała właścicielom zmianę nazwy na „Szynk u Fojermana”. Jej zdaniem restauracja powinna być znana z takich specjalności jak: galetu, żurku, karkówki wędzonej, czy tortu malinowego.

Magdalena Gessler postanowiła też, by właściciele restauracji nawiązali współpracę ze strażakami z OSP Golejów. Wszyscy razem pojechali na ćwiczenia. Restauratorka zrobiła też strażakom zdjęcia i powiesiła ich podobizny w restauracji. Sam lokal zmienił kolorystykę na żywszą.

W dzień finałowej kolacji przyszło wiele gości, w tym prezydent Rybnika Piotr Kuczera. - Przestrzeń bardzo artystyczna. Czuję się jak u siebie – powiedział. Kolacja się udała, goście nie mogli nachwalić się nad smakiem podanych dań.

Magdalena Gessler na koniec spotkania została członkiem honorowym OSP Golejów.

Pięć tygodni później restaurację „Szynk u Fojermana” ponownie odwiedziła znana restauratorka. Nie wszystko jej smakowało. Była zachwycona żurkiem, galetem i kotletami mielonymi. Nie podeszły za to pierogi.

Ogólne wrażenia były jednak bardzo pozytywne. - Jest ogień i dużo miłości – oznajmiła Magdalena Gessler.

Oglądaliście dzisiejszy odcinek „Kuchennych Rewolucji”?

Oceń publikację: + 1 + 68 - 1 - 18

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (11):
  • ~Dawid Dziwoki 2019-03-14
    23:04:53

    Pjoter to jest jednak gwiazdor....

  • ~trywialny 2019-03-15
    09:06:10

    Kuczera to ma parcie na szkło i dosłownie i w przenośni. Jest to troche żenujące takie pachanie się na siłę. Nie pamiętam żeby w innych odcinkach prezydenci miast cisnęli się do programu. To świadczy o jego „małomiasteczkowości” i mega kompleksach- nie pierwszy raz.

  • ~spirit-of-the-town 2019-03-15
    09:23:00

    A pan prezydent bez białego wina przy stoliku? :)

  • ~Jacek Kałusek 2019-03-15
    09:45:14

    55 19

    ~trywialny - Prezydent Sosnowca był na wyżerce w Rewolucjach kiedyś :) Mnie dziwi, że nikt nie zwróci wszechwiedzącej Gesslerce uwagi, że nie godo się "galert" yno "galet".

  • ~Arteks 2019-03-15
    09:49:36

    59 28

    Dostać pochwałę od Gessler przy kolejnych odwiedzinach to sztuka. :D Wiele lokali tego nie doświadcza. Widać, że tam lubią gotować, a Gessler im tylko pomogła zrobić reklamę i poprawiła wystrój wnętrza. Jedynie ta różowa tablica z nazwą lokalu jakaś taka kiczowata - według mnie.

  • ~willi 2019-03-15
    09:53:39

    29 4

    Ta rewolucja miała miejsce w zaszłym roku chyba we wrześniu a dopiero teraz emocja odcinka była?

  • ~willi 2019-03-15
    09:53:48

    0 5

    Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.

  • ~Lucyna Goldberg-Kluba 2019-03-15
    10:34:48

    64 18

    Wszystko wyszło dobrze ale lans prezydenta nie potrzebny!

  • ~absurdalny 2019-03-15
    17:50:22

    8 8

    ~trywialny właściciel restauracji zaprosił na nagranie swoich przyjaciół i zaufanych znajomych, Kuczera znalazł się wśród nich bo dlaczego nie? Gumka od majtek ci z emocji i ciśnienia nie pękła?

  • ~lukson997 2019-03-16
    21:37:26

    1 1

    Widziałem. A prezydent bez kieliszka wina?

  • ~lukson997 2019-03-16
    21:41:02

    1 2

    Jacek Kałusek najpierw poczytaj potem się wypowiadaj.

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Jesteś za powstaniem legalnego toru do driftu w Rybniku?




Oddanych głosów: 5052