zamknij

Wiadomości

Jarmark wielkanocny w Rybniku: sprawdziliśmy, co mają do zaoferowania lokalni przedsiębiorcy (zdjęcia)

2025-04-14, Autor:  bf

Śpieszcie się, jeżeli chcecie skorzystać z tego, co proponuje jarmark wielkanocny na rybnickim rynku. Potrwa on tylko do soboty (19 kwietnia)! Przeszliśmy się dzisiaj od stoiska do stoiska, porozmawialiśmy z lokalnymi przedsiębiorcami i zrobiliśmy zdjęcia. Zobaczcie, co oferują.

Reklama

Rynek w Rybniku – jest kolorowo i pachnąco

To trzeba sobie uzmysłowić – Wielkanoc już za kilka dni, w niedzielę i poniedziałek. To czas wielkich porządków, ale i zakupów. Warto w tym miejscu zwrócić uwagę na lokalnych przedsiębiorców, którzy prowadzą jarmark na rybnickim rynku.

Trwa on już od kilku dni, ale jego początek nie był zbyt szczęśliwy – ze względu na pogodę. Mówią to nam sami sprzedawcy. Ruch pojawił się wczoraj i dzisiaj, kiedy pogoda zrezygnowała ze swoich kaprysów, a temperatura utrzymuje się powyżej 20 stopni Celsjusza. Mało tego, po pochmurnym wtorku czwartek zapowiada się wręcz upalnie!

Co znajdziemy na jarmarku?

Warto więc wybrać się na rybnicki rynek, nie tylko, by podziwiać świąteczne dekoracje, ale i zrobić zakupy. Aktualnie swoje stanowiska prowadzą lub będą prowadzić:

- Tomasz Dybała (11 kwietnia - 19 kwietnia), F.H.U. Melior Group Tomasz Dybała (Rybnik): lody/czekolada.

- Szymon Marcol (11 kwietnia - 19 kwietnia), PPHU MARCOL SM Szymon Marcol (Bełk): ryby wędzone i w słoikach, swojskie wędzonki z własnej wędzarni, pasztety, paprykarze, smalce, wędzone sery, wyroby garmażeryjnymi własnej produkcji.

- Aneta Lizut 17 kwietnia -18 kwietnia, PALCE LIZUT ANETA LIZUT (Radlin): pracownia wypieków artystycznych.

- Agnieszka Gurda (12 kwietnia -13 kwietnia oraz 19 kwietnia) - "Ręce Zdrowia" Masaże, GacKris-Bruk Agnieszka Gurda (Rybnik): masaże, refleksoterapia, rehabilitacja oraz „GacKris-Bruk” brukarstwo układanie kostki, palisad, krawężników, schodów itd.

- Krystian Turek (11 kwietnia -19 kwietnia), KTSYSTEM Krystian Turek (Czerwionka-Leszczyny): stoisko obfituje w zdrowe przekąski i słodycze z Gruzji, Iranu, Azerbejdżanu, natomiast uzupełnieniem są produkty z Turcji: chałwy, soki, sosy, herbaty i wiele więcej.

- Kamil Sąsiadek (14 kwietnia - 19 kwietnia), Gospodarstwo Rolno-Pasieczne w Pasiece u Sąsiadków Kamil Sąsiadek (Gliwice): świece z wosku pszczelego ręcznie robione. Świece są w przeróżnych kształtach. Od klasycznych świecznikowych po przeróżne jajeczka, zajączki, kurczaczki czy kaczuszki.

- Rafał Starzyński (11 kwietnia -19 kwietnia) - 2 domki, F.H Rafał Starzyński (Wodzisław Śląski): koszyczki wiklinowe, zające z siana, serwetki, obrusy, palmy, bazie, artykuły do strojenia koszyczków.

- Dariusz Barciś (15 kwietnia - 19 kwietnia), Fundacja Ucz się Zdrooowia (Częstochowa): kiszonki niepasteryzowane: kisimy kapustę, ogórki, rzodkiewki, marchewki, kalafiora, buraki, selera, topinambur, brukselkę, czosnek, jalapenokimchi i inne, zakwasy i soki warzywne, tepache, miody smakowe, żywe octy: jabłkowy, ananasowy, leszczynowy, ze żmijowca, z maku i inne, sok z rokitnika.

Dodatkowo pojawili się przedsiębiorcy oferujący oscypki i wyroby sera. Jest także stoisko z wędlinami.

Zobaczcie zresztą zdjęcia!

Oceń publikację: + 1 + 10 - 1 - 4

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czego brakuje Wam nad Zalewem Rybnickim?















Oddanych głosów: 750