zamknij

Wiadomości

Jak przetrwać tłusty czwartek? Dietetycy mają na to sposób

2017-02-23, Autor: 

Polska kuchnia obfituje w potrawy, które są synonimem grzechu w diecie. Niestety, wszystko co tłuste smakuje najlepiej, to wynik jednej z właściwości tłuszczu – jest nośnikiem smaku i zapachu. Czy istnieje jakaś alternatywa dla ulubionych, skąpanych w tłuszczu pączków i faworków? - Oczywiście, że tak – mówi mgr Katarzyna Zajusz z Centrum Dietetycznego Naturhouse w Rybniku.

Reklama

Redakcja: Pączki są niezdrowe- prawda czy mit?

Katarzyna Zajusz: Niestety, muszę rozczarować wszystkich smakoszy pączków… Zdecydowanie nie należą one do zdrowych produktów. W ich składzie możemy znaleźć przede wszystkim białą, oczyszczoną mąkę i cukier, czyli składniki które powodują gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, a następnie tak samo szybki spadek. Jednak nie tylko skład samego pączka, negatywnie oddziałuje na nasze zdrowie, ale i fakt że jest on smażony i to najczęściej na niskiej jakości, wielokrotnie ogrzewanym tłuszczu.

Jak więc zdrowo przeżyć tłusty czwartek?

Tłusty czwartek to jeden dzień w roku, dlatego myślę, że nie warto rezygnować z tej drobnej przyjemności. Gdybyśmy chcieli naprawdę zdrowo przeżyć ten dzień, musielibyśmy całkowicie zrezygnować z obchodzenia tłustego czwartku, bo pączka w żadnej formie nie można nazwać zdrowym.

Oczywiście możemy przygotować nieco zdrowszą jego wersję, pieczoną w piekarniku zamiast smażyć w głębokim tłuszczu. Ale czy wtedy będziemy rzeczywiście usatysfakcjonowani po zjedzeniu takiego pączka, a raczej drożdżówki? Jeśli tak, to jak najbardziej możemy przyrządzić zdrowsze wersje tych smakołyków, zamieniając złe składniki na te zdrowsze. Jestem przekonana, że jeden pączek krzywdy nam nie zrobi, jednak jeśli w planach mamy zjedzenie więcej niż jednego, warto przygotować mniej kaloryczną jego wersję.

W cukierni wybierzmy ten bez lukru, czy kolorowych posypek, z samym cukrem pudrem i z owocowym nadzieniem lub budyniem. Nawet w czasie diety, pączek w ramach jednego z pięciu posiłków w ten szczególny dzień „od święta” nie zaszkodzi. Przede wszystkim umiar odgrywa tutaj kluczowe znaczenie, ale dodatkowa aktywność fizyczna tego dnia z pewnością także korzystnie podziała na nasz organizm.

Czy jedzenie słodyczy i wypieków musi być niezdrowe? Czy łasuchy skazane są na niezdrowe odżywianie?

Nie wszystkie słodkie przekąski muszą być niezdrowe. Zamieniając na przykład zwykłą mąkę na tą z pełnego ziarna, rafinowany cukier na świeże bądź suszone owoce, czy ewentualnie na zdrowe substytuty cukru jak stewia i ksylitol (cukier brzozowy), możemy w domu przygotować słodkości niewpływające negatywnie na nasze zdrowie, a nawet będące zdrowym zbilansowanym posiłkiem, pomimo słodkiego smaku.

Czy rośnie zainteresowanie Polaków zdrowym odżywianiem?

Od kilku lat świadomość żywieniowa wśród Polaków zwiększa się i coraz częściej ludzie zwracają uwagę na to co znajduje się na ich talerzu. Z drugiej strony dostęp do żywności, szczególnie wysokoprzetworzonej, również znacząco się zwiększył, a to z kolei wpływa na wzrost nadwagi i otyłości wśród coraz młodszych mieszkańców naszego kraju. Dlatego ważne jest aby stale edukować ludzi i promować zdrowe nawyki żywieniowe oraz aktywność fizyczną.

Co jakiś czas w mediach lansowane są diety cud? Jaka obecnie cudowna dieta jest najbardziej popularna?

Na szczęście, aktualnie coraz częściej w telewizji promowane są diety oparte na racjonalnym odżywianiu. Natomiast zagrożeniem staje się Internet, gdzie nadal wszelkie “diety cud” są na porządku dziennym. Jedną z tych modniejszych diet na zrzucenie zbędnych kilogramów jest dieta Whole 30, której zamierzenie jest słuszne, bo opiera się na rezygnacji z przetworzonych produktów, ale jest z kolei bardzo restrykcyjna, gdyż eliminuje się w niej między innymi wszelki nabiał, zboża i nasiona roślin strączkowych, a bazuje ona na mięsie, jajach i tłuszczu zwierzęcym bądź roślinnym. Węglowodany, którego źródłem są przede wszystkim produkty zbożowe, czyli kasza, ryż, pieczywo powinny stanowić podstawowy składnik naszej diety, są źródłem energii, ale i błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę przewodu pokarmowego oraz ułatwia odchudzanie.

Na szczęście nie wszystkie obecne trendy dietetyczne są złe. Dieta śródziemnomorska, MIND, czy DASH to diety, które zdecydowanie mogę polecić, gdyż oparte są o zdrowe, racjonalne nawyki żywieniowe. Warto jednak skorzystać z pomocy specjalisty i nie ufać bezgranicznie temu co znajdujemy w środkach masowego przekazu, bo możemy nieświadomie zrobić sobie krzywdę.

Dziękujemy za rozmowę.

----------------------------

Pieczone pączki 

Składniki:
- szklanka mąki tortowej (120g)
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (130g)
- 25 g drożdży
- pół szklanki mleka 0,5% tłuszczu
- jajko rozmiar L
- 2 - 3 krople słodzika Pecva
- 1 saszetka budyniu waniliowego Slimbel lub konfitura Dietesse aromat śmietankowy


Przygotowanie:

- opcja z budyniem

Przygotować budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotować rozczyn – podgrzać mleko, połączyć z drożdżami, słodzikiem Pecva oraz łyżką mąki. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodać jajko i zmiksować na pianę. Wsypać mąkę, dodać aromat i wyrabiać ciasto aż będzie odklejało się od rąk. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Na stolnicę wysypać trochę mąki i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Rękami rozpłaszczyć je na grubość około 2 cm i wycinać kółka dużym kubkiem. Na każde kółko nałożyć łyżeczkę budyniu i skleić końce, tak żeby powstała kula. Z ciasta powinno wyjść około 10 pączków. Gotowe pączki ułożyć na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstawić na kolejną godzinę. Następnie piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.

- w opcji z konfiturą Dietesse na każde kółko pączka nakładamy łyżeczkę konfitury i sklejamy końce, tak by powstała kulka.

Lekkie faworki


Składniki:
- 2 żółtka (40g)
- mąka tortowa (200g)
- jogurt naturalny (100g)
- szczypta cukru waniliowego (10g)
- 2-3 krople słodzika Pecva
- ½ łyżeczki soli
- kilka kropli aromatu waniliowego
- 1 łyżeczka cukru pudru do posypania

Przygotowanie:

Do średniej wielkości miski wbić żółtka, dodać jogurt naturalny, słodzik Pecva, sól i kilka kropli aromatu. Miksować wszystko aż masa będzie puszysta. Dodać mąkę i wyrobić ciasto ręcznie (powinno odchodzić od dłoni i mieć kształt kuli). Gotowe ciasto odłożyć na 10 minut, po czym wałkować na grubość ok. 2-3 mm i pokroić na 1,5 cm paski o długości około 10cm. Paski ponacinać w środku, przewlec jeden koniec faworka przez dziurkę. Poukładać gotowe faworki na blaszce na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobiegu przez 10-15 minut (aż nabiorą ładnego rumianego koloru). Gotowe faworki posypać cukrem pudrem. Z podanych proporcji wychodzi około 30 faworków. 

Oceń publikację: + 1 + 17 - 1 - 14

Obserwuj nasz serwis na:

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Jesteś za powstaniem legalnego toru do driftu w Rybniku?




Oddanych głosów: 5297