zamknij

Wiadomości

Jak mają wyglądać drogi rowerowe w mieście? Magistrat czeka na Wasze opinie

2015-05-06, Autor: bf
Urząd miasta w Rybniku zachęca wszystkich mieszkańców do przesyłania uwag odnośnie kolejnych części opracowania koncepcji dróg rowerowych. Śpieszcie się! Konsultacje potrwają jeszcze kilka dni.

Reklama

Nie tak dawno pisaliśmy o tym, że mieszkańcy Rybnika mogli zgłaszać swoje uwagi do pierwszej części opracowania koncepcji dróg rowerowych na terenie miasta. Dokument dotyczył ciągu ulic: Podmiejska (od Gliwickiej do Ekonomicznej), Ekonomiczna, Strefowa, Podmiejska, Henryka Mikołaja Góreckiego, Budowlanych (od Góreckiego), Obwiednia Południowa (do ronda Chwałowickiego).

Tym razem dokumenty dotyczą ciągu ulic:

Mikołowska - pobierz
Wielopolska - pobierz
Robotnicza - pobierz

Konsultacje z mieszkańcami potrwają do 15 maja br. Osoby zainteresowane mogą zgłaszać swoje uwagi drogą elektroniczną na adres mailowy: drogi@um.rybnik.pl z dopiskiem „konsultacje dróg rowerowych”.

Wzdłuż których ulic – Waszym zdaniem – powinny biec drogi rowerowe?

Oceń publikację: + 1 + 8 - 1 - 1

Obserwuj nasz serwis na:

Komentarze (10):
  • ~Cwilin 2015-05-06 08:42:45

    Najlepiej wzdłuż wszystkich ulic.Tyle lat nic nie robienia ws scieżek trudno będzie nadrobić.

    23 0
  • ~antyfudali 2015-05-06 10:13:21

    Przejrzałem tak z grubsza te propozycje i zdecydowanie muszę stwierdzić,że do poziomu Holandii to nam daleko. W naszym przypadku projektowane ścieżki wyglądają bardziej na robione dla statystyk czy dla usunięcia ruchu rowerowego z dróg niż dla samych rowerzystów. Najbardziej rzuca się to w oczy dla Mikołowskiej przy rondzie - przejazd rowerem przez rondo zwyczajnie będzie szybszy niż tą ścieżką. Nie znaczy to jednak,że definitywnie skreślam te ścieżki - dla kogoś kto lubi spokojną jazdą po twardym terenie taka ścieżka będzie akurat,gorzej dla lubiących popedałować bardziej wyczynowo. W oczy rzuca się też uzależnienie budowy na Wielopolskiej od przebudowy nasypu wiaduktu - kto tę przebudowę zrobi? Miasto czy kolej w nie określonym czasie?

    5 0
  • ~Arteks 2015-05-06 11:18:00

    Wygląda to na tyle profesjonalnie przygotowane że trudno o to aby mieć dużo uwag co do tego. Więcej uwag miałbym do remontowanych dróg i przystanków ale to nie ten temat. Na razie mamy szansę na poprawę ścieżek rowerowych przy głównych ulicach. Ale co z tymi najbardziej urokliwymi ścieżkami np. leśnymi, polnymi tą wzdłuż zalewu? Druga sprawa - każde rozsądne miasto chce ściągać rowerzystów do centrum i pokazywać im atrakcje swojego miasta. Przy okazji tacy rowerzyści są też klientami w ogródkach piwnych, lodziarniach itd. Tymczasem ścieżka czarna z dworca pkp w kierunku zalewu biegnie Klasztorną, koło targowiska i jakimiś pipidowatymi uliczkami Smolnej zamiast przez Rynek - zdecydowanie proponuję zmienić jej trasę. Pokażmy rowerzystom ciekawe miejskie budynki a nie... targowisko i te szpetne jednorodzinne chatki. @cwilin - wszystko da się nadrobić jeśli tylko w tym mieście zastosuje się odpowiednie proporcje. Do tej pory drogi i auta to było 97% inwestycji, piesi i rowerzyści 2% a komunikacja publiczna 1%... Proporcje godne nieprzyjaznego miasta moto-kultu.

    0 1
  • ~ 2015-05-06 18:20:36

    Wypasiona,dobrze utwardzona ścieżka rowerowa przede wszystkim z Kamienia do centrum miasta.Skorzystają na tym mieszkańcy Kamienia ,Książenic i po części Leszczyny.

    9 0
  • ~Kajzer 2015-05-06 18:23:20

    Przejechałem rybnickimi ścieżkami w ponad 100 km i to w rejonie miasta Rybnika. Oznakowanie tych ścieżek raczej fatalne .. W mieście ścieżka rowerowa często i gęsto kończy się i pozostaje albo jechać ulicą albo chodnikiem , lub zabrać rower na plecy i iść piechotą.. Skomunikowanie ścieżek np. między Czerwionką Leszczynami Rybnikiem kierunek na Gliwice fatalne .. Praktycznie w kierunku Gliwic można na Rudy ale dalej..??? Koło trasy na Gliwice też nie za wesoło.. Nawet skomunikowanie ciekawej trasy Rybnik Centrum do Jankowic przez Chwałowice do Studzienki w Jankowicach też nie za ciekawe . A trasa wydaje się być przednia i rekreacyjna zwłaszcza dla początkujących .. A kiedyś był realny pomysł skomunikowania ścieżek rowerowych Rybnik Ostrawa . Po czeskiej stronie wygląda o niebo lepiej .

    A nade wszystko brakuje tras w kostce takich jak pobocza ulic .. Takich tras jest bardzo mało.. A dukty leśne gdzie prowadzą ścieżki w wielu miejscach wymagają utwardzenia.. Zalecam panu prezydentowi obejrzenie wia Internet ścieżek np. w Trójmieście .

    4 0
  • ~Lateks 2015-05-06 19:11:12

    Władze miasta powinny sobie zadać pytanie czy te ścieżki mają służyć rowerzystom?
    Bo z tych planów nie wynika nic innego jak to iż chcemy się pozbyć rowerzystów z dróg. Dziś jadąc od Antoniczka Mikołowską można spokojnie jechać i nie przejmować się że samochód nam wjedzie do tyłka. Po wybudowaniu takiej ścieżki albo rowerzysta będzie musiał ciągle się zatrzymywać albo liczyć na to że na nagrobku mu napiszą że "zginął na przejeździe dla rowerów i miał pierwszeństwo"

    3 0
  • ~Arteks 2015-05-06 19:52:50

    @kajzer - ale o czym to świadczy? O kompletnej ciemnocie samorządowców w naszym regionie... Podczas gdy w innych regionach już dawno wykorzystuje się środki unijne na budowę profesjonalnych ścieżek rowerowych to u nas samorządowcy cieszą się z polnych ścieżek puszczonych po lesie albo po wałach Odry czy po jakichś bocznych drogach jak w SR... Gdzie tam naszym samorządom np. do Pomorza czy Kujaw. W Toruniu większość ścieżek asfaltowych, ze Swarzewa do Krokowej asfaltowa ścieżka leci po dawnej linii kolejowej, w Gdańsku na Morenie, ścieżki w lasach poutwardzane, żadnych korzeni, żadnych kałuż... To co mnie cieszy, to że w Rybniku jakieś przebudzenie nastąpiło... Wprawdzie najlepszych trudno będzie dogonić ale w skali Śląska możemy jeszcze być dobrym przykładem. Natomiast Kuczera obiecywał dobre relacje z sąsiadami - to niech zaproponuje aby inne gminy też zadbały o ścieżki i o ich łączenie. Nie mam nic przeciwko. W naszym regionie ba pochwałę zasługuje ścieżka z Suminy w kierunku zalewu - przynajmniej ją ładnie utwardzono. Nasz UM zawsze twierdził że się nie da bo to teren Lasów Państwowych - Starostwo Powiatowe udowodniło że się da mimo, że to nie ich teren. Rybnik ma naprawdę piękne widokowo niektóre ścieżki i bardzo różnorodne - szkoda że w kiepskiej jakości.

    5 0
  • ~28bert 2015-05-06 21:04:13

    Ja może z przekąsem ale zauważam, że ścieżki swoją drogą, wymagają poprawy, rozbudowy, większy problem widzę jednak w pieszych. Jakoś tak się dziwnie utarło ostatnio, że pieszy to święta krowa i wszystko mu wolno. Na zachodzie ba nawet na południu piesi nie chodzą po ścieżkach rowerowych, a gdy to się dzieje nie obrażają się na dźwięk dzwonka rowerowego. U nas czasami boję się odezwać mimo, że ja rowerzysta i on pieszy mamy swoje wydzielone nawet innym kolorem kostki miejsce na chodniku. Tak mi się wydaje, że zmierzamy do tego, iż pas zieleni powinien być między drogą, szlakiem rowerowym, a chodnikiem. Zdecydowanie bezpieczniej czuję się na drodze w mieście niż na ścieżce wśród pieszych, poza miastem to już inna bajka

    12 0
  • ~wojto 2015-05-06 21:46:21

    Z opisu wynika, że Mikołowska, Wielopolska i Robotnicza nie będą już tak bzdurnym roller coasterem jak na Rudzkiej, co właśnie kończą wzdłuż Zalewu Rybnickiego. Więc brawo! Za Rudzką, choć jest spartolona do kwadratu przez te zjazdy, też należy się jakaś tam pochwała, bo to pierwsza (I) asfaltowa droga rowerowa w okolicach Rybnika! Generalnie idzie ku lepszemu, coś się dzieje. Błędy i wypaczenia będą - żyjemy w Polsce a nie w Czechach czy w Niemczech i z tym się trzeba liczyć... ;)

    4 0
  • ~hub381 2015-05-11 15:28:19

    W roku 1999 osobiście z 12 osobową ekipą wykonałem drogę rowerową od St.Kuzni aż do samych Stodół,brzegiem"Jeziora Rybnickiego". Od tego czasu nikt nic więcej nie zrobił.A ścieżki zarastają zaś biurokraci proszą o nadsyłanie propozycji ...
    Moi koledzy wykonali dalszą ścieżkę rowerową do samego Parku w Rudach .. !
    Już nie będę się wypowiadał o asfaltowych ścieżkach trójmiasta-to dla Rybnika niewykonalne(oczywiście finansowo) .
    Życzę sukcesów(tylko nie na papierze) !

    3 0

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

"Piątka dla zwierząt" - popierasz ten projekt ustawy?




Oddanych głosów: 1302