zamknij

Edukacja

Gimnazjaliści stworzyli szkolny kalendarz promujący zdrowe odżywianie

Promocja zdrowego trybu życia jako element szeroko pojętej edukacji prozdrowotnej jest ważnym zadaniem współczesnej szkoły. Wychodząc naprzeciw temu wyzwaniu w Gimnazjum im. Księdza Walentego w Jankowicach zrealizowano bardzo ciekawy projekt tworząc kalendarz promujący zdrowe odżywianie.

Reklama

W projekcie wzięła udział grupa  37  uczniów jankowickiego gimnazjum, kierowanych przez trójkę nauczycieli: Dominikę Chamera, Iwonę Sobik oraz Artura Zawiasa. Co warte podkreślenia, nauczyciele oraz uczniowie realizowali w projekcie wspólne pasje. Dominika Chamera, jako nauczyciel biologii i chemii jest jednocześnie pochłonięta problemami ekologii i zdrowego trybu życia. Iwona Sobik jest uzdolniona kulinarnie i dzieli się swoją pasją z uczniami w czasie zajęć świetlicowych, zaś  Artur  Zawiasa pasjonuje się fotografiką i prowadzi w szkole Koło Fotograficzne. Efektem kilkumiesięcznych wspólnych działań projektowych jest szkolny kalendarz na 2016 rok.

 

W szkolnym kalendarzu zamieszczono zdjęcia dań sporządzonych w jankowickim gimnazjum przez uczniów. Część smakołyków uczniowie wykonali w domu przy pomocy swoich  rodziców. Kalendarz  pod nazwą „Jedz zdrowo i kolorowo” zawiera zdjęcia takich dań jak: sałatka wiosenna,  mufinki bakaliowe, zimowy przysmak owocowy, świeżutkie wiosenne kanapeczki, polędwiczki wieprzowe z sosem grzybowym i glazurowaną marchewką, jogurt naturalny ze świeżymi owocami, babeczki buraczkowe i marchewkowe, pieczony kurczak na miodzie z kaszą kuskus oraz świeżymi warzywami, owocowe jeżyki, tort „Leśne runo”, babka dyniowa, krem z brokułów oraz pstrąg smażony z zestawem surówek.

Wydanie kalendarza jest kolejnym szkolnym projektem z zakresu promocji zdrowia. Jednym z poprzednich było wydanie książki „Gimnazjalisto – po prosto gotuj”, wraz z prezentacją. W pracach nad kalendarzem uczestniczył także Norbert Niestolik , Dyrektor Gimnazjum im. Księdza Walentego w Jankowicach, a prywatnie pasjonat sztuki kucharskiej. Zaproponował w kalendarzu samodzielne wykonane regionalne dania. Są nimi: kluski, rolada i „modro” kapusta oraz kaczka z jabłkami i buraczkami.
Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Czy to dobrze, że konferencja "Tęczowa zaraza - antychrześcijańska rewolucja w Polsce” nie odbyła się?




Oddanych głosów: 2583