zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Fantastyczny występ uczniów ZSE-U w Mistrzostwach Młodych Kucharzy

2015-12-03, Autor: 
W Warszawie odbył się prestiżowy konkurs kulinarny Mistrzostwa Młodych Kucharzy zorganizowany przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. W gronie 24 dwuosobowych drużyn z całej Polski, które awansowały do półfinałów znalazły się aż trzy pary z Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku.

Reklama

W półfinale wzięli udział: Mateusz Sobeczko i Kerstin Siedlaczek, Beata Kuźnik i Nikol Jankowiak oraz Mariusz Jasiński i Zuzanna Sałbut. Do ścisłego finału przeszły dwa zespoły z rybnickiego „Ekonomika”. W finale konkursu dwanaście zespołów młodych kucharzy z całej Polski zmierzyło się z zadaniem przygotowania dania głównego oraz deseru z produktów, które otrzymali w formie tzw. „black box” czyli czarnego pudła, którego skład uczestnicy poznają w chwili rozpoczęcia zawodów. Zadanie konkursowe polegało na ugotowaniu z otrzymanych składników sześciu porcji dania głównego oraz deseru. Młodzi kucharze mieli na to zaledwie półtorej godziny. Potrawy przygotowane przez uczestników konkursu oceniali członkowie międzynarodowego jury, w którym zasiedli m.in. Siegfried Schaber, honorowy prezes WACS (World Association of Chefs), Paweł Oszczyk, szef kuchni restauracji La Rotisserie, odznaczony w 2014 roku laurem Prix du Chef de l'Avenir (Kucharz Przyszłości) przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną. Sama La Rotisserie została w tym samym roku wyróżniona dwiema czapkami przez inspektorów prestiżowego, żółtego przewodnika „Gault & Millau”. Członkiem jury był także Andrea Camastra z restauracji Senses, której inspektorzy żółtego przewodnika przyznali w zeszłym roku trzy czapki. Towarzyszył im również Zenon Hołubowski – jeden z dwóch polskich szefów kuchni z certyfikatem Executive Chef World Association of Chefs. Prace jury koordynował Grzegorz Kazubski, szef kuchni MAKRO.

Mariusz Jasiński i Zuzanna Sałbut, uczniowie Zespołu Szkół Ekonomiczno-Usługowych w Rybniku zachwycili jury i ostatecznie zajęli doskonałe trzecie miejsce! Daniem, które zapewniło rybnickim kucharzom trzecią pozycję w Mistrzostwach Młodych Kucharzy była pierś z kurczaka sous-vide w korzennych aromatach w duecie z  bombką, czyli pulpecikiem smażonym z udka kurczaka, okraszone marynowanym burakiem oraz ziemniakami gotowanymi w emulsji maślanej. Na deser rybnicki duet  zaproponował kruche ciastko z kremem typu lemon curt z imbirem i cynamonem, a do niego młodzi kucharze podali sos czekoladowy z chili.

 

 Mistrzostwa Młodych Kucharzy stanowią kontynuację ogólnopolskiego konkursu „Zgotuj Sobie Sukces“, od siedmiu lat organizowanego przez firmę MAKRO. Mistrzostwa skierowane są do uczniów szkół o profilu gastronomicznym. Celem rywalizacji jest promocja młodych kucharzy oraz rozwój ich kompetencji. Tegoroczna edycja konkursu jest pierwszą promującą polskie produkty regionalne. Patronat nad konkursem objęły: Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego, Agencja Rynku Rolnego oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.

Oceń publikację: + 1 + 6 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Wybieramy prezydenta Rybnika. Na kogo oddasz głos w wyborach?





Oddanych głosów: 4920