Wyrabianie pączków rozpoczęli wczoraj od godziny 14.00. Dwudziestu pracowników cukierni stało przed nie lada zadaniem – stworzyć około 15 tys. tych słodkich wyrobów drożdżowych, aby o godzinie 7.00 widzieć przed sklepem kolejki rybniczan. Tak wygląda każdy tłusty czwartek w Boguszowicach u Jerzego Króla, właściciela Cukierni Król. – Mam pokazać, jak wygląda powstawanie krepla? Przejdźmy się na halę – zaproponował znany rybnicki cukiernik.
Przeszliśmy zatem do miejsca, w którym powstawały te słodkości. W ciepłej hali krzątało się kilka osób, każdy z pracowników miał przydzielone zadanie i odpowiadał z inny etap powstawania wyrobów. – Dobry pączek powstaje z ciasta drożdżowego. Musi składać się z jajek i masła. Tuż po dodaniu wszystkich składników mieszamy ciasto. Widzi pan ten kocioł? Miesza się tam 170 kg ciasta, z którego powstanie około 3 tys. pączków. Czekamy potem aż masa zacznie rosnąć. Później dzieli się ją na kawałki – kulki o wadze około 7 dag – wyjaśnił Jerzy Król.
Przystępujemy do smażenia na świeżym smalcu (w żadnym razie nie stosujemy oleju roślinnego). – Jak długo trwa ten proces? – zapytaliśmy się. – Około 6-7 minut aż do nabrania rumieńców – usłyszeliśmy od pracownika. Pączki trafiają następnie na stół, gdzie cukiernicy nadziewają je marmoladą wieloowocową. – Nadzienie składa się m.in. z malin albo czarnej porzeczki, przez co ma charakterystyczny smak – wyjaśnił właściciel Cukierni Król.
Pączki smażą się na smalcu około 6-7 minut
Kreple są już praktycznie gotowe, pracownicy polewają je jeszcze lukrem lub posypują cukrem pudrem i odkładają na przygotowane wcześniej regały. Pachnące, pyszne pączki mogą teraz tafić do naszych domów i firm, gdzię będą się cieszyły szczególnym zainteresowaniem. Praca nad słodkimi wypiekami trwała całą noc. – To ciężka robota, na hali panuje temperatura 40 stopni Celsjusza, a pracownicy muszą stać przez 8 godzin. Pomimo tych trudności zawód cukiernika daje dużo przyjemności i spełnienia – powiedział nasz rozmówca.
W tym kotle znajduje się 170 kg ciasta
Zastanawiacie się, ile możemy dzisiaj zjeść pączków, by z nimi nie przedobrzyć z ich ilością? – Cztery nie zaszkodzą – śmiał się Jerzy Król. A czy Wy jedliście już kreple? Gdzie najczęściej kupujecie pączki? Które z nich są lepsze - z lukrem, z cukrem pudrem, a może polane czekoladą? Jakie nadzienie lubicie najbardziej? Czekamy na Wasze opinie!
Dzisiaj tłusty czwartek – zobaczcie, jak powstają pączki, które trafią do naszych domów.
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Wypadek w kopalni Chwałowice. Po rannego górnika przyleciał śmigłowiec LPR
43297Można wnioskować o 45 tys. zł na wymianę pieca. Kolejki nie ma
41863Sport był jego pasją. Zmarł Ksawery Fojcik – nauczyciel i działacz sportowy
37429Zmarł dr Eryk Kwapuliński – najstarszy praktykujący lekarz w Rybniku
29232W tym wypadku zginęła matka i jej 11-letnia córka. Policja prosi o pomoc (zdjęcia)
27776Zmarł dr Eryk Kwapuliński – najstarszy praktykujący lekarz w Rybniku
+318 / -19Koleje Śląskie uruchomią codzienne połączenia Rybnik-Gliwice - od 9 czerwca!
+187 / -2Rak wątroby u 12-latka. Filip z Jejkowic potrzebuje pomocy
+153 / -4Sport był jego pasją. Zmarł Ksawery Fojcik – nauczyciel i działacz sportowy
+141 / -10Wypadek w kopalni Chwałowice. Po rannego górnika przyleciał śmigłowiec LPR
+142 / -19Komisarz wyborczy: T. Pruszczyński zrzekł się mandatu radnego Rybnika. „Decyzję podejmę po II turze”
37Szczepan Twardoch kontra Maciej Kopiec. Poszło o Łukasza Kohuta. Pisarz doczekał się odpowiedzi europosła
26Koleje Śląskie uruchomią codzienne połączenia Rybnik-Gliwice - od 9 czerwca!
25Łukasz Kohut rozstanie się ze skłóconą Lewicą? Onet: wystartuje do Parlamentu Europejskiego z list KO
18"Spokojna kampania, niewchodząca w merytorykę". Piotr Kuczera zadedykował zwycięstwo zmarłej siostrze
18Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert