Wczoraj (15 maja) miała miejsce długo oczekiwana emisja Kuchennych Rewolucji. Czemu o tym piszemy? Magdalena Gessler odwiedziła bowiem jakiś czas temu restaurację Stodoła w Świerklanach. Jak się okazało, znana restauratorka miała sporo uwag co do przygotowanych dań, ale i organizacji pracy. Było sporo emocji!
Przypomnijmy, o wizycie Magdy Gessler w naszym regionie pisaliśmy na początku marca tego roku. Jej celem była ówczesna restauracja Stodoła, która znajdowała się przy ul. Żorskiej w Świerklanach. Udało nam się wtedy porozmawiać na chwilę z Wojciechem Drągiem – właścicielem lokalu »Magda Gessler ponownie na Śląsku. Restauracja w Świerklanach pod jej lupą«
Jeszcze pod koniec marca ponownie rozmawialiśmy z panem Wojciechem, już nie w Stodole, ale „Sasance” – bo taką nazwę przyjęła karczma. W rozmowie z Rybnik.com.pl przyznał, że spotkania z Gessler były „intensywne”, ale produktywne. Jak przebiegały zmiany w kuchni? Jakie były reakcje klientów po otwarciu restauracji po rewolucjach? Więcej przeczytacie »Magda Gessler zmieniła menu i właściciela! Kulisy Kuchennych Rewolucji w Świerklanach«
Emisja odcinka poświęcona restauracji miała miejsce wczoraj wieczorem. Streścimy to, co uchwyciła kamera. Restauratorka zwróciła w pierwszej kolejności uwagę, że „Stodoła” była otwarta tylko w weekendy. Sporo uwagi poświęciła też przygotowanym daniom. Kwaśnica nie była najgorsza, ale brakowało ziemniaków i kwasowości.
Gulasz z marchewką – tak określiła zupę.
Z żurku wyszedł „straszny zakwas”. Magda Gessler narzekała na brak soli i pieprzu w potrawie. Z kolei w devolay’u brakowało masła, a sos do klusek śląskich to „ściema chemiczna”. Podobnie skończyła się degustacja pstrąga.
Nic nie jest doprawione, nic. No to jest dramat. Nie ma pieprzu, nie ma ziela, nie ma w ogóle przypraw. Jak wy gotujecie? - zapytała obsługę restauracji.
Drugi talerz z rybą rozbiła o posadzkę, ku zaskoczeniu kelnerki. Wojciech Drąg robił dobrą minę do złej gry.
Trzeba walczyć i iść dalej. Czasu nie cofniemy, mamy nauczkę – powiedział.
Magda Gessler przeszła się po Świerklanach. Popytała mieszkańców, co myślą o Stodole. Ci potwierdzili jej przypuszczenia. Restauracja nie ma klientów, bo w tygodniu jest zamknięta. Pojawiły się głosy, że klientom nie smakowały dania.
- Z pustego i Salomon nie przeleje – zwróciła się do właściciela lokalu.
- Naprawdę na tym miejscu mi zależy – zapewnił mężczyzna.
Restauratorka dostała na talerzu jeszcze jedno danie – schabowego z ziemniakami. Pochwaliła przyrządzoną potrawę, co podniosło na duchu pracowników Stodoły.
Nadszedł etap poprawy tego, co nie działało. Magda Gessler pokazała jak przyrządzać smaczne dania. Z kolei jej zaufany pracownik – Szymon pomógł w opanowaniu kulinarnego ABC. Chodzi o techniki organizacji kuchni.
Trzeba być liderem i trzeba głośno mówić, że się jest szefem – zaznaczył.
Pracownicy restauracji byli pod wrażeniem, jak sprawnie może przebiegać praca.
Zmieniła się nazwa lokalu, zmienił się jego wygląd. Wojciech Drąg zadbał o promocję i zapraszał mieszkańców na kolację po kuchennych rewolucjach. Ci degustując kwaśnicę z tłuczonymi ziemniakami chwalili danie.
Do karczmy przyszli goście. Otrzymali dania. Nad wszystkim czuwała oczywiście Magda Gessler. Klienci byli zaskoczeni połączeniem smaków:
- Bardzo dobra. Kwaśnica idealna;
- Nie jadłem takiej kwaśnicy w moim życiu;
- Ta ryba jest naprawdę pyszna (o pstrągu – red.);
- Gulasz był przepyszny;
- Jakbym był w domu, to bym wylizał miskę.
Kolacja zakończyła się więc sukcesem. Czy „Sasanka” powtórzyła to kilka tygodni później? Magda Gessler pochwaliła kwaśnicę i pikantny gulasz. Miała zastrzeżenie do pstrąga, któremu zabrakło śmietany i przypraw. Zwróciła również uwagę, że do restauracji zaczęli przychodzić goście.
Są goście? Są. Od cholery. A jak są, to oznacza, że dobrze karmią – oznajmiła.
Zadowolenia nie krył właściciel lokalu.
W końcu jest to, o czym tak naprawdę marzyłem. Dumny jestem z całej załogi. Nie tylko z mamy, ale z wszystkich – powiedział.
Kuchenne rewolucje w Świerklanach okazały się sukcesem. Magdalena Gessler poleciła na antenie karczmę przy ul. Żorskiej.
Oglądaliście wczorajszy odcinek? Jak wrażenia?
Tagi: Magda Gessler, Kuchenne rewolucje, Magdalena Gessler, restauracja Świerklany, restauracja Stodoła, restauracja Sasanka, jedzenie, Stodoła Świerklany
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Ślub jak z bajki w Ochojcu. Para powiedziała „tak” przy prezydencie
36097Znamy ceny biletów pociągów z Rybnika do Rijeki! Ile zapłacimy za przejazd rodziny?
33634Nerwowo na targowisku. Handlujący protestują przeciwko planom zabudowy
18025To koniec z autobusami z Rybnika do Gliwic. Przewoźnik zawiesza linię
16509Zamiast scrollować – myje szyby. 15-letni Dawid z Rybnika zbiera na skuter, pracując po szkole
16113Sensacja w Rybniku! W największym mieście Subregionu Zachodniego wygrał Karol Nawrocki
+367 / -134Już wiemy, kiedy wsiądziemy w Rybniku do pociągu w kierunku Chorwacji? Austria publikuje rozkład jazdy
+211 / -3Był „cacy”, teraz już nie? Konserwator chce rozebrać im ogródek, oni zapowiadają walkę i obalenie parku kulturowego
+212 / -27Rybnik wydłuży linię 34 aż do Gliwic? Radny: połączenia kolejowe nie są idealne
+118 / -3Zamiast scrollować – myje szyby. 15-letni Dawid z Rybnika zbiera na skuter, pracując po szkole
+116 / -5Wyniki exit poll: wygrywa Rafał Trzaskowski!
36Radna pyta, „czy można w jednej ręce trzymać różaniec, a w drugiej – szubienicę?”. A. Sączek jeszcze raz przeprasza i mówi o nagonce
27Nerwowo na targowisku. Handlujący protestują przeciwko planom zabudowy
22To koniec z autobusami z Rybnika do Gliwic. Przewoźnik zawiesza linię
20"Meldują wykonanie zadania". Działacze PiS świętują sukces nowego Prezydenta RP
17Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert
~wolf67 2025-05-16
15:38:35
pół roku i bedzie the end
~ 2025-05-16
16:18:32
Wpis został usunięty z powodu złamania regulaminu zamieszczania opinii.
~Kimi73 2025-05-17
19:55:00
Tam powinni serwować WieśMaki:))))
~Miro12 2025-05-17
20:31:00
Ooo. Nawet "Radny" z Golejowa tam był. Smakowało?
~Miro12 2025-05-17
20:37:24
"Niezaradny" miało być... Sorki.