zamknij

Wiadomości

Brylant w kuchni: pieczemy tort z Anną Morgałą!

2017-10-20, Autor: 

W drugim odcinku programu „Brylant w kuchni” Wojciech Ostrzołek zawitał u rybniczanki – Anny Morgały, która zaprosiła ekipę filmową Rybnik.com.pl na wspólne pieczenie efektownego tortu „Kwiaty w koszyku”.

Reklama

Anna Morgała ma 28 lat. Na co dzień pracuje w firmie szkoleniowej. Jednak jej największą pasją jest przygotowywanie słodkich wypieków, a szczególnie artystyczne dekorowanie tortów i ciast.

- Pasję do pieczenia zaszczepiła we mnie moja mama, która od dzieciństwa wprowadzała mnie w niezwykle interesujący świat kulinariów. Dziś pieczenie i dekorowanie wypieków to moja ulubiona forma spędzania wolnego czasu. A najważniejszym testerem moich tortów i ciast jest mój ukochany mąż – mówi o sobie pani Anna.

Anna Morgała zaprosiła do swojej kuchni Wojciecha Ostrzołka i ekipę filmową Rybnik.com.pl na wspólne pieczenie tortu, który nazwała „kwiatami w koszyku”. Zobaczcie jak to wyglądało:



Macie ochotę na taki tort. Spróbujcie sami go przygotować! Oto przepis:

TORT A'LA SERNIK NA ZIMNO "KWIATY W KOSZYKU"

Autorka: Anna Morgała


Składniki:

Biszkopt jasny:

- 6 jajek

- 3/4 szkl cukru

- 1 szkl mąki pszennej

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa tortowa:

- 500 g śmietany 30%

- 600 g serka waniliowego
- 2 opakowania galaretki cytrynowej

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 puszka liczi (w syropie) bardzo dobrze komponuje się również z mango lub papają

Sposób przygotowania:

Pieczemy biszkopt z w/w składników. Oczywiście białka osobno ubijamy na parze :) Po upieczeniu kroimy na 3 równe części. Nasączamy sokiem cytrynowym rozcieńczonym z wodą.

Co do masy - 2 opakowania galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody – później wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier puder oraz 600 g serka waniliowego.

Na koniec dodać tężejącą galaretkę, wymieszać. Krem wyłożyć na biszkopt.

Dekoracja koszyka oraz kwiatów (róż) zrobiona z kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej. Koszyk brązowy, róże w różnych kolorach po dodaniu barwników spożywczych. Dekoracja za pomocą rękawa cukierniczego.

Oglądaj premierowe wydania "Brylanta w kuchni":

Oceń publikację: + 1 + 9 - 1 - 4

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Wybieramy prezydenta Rybnika. Na kogo oddasz głos w wyborach?





Oddanych głosów: 4921