W drugim odcinku programu „Brylant w kuchni” Wojciech Ostrzołek zawitał u rybniczanki – Anny Morgały, która zaprosiła ekipę filmową Rybnik.com.pl na wspólne pieczenie efektownego tortu „Kwiaty w koszyku”.
Anna Morgała ma 28 lat. Na co dzień pracuje w firmie szkoleniowej. Jednak jej największą pasją jest przygotowywanie słodkich wypieków, a szczególnie artystyczne dekorowanie tortów i ciast.
- Pasję do pieczenia zaszczepiła we mnie moja mama, która od dzieciństwa wprowadzała mnie w niezwykle interesujący świat kulinariów. Dziś pieczenie i dekorowanie wypieków to moja ulubiona forma spędzania wolnego czasu. A najważniejszym testerem moich tortów i ciast jest mój ukochany mąż – mówi o sobie pani Anna.
Anna Morgała zaprosiła do swojej kuchni Wojciecha Ostrzołka i ekipę filmową Rybnik.com.pl na wspólne pieczenie tortu, który nazwała „kwiatami w koszyku”. Zobaczcie jak to wyglądało:
Macie ochotę na taki tort. Spróbujcie sami go przygotować! Oto przepis:
TORT A'LA SERNIK NA ZIMNO "KWIATY W KOSZYKU"
Autorka: Anna Morgała
Składniki:
Biszkopt jasny:
- 6 jajek
- 3/4 szkl cukru
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa tortowa:
- 500 g śmietany 30%
- 600 g serka waniliowego
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 puszka liczi (w syropie) bardzo dobrze komponuje się również z mango lub papają
Sposób przygotowania:
Pieczemy biszkopt z w/w składników. Oczywiście białka osobno ubijamy na parze :) Po upieczeniu kroimy na 3 równe części. Nasączamy sokiem cytrynowym rozcieńczonym z wodą.
Co do masy - 2 opakowania galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody – później wystudzić. Schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier puder oraz 600 g serka waniliowego.
Na koniec dodać tężejącą galaretkę, wymieszać. Krem wyłożyć na biszkopt.
Dekoracja koszyka oraz kwiatów (róż) zrobiona z kremu maślanego na bazie bezy szwajcarskiej. Koszyk brązowy, róże w różnych kolorach po dodaniu barwników spożywczych. Dekoracja za pomocą rękawa cukierniczego.
Oglądaj premierowe wydania "Brylanta w kuchni":
Tagi: brylant w kuchni, Wojciech Ostrzołek, brylant, Anna Morgała, gotowanie, program kulinarny, tort
Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Chodził po gzymsie, spadł z wysokości. Czytelnik: był pod wpływem narkotyków (aktualizacja)
91470Nie żyje biznesmen z powiatu rybnickiego. Zginął w tragicznym wypadku samochodowym w Ustroniu
82103Tragedia na hałdzie w Radlinie. Przewróciła się ciężarówka, nie żyje kierowca (zdjęcia)
30693Wybory w Rybniku: czterech kandydatów na prezydenta. Kto nim zostanie? Na kogo oddasz głos przy urnie? (sonda)
24995„Kuchenne Rewolucje” będą dzisiaj „nadawać” z Rybnika
23705Damski bokser w rybnickim urzędzie miasta? Miał bić i poniżać pracownicę
+322 / -29Bezpośrednie połączenia kolejowe z Polski do Chorwacji? Konsulat zwrócił się z prośbą do Rybnika
+262 / -5Doszło do przestępstwa w UM Rybnik? Sprawa trafiła do prokuratury
+211 / -18Były urzędnik wydziału architektury: wygrałem w sądzie z UM. Złożył skargę na prezydenta
+188 / -44Jest plan i może wejść w życie całkiem szybko. Połączenia kolejowe Rybnik – Gliwice ruszą już od czerwca?
+147 / -4„Pan mieszka na Teneryfie”, „a pan nie ma rodziny”. Pytania, odpowiedzi i riposty kandydatów były ostre
39Michał Woś po akcji ABW w jego domu: „Nie dam się zastraszyć. Nie pozwolę na zastraszanie mojej rodziny”
37Nowy stadion w Rybniku? Zapytaliśmy miasto o konkrety
31Za nami debata kandydatów na prezydenta Rybnika. Jaką mają wizję na miasto? (zdjęcia)
30Wybory w Rybniku: czterech kandydatów na prezydenta. Kto nim zostanie? Na kogo oddasz głos przy urnie? (sonda)
29Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!
Wyślij alert