zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Bliżej kultury francuskiej

2007-04-23, Autor: 
Konkursy, kiermasze, wykłady, konferencje, projekcje filmów i... degustacja dań towarzyszyły obchodom Rybnickiej Frankofonii.

Reklama

19 i 20 kwietnia upłynęły na Uniwersytecie Śląskim w Rybniku pod znakiem Rybnickiej Frankofonii, przygotowanej przez studentów III roku języka francuskiego, Radę Samorządu Studenckiego UŚ OD w Rybniku oraz Alliance Française.

 

Pierwszy dzień był prawdziwą ucztą nie tylko dla oka, ale także dla podniebienia. Spotkanie z kuchnią rozpoczęła prezentacja na temat regionalnej kuchni Francji, po czym Jean-Pierre Darcel, wykładowca z rybnickiego Alliance Française, w ciekawy sposób przybliżył zwyczaje kulinarne Normandii, regionu swojego pochodzenia. Dużym powodzeniem cieszyła się degustacja tradycyjnych regionalnych potraw i deserów francuskich takich jak quiche lorraine, gâteau basque czy croque monsieur oraz różnego rodzaju serów. Licznie zgromadzona publiczność, m.in. wykładowcy, studenci i licealiści z V Liceum Ogólnokształcącego oraz z liceum sióstr Urszulanek, miała również okazję do zapoznania się z życiem i twórczością wykonawców muzyki francuskiej. W międzyczasie odbywał się konkurs wiedzy o Francji, gdzie każdy miał szansę wykazać się swoją znajomością Francji, i w którym można było wygrać ciekawe nagrody, jak np. pomoce do nauki języka francuskiego. Zakończeniem pierwszego dnia Frankofonii był koncert muzyki Georges’a Brassensa w wykonaniu Bertranda Redonneta, który miał miejsce w klubie „NIE” oraz zabawa w rytmach francuskich i nie tylko. Pan Redonnet jest autorem książek dotyczących twórczości Brassensa oraz wykonawcą jego poezji śpiewanej.

 

Wykład Michała Rosoła, studenta politologii Uniwersytetu Śląskiego, poświęcony monarchii absolutnej we Francji rozpoczął drugi dzień Rybnickiej Frankofonii. Jej uczestnicy mieli również okazję zakupić słowniki, podręczniki i inne książki na kiermaszu prowadzonym przez księgarnię Albion z Rybnika i po raz kolejny sprawdzić swoją wiedzę na temat Francji podczas konkursu. Ostatnim punktem programu była projekcja filmu „l’Auberge Espagnole” („Smak życia”), poprzedzona prezentacją, która przybliżyła historię kina, ważne i znane postacie kina francuskiego oraz festiwale filmowe.

Francja to nie tylko wspaniałe sery, ślimaki i żabie udka, to nie tylko Joe Dassin, Celine Dion i Gérard Depardieu, ale również inni wspaniali ludzie, ciekawe zwyczaje i smaczne potrawy. Rybnicka Frankofonia była okazją, by dowiedzieć się czegoś więcej o Francji, by rozszerzyć swoje horyzonty. Oby zainteresowanie innymi kulturami, w tym francuską, ciągle wzrastało, a nauka języków obcych nie była tylko przykrym obowiązkiem ale fascynującą przygodą, szansą na nowe doświadczenia i poznanie ciekawych ludzi.

 

Agnieszka Rudka i Aleksandra Jaworska, koordynatorki projektu

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Wybieramy prezydenta Rybnika. Na kogo oddasz głos w wyborach?





Oddanych głosów: 4890