zamknij

Kultura, rozrywka i edukacja

Będą nowi piekarze i cukiernicy

2009-08-20, Autor: 
Jak co roku w Domu Rzemiosła w Rybniku przeprowadzane są egzaminy czeladnicze. Jednymi z najefektowniejszych są egzaminy dla przyszłych piekarzy i cukierników.

Reklama

Torty, ciasta, drożdżówki, bułki i inne wyroby przynieśli do oceny komisji kandydaci na czeladnika. Każdy chciał zaprezentować się jak najlepiej. Dlatego też stoły uginały się pod prawdziwymi dziełami sztuki.

- Kryterium oceny produktów kandydatów opiera się przede wszystkim na obowiązującym standardzie. Im wyrób jest bliższy wzorca, tym lepiej - wyjaśnia Piotr Niewelt, członek komisji egzaminacyjnej. - Smak owszem jest ważny, ale to wygląd wyrobu decyduje o tym, czy go kupimy. W szczególności cukiernicy powinni dbać o walory estetyczne swoich produktów - dodaje właściciel znanych w regionie piekarni i cukierni.

 

Do egzaminu podeszli uczniowie klas trzecich szkół zawodowych. Żeby zdobyć tytuł czeladnika muszą pozytywnie zaliczyć wszystkie 3 części egzaminu. Pierwsza część polega na ocenie praktycznych umiejętności kandydata. Kolejne mają charakter teoretyczny. Kandydaci wypełniają test wielokrotnego wyboru i odpowiadają na pytania.

 

> Zobacz co potrafią świeżo upieczeni fryzjerzy (wideo)

 

Po egzaminach dla piekarzy i cukierników kolej na mechaników samochodowych, stolarzy oraz fryzjerów. Egzaminy odbędą się we wrześniu.

Oceń publikację: + 1 + 0 - 1 - 0

Obserwuj nasz serwis na:

Zamieszczone komentarze są prywatnymi opiniami Użytkowników portalu. Redakcja portalu Rybnik.com.pl nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Alert Rybnik.com.pl

Byłeś świadkiem wypadku? W Twojej okolicy dzieje sie coś ciekawego? Chcesz opublikować recenzję z imprezy kulturalnej? Wciel się w rolę reportera Rybnik.com.pl i napisz nam o tym!

Wyślij alert

Sonda

Jesteś za powstaniem legalnego toru do driftu w Rybniku?




Oddanych głosów: 5296